Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Επίτιμος Δημότης Έδεσσας ο κ. Ιερόθεος









Επίτιμος Δημότης Έδεσσας είναι πλέον ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, μετά την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τελετή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππος Γκιούρος αναφέρθηκε στα στοιχεία του συγγραφικού, πνευματικού και ποιμαντορικού έργου του κ. Ιερόθεου και τόνισε το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει στην περιοχή της Έδεσσας, αλλά και στο πανελλήνιο είναι αυτό για το οποίο τον τιμά ο Δήμος Έδεσσας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου μίλησε για τον ιεροκήρυκα που με το λόγο του έχει απαλύνει τον πόνο και έχει δώσει κουράγιο και πίστη σε χιλιάδες Χριστιανούς, ενώ αναφερόμενος στις προσωπικές του αναμνήσεις από τον κ. Ιερόθεο αναφέρθηκε στην παιδική του ηλικία και την κατήχηση του νεαρού τότε ιεροκήρυκα και κατηχητή.
Εκτενή αναφορά στην κοινή τους πορεία και διαδρομή έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος επαίνεσε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ενέργειά τους να ανακηρύξουν επίτιμο δημότη τον κ. Ιερόθεο. Στη συνέχεια ο κ. Ιωήλ χάρισε στον πνευματικό του αδελφό, τον κ. Ιερόθεο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.
Στην ομιλία του ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στη διακονία του στην Έδεσσα, αλλά και στο μετέπειτα έργο του στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, όπου παρουσιάζει τα βιβλία του και κηρύττει το λόγο του Θεού. Μάλιστα αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη Θεολογία, η οποία μπορεί να ανυψώσει τον άνθρωπο, κάνοντας αναφορές και συγκρίσεις με τις σύγχρονες τάσεις των ανθρωπιστικών επιστημών.
Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Σεβασμιότατο τον πάπυρο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, με την οποία ανακηρύσσεται Επίτιμος Δημότης και του χάρισε έναν σταυρό, σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Με τη σειρά του ο κ. Ιερόθεος χάρισε στον κ. Δήμαρχο έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει το λιμάνι της Ναυπάκτου.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που με τον τρόπο αυτό έδειξαν την αγάπη τους προς το πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο οποίος έχει αφήσει το πνευματικό του αποτύπωμα στην κοινωνία της Έδεσσας.


ΟΜΙΛΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

Την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου σήμερα κοσμούν δύο πνευματικοί ηγέτες με έργο που έχει τεράστια απήχηση στην κοινωνία και λόγο που αγγίζει τις ψυχές μας. Νοιώθω, όπως πιστεύω ότι νοιώθουμε όλοι μας, γεμάτη την ψυχή και το μυαλό μου με τη δύναμη που μόνο ο Χριστός μπορεί να μας δώσει. Για το λόγο αυτό δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να ζήσω τη σημερινή ημέρα.
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,
ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο Σας δίνοντας το στίγμα της παρουσία Σας στα πνευματικά και κοινωνικά δρώμενα της Έδεσσας, της Ιεράς Μητρόπολης της οποίας σήμερα είστε ποιμεράρχης, της Ελλάδας, αλλά και παγκόσμια μέσω του συγγραφικού Σας έργου.
Με τη σειρά μου θέλω να σταθώ στο λόγο Σας. Έναν λόγο που δημιουργεί μοναδικές στιγμές για τον πιστό λαό, που τον δέχεται όπως η διψασμένη γη την ευεργετική βροχή. Έναν λόγο ουσιαστικό και ελπιδοφόρο, που δίνει το έναυσμα στον καθένα μας να υψωθεί και να σταθεί όρθιος σε μία εποχή έντονης αβεβαιότητας. Στους καιρούς που ζούμε η Εκκλησία μας είναι ίσως το μοναδικό στέρεο βάθρο για να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία. Προσβλέπουμε σε αυτό τον πυλώνα ότι θα στηρίξει ηθικά το λαό μας, όπως έκανε πάντα, εφαρμόζοντας στην πράξη τα διδάγματα αγάπης στα παιδιά Της.
Με τον πνευματικό ηγέτη της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής, τον Μητροπολίτη μας κ. Ιωήλ, έχουμε δει στην πράξη το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, καθώς συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην ανακούφιση του πόνου των πιο αδύνατων και με την παρουσία της δίνει ελπίδα σε όλους μας.
Το ίδιο γίνεται και στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Δεν είναι τυχαίο! Δύο ιεράρχες με ίδια αφετηρία, την ιερή γη της Πέλλας, που συνεχίζετε ακούραστοι, μετά από τόσα χρόνια, τον καθημερινό αγώνα της πνευματικής και κοινωνικής Σας προσφοράς!
Με την παρουσία Σας και το λόγο Σας δίνετε ελπίδα και δύναμη σε όλους μας. Μας δίνετε κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανάπτυξη και προκοπή, μα πάνω απ’ όλα για τη βελτίωση της σχέσης μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα, η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του ανθρώπου.
Σεβασμιώτατε,
στην προσπάθεια αυτή έχετε συμβάλει τα μέγιστα και γι’ αυτό εκ μέρους όλων των συνδημοτών μου Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Στον τόπο αυτό, που εργαστήκατε άοκνα, ανοίγουμε τις πύλες της καρδιάς μας για να Σας υποδεχτούμε, εκφράζοντας τα βαθύτερα αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό Σας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η παρουσία Σας και η ανακήρυξή σας σε Επίτιμο Δημότη δεν αποτελεί μόνο ύψιστη τιμή για τον τόπο μας, αλλά αφετηρία δημιουργίας και κινητήρια δύναμη για τις ψυχές όλων των πιστών.




ΟΜΙΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΕΔΕΣΣΑΣ
Ζούμε μία από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της αίθουσας, καθώς σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε έναν άνθρωπο με σπουδαίου συγγραφικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο, μα πάνω απ' όλα έναν δικό μας άνθρωπο.
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, επιτρέψτε μας να Σας θεωρούμε έναν δικό μας άνθρωπο, ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, διότι αφήσατε το πνευματικό Σας αποτύπωμα στους ανθρώπους που είχαν την τύχη να ακούσουν το λόγο του Θεού από τα χείλη Σας.
Εσείς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κρατήσατε ψηλά το λάβαρο της πίστης και της ελπίδας για το λαό της Έδεσσας. Με τον λόγο και το έργο Σας στηρίξατε τις χριστιανικές ψυχές και χτίσατε στιβαρούς πυλώνες για την πίστη μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.
Τιμούμε καθημερινά τον πνευματικό μας ηγέτη και πατέρα κ.κ. Ιωήλ για το έργο Του, τον λόγο Του και τη στιβαρή πνευματική Του παρουσία, που μας εμπνέει και μας δυναμώνει. Είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν λόγιο Μητροπολίτη και ταυτόχρονα έναν άνθρωπο ταπεινό, που μπορεί να ακούσει τον καθένα και να του συμπαρασταθεί. Όμως σήμερα, μετά από τόσα χρόνια φυσικής απουσίας - Σεβασμιώτατε κ. Ιερόθεε, αναφέρομαι στη φυσική Σας απουσία, διότι η πνευματική Σας παρουσία είναι έντονη και συνεχίζει να φωτίζει τις ψυχές των Εδεσσαίων - σήμερα λοιπόν, τιμούμε και τον πνευματικό αδελφό του Μητροπολίτη μας, τον άνθρωπο που έζησε και έδρασε στην Έδεσσα, μέχρις ότου έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να προσφέρει τις υψηλές πνευματικές Του υπηρεσίες σε άλλες Μητροπόλεις και στο Πανελλήνιο.
Σεβασμιώτατε,
το έργο Σας στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή είναι σε όλους μας γνωστό, όμως επειδή δεν έχουν όλοι παρακολουθήσει τη διαδρομή σας, θέλω να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποιες από τις κύριες πτυχές του έργου Σας.
Πρώτα απ' όλα θα αναφερθώ στο πλούσιο συγγραφικό Σας έργο, των 82 βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες και συνολικά φτάνουν τις 274 εκδόσεις. Μία συνεισφορά που φωτίζει εκατομμύρια ψυχές σε όλη την υφήλιο και κηρύττει το λόγο του Θεού με έναν τρόπο σύγχρονο και κατανοητό σε όλους.
Η συμμετοχή Σας στην ίδρυση και λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέβαλε στο να φτάσει ο λόγος του Θεού σε όλα τα σπίτια, ενώ παράλληλα προσφέρατε τις υπηρεσίες Σας ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας διατελέσατε τρεις φορές μέλος, επί τις Αρχιεπισκοπείας και των τριών τελευταίων Αρχιεπισκόπων.
Διδάξατε την Ελληνική γλώσσα και παραδώσατε μαθήματα Χριστιανικής Ηθικής στη Θεολογική Σχολή "Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός" του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Βόρειο Λίβανο και μάλιστα σε εμπόλεμη περίοδο για την περιοχή, δείχνοντας ότι ο λόγιος συνυπάρχει με τον φλογερό αγωνιστή, που αψηφά τους κινδύνους για να κηρύξει τον λόγο του Θεού.
Επιτελείτε λαμπρό κοινωνικό και πνευματικό έργο στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με τους συνδέσμους Αγάπης που ιδρύσατε, τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα στα οποία προεδρεύετε, τις κατασκηνώσεις, τα κατηχητικά σχολεία, τις περιοδείες στα ορεινά χωριά της Μητροπόλεως Σας και τόσες άλλες δράσεις που η απαρίθμησή τους και μόνο θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που διαθέτουμε.
Τελειώνοντας τη σύντομη αναφορά στο έργο Σας, θέλω να τονίσω ότι πάνω απ' όλα είστε ο Ιεροκήρυκας που αγάπησε ο πιστός λαός, ο άνθρωπος που γιάτρεψε χιλιάδες ψυχές με το λόγο του, που απάλυνε τον πόνο και έδωσε κουράγιο. Η ιδιότητα αυτή, που αποτιμάται σε χιλιάδες ομιλίες και εκατοντάδες συνέδρια και ημερίδες, πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη γιατί αγγίζει την ψυχή του απλού λαού, την ψυχή μας!
Το ιδιαίτερα πλούσιο αυτό κοινωνικό, συγγραφικό και πνευματικό έργο, με πολύ απλά λόγια, δείχνει το μεγαλείο της ψυχής ενός ακάματου ανθρώπου που έχει απεριόριστα αποθέματα πίστης στο Θεό και αστείρευτη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Αυτοί είναι οι λόγοι που το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας αποφάσισε ομόφωνα να σας ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη Έδεσσας.
Με συναισθήματα απεριόριστου σεβασμού και υιικής αγάπης Σας εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο Σας, από όποια θέση και αν Σας τάξει ο σεπτός κλήρος και ο ευσεβής λαός της πατρίδας μας.


    




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)