Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Η «νόμιμη» φοροδιαφυγή των πολυεθνικών – Έως 240 δισ. οι απώλειες για τα κράτη

Μπορεί και στη χώρα μας, ιδιαίτερα τα προηγούμενα 5 χρόνια «το μαζί τα φάγαμε» να έγινε η μόνιμη μνημονιακή επωδός και να ξεκίνησε το κυνήγι των αποδείξεων που εκδίδουν τα… περίπτερα και τα ταξί, όμως η μεγάλη κλοπή γίνεται αλλού.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, προκαλούν και αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της «νόμιμης» φοροδιαφυγής.
Μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως είναι η McDonald’s, η Starbucks και η Google, έχουν αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε
επιστήμη, με αποτέλεσμα να χάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις από 100 ως 240 δισ. δολάρια ετησίως. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το 4% και στη χειρότερη το 10% του συνόλου των φορολογικών εσόδων παγκοσμίως.
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε  15 «δράσεις» για να πληρώνουν οι πολυεθνικές τους φόρους που τους αναλογούν σε κάθε χώρα και να σταματήσει η μεταφορά των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους με μεθόδους που κινούνται στα όρια της νομιμότητας.
Οι δράσεις που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ κρίνονται ανεπαρκείς από ΜΚΟ που ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο αυστηρά μέτρα για την πάταξη της γιγαντιαίας φοροδιαφυγής.   Η Μανόν Ομπρί της Oxfam και η Λουσί Βατρινέ της CCFD-Terre Solidaire μιλώντας στον «Figaro» κάνουν λόγο για «θολές ρυθμίσεις», για «περίπλοκους και έωλους κανόνες», που αφορούν μόνο το 10%-15% των υπερεθνικών επιχειρήσεων.
Όπως συμπληρώνει tovima.gr , είναι χαρακτηριστικό της φοροδιαφυγής των μεγάλων εταιρειών ότι ότι οι 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις των ΗΠΑ διατηρούν εκτός αμερικανικής επικράτειας κέρδη άνω των 2,1 τρισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να χάνει φόρους ύψους… 620 δισ. δολαρίων!
Είναι σαφές ότι η εκτίμηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ εκείνη του ΟΟΣΑ. Αλλά πέρα από τα νούμερα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι ιλιγγιώδη, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών οργανώσεων τρεις στις τέσσερις εταιρείες της λίστας F-500 του περιοδικού «Fortune» ιδρύουν θυγατρικές σε χώρες όπως οι Βερμούδες, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία για να μεταφέρουν εκεί κέρδη που αποκομίζουν από άλλες χώρες και να φορολογηθούν με χαμηλούς συντελεστές. Και καλά οι Βερμούδες. Η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία μετέχουν και στον ΟΟΣΑ (ως ανεξάρτητα κράτη) και στο G20 (ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
 Πηγή: tovima.gr & altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)