Για πρώτη φορά κυβέρνηση δηλώνει πως είναι διατεθειμένη να διορθώσει το καθεστώς της «βιομηχανίας των αγωγών». Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρείται να καθιερωθεί ο θεσμός της «δημόσιας συγγνώμης»
δημοσιογράφων και εφημερίδων πριν οδηγηθούν οι δύο πλευρές στα δικαστήρια. Βέβαια, η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάργηση του τυποκτόνου νόμου, προχωρεί σε τροποποίηση διατάξεών του, που ακόμα και με αυτές, βάζει τέρμα στην βιομηχανία αγωγών, που είχαν στήσει δήθεν θιγόμενοι και κάποιοι δικηγόροι. Καταργείται το ελάχιστο ποσόν αποζημίωσης. Η αποζημίωση θα πρέπει να ορίζεται από το δικαστήριο με κάποια επιμετρητικά κριτήρια, τα οποία θα ορίζονται στο νομοσχέδιο, είπε στον Βήμα FM ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Επίσης, εισάγει μια νέα διαδικασία, που παραπέμπει σε αυτήν που ισχύει για τα τηλεοπτικά Μέσα. Ο θιγόμενος θα μπορεί να ζητήσει επανόρθωση από την εφημερίδα και εκείνη θα οφείλει να επανορθώσει εντός 20 ημερών με δημόσια συγγνώμη. Αν δεν το πράξει, θα ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση αγωγής. Σε περίπτωση που ο θιγόμενος δεν ζητήσει επανόρθωση, η αγωγή του θα εκπίπτει ως απαράδεκτη.
Ο υπουργός πιστεύει πως η συγκεκριμένη διαδικασία «θα βοηθήσει να ανακόπτεται η αναπαραγωγή της λάσπης, εάν αυτό το φαινόμενο εμφανιστεί» και ταυτόχρονα «θα φιλτράρει λίγο τις υποθέσεις εν όψει της Δικαιοσύνης, ώστε εάν υπάρξει μια τακτοποίηση που είναι πλήρης, να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, εκτός εάν απέμεινε μια αποδείξιμη και απτή υλική βλάβη». Για την τελική μορφή των διατάξεων αυτών θα υπάρξει η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση και συνεπώς υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τον δημοσιογραφικό κλάδο να καταθέσει εμπεριστατωμένα την άποψή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου