Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ναυάγιο στο Eurogroup - "Ραντεβού" μετά το δημοψήφισμα



Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ξεκίνησε στις 18:30 με θέμα τη νέα πρόταση της Ελλάδας για διετές δάνειο.


Δε θα γίνει νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν το δημοψήφισμα, ανέφερε μετά την συνεδρίαση ο Ευ. Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πέραν του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη συμμετείχαν ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ευ. Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης.

"Μικρή πιθανότητα" για πρόοδο στο σημερινό Eurogroup μετά τις δηλώσεις Α. Τσίπρα, βλέπει ο πρόεδρος του Eurogoroup, Jeroen Dijsselbloem.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, οκ. Dijsselbloem δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα την πρόταση της Αθήνας, ωστόσο είναι quot;λίγες οι πιθανότητες rdquo; προόδου μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Schaeuble: Η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει τι θέλει

Νωρίτερα, o  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτή την στιγμή.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μια δεύτερη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει ξεκαθαρίσει την εικόνα.

"Δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο Schaeuble μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό του 2016, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. "Πρώτα απ' όλα η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει".

Υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχει προθυμία για συνομιλίες όσον αφορά ένα νέο ελληνικό σχέδιο βοήθειας, προσθέτοντας ότι πλέον η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Το παλιό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) έχει λήξει και πλέον θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με διαφορετικές προϋποθέσεις, δήλωσε.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να έχουμε έτοιμο ένα πρόγραμμα του ESM μέχρι την προθεσμία της 20ης Ιουλίου [όταν θα πρέπει να καταβληθεί η δόση προς την ΕΚΤ].

Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πολύ αξιόπιστη πλευρά για συνομιλίες σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ εκτίμησε ότι πριν το ελληνικό δημοψήφισμα δεν έχει νόημα να γίνουν συνομιλίες.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ταυτόχρονα ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός είναι θωρακισμένος έναντι καθοδικών κινδύνων, αν και τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα έχουν κάποιο αντίκτυπο. Παρόλαυτα, η κατάσταση στην Ελλάδα "δεν δημιουργεί ανεξέλεγκτους κινδύνους για το βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού", δήλωσε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αντιδράσει εξαιρετικά ήρεμα από την περασμένη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)