Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Γ. Καρασμάνης : Πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και όχι να γκρεμίζουμε !






    Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, να ασχοληθεί άμεσα με τις μεγάλες εκκρεμότητες στον αγροτικό τομέα και να «τρέξει» όλα τα αγροτικά προγράμματα, που εδώ και 7 μήνες παραμένουν ανενεργά στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

     Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, επισημαίνοντας παράλληλα πως, ενώ στις 28 Ιανουαρίου που παρέδωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν καταρτισθεί μια σειρά από μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των αγροτών της χώρας, έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.
    Παρέδωσα τον περασμένο Ιανουάριο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την πλήρη και ολοκληρωμένη εθνική πρόταση για τον τρόπο εφαρμογής της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα μας, συνολικού προϋπολογισμού 15 δις ευρώ και ακόμα αυτή – εδώ και 8 μήνες – δεν έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ήταν έτοιμα και συγκροτημένα τα καινούργια προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιευτικής Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ευρώ και δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν ανενεργά. Προγράμματα, εφαλτήρια για την αναδιάταξη του αγροτικού μας χώρου και για τη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης, ανταγωνιστικής και προσοδοφόρας αγροτικής οικονομίας.
    Το ίδιο έχει συμβεί με τις παρεμβάσεις στο θέμα των βοσκοτόπων, την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, τις συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις σε μια σειρά προϊόντα, τη διασφάλιση της ενίσχυσης του ΕΛΓΑ με 200 εκατ. ευρώ για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από τις κλιματικές αλλαγές και την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και άλλα προγράμματα, τα οποία παραδόθηκαν καταρτισμένα και μάλιστα με εξασφαλισμένες τις πιστώσεις για τη χρηματοδότηση τους και σήμερα, οκτώ μήνες από τότε, κυριολεκτικά αραχνιάζουν στα συρτάρια το υπουργείου, πρόσθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης.
   

Όπως, επίσης, καμία προσπάθεια δεν έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τη διεκδίκηση περαιτέρω αποζημιώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιστάθμιση των απωλειών που υπέστησαν οι Έλληνες παραγωγοί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Δεν διεκδικήθηκαν ούτε τα 60 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για να προστεθούν στα 33 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν μετά από έγκριση της Κομισιόν ως ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, με απόλυτη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Είχα την υπομονή, σημείωσε ο Γιώργος Καρασμάνης, όλους αυτούς τους μήνες να περιμένω από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έστω κάποια προσπάθεια για να ξεκινήσει η εφαρμογή κάποιων από αυτά. Για αυτό εξάλλου εντός και εκτός Βουλής απέφυγα επιμελώς τις στείρες  αντιπαραθέσεις, την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και  τις αδιέξοδες καταγγελίες.
    Όμως, δεν έγινε τίποτα. Και έτσι τώρα το βάρος πέφτει στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Μια κυβέρνηση που πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει για την ανάκαμψη και ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα και οι οποίες έμεινα μετέωρες, εν ονόματι της ατελέσφορης «αριστερής ελπίδας».
    Στις εκλογές της Κυριακής οι ψηφοφόροι της Πέλλας πρέπει να συνεκτιμήσουν τι είχε γίνει μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και το τι δεν έγινε τους επόμενους μήνες και να δώσουν τη δύναμη στις πολιτικές δυνάμεις που κτίζουν και δεν γκρεμίζουν, υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης.




________
Για περισσότερες λεπτομέρειες η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη κατά την Παράδοση και παραλαβή του Υπουργείου στις 28/01/2015:
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/2720-dt280115





1 σχόλιο:

  1. ΞΥΠΝΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΞΥΠΝΑ !!!!!!!!!!
    ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΜΕΝΗ?
    ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ?
    ΟΝΕΙΡΟ ΖΕΙ ΑΣ ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)