Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 «Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές» Ένα υγιές σώμα ξεκινά με ένα υγιές στόμα.



ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

H 20η Μαρτίου έχει ορισθεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, με στόχο να αναγνωρίσουν όλοι τις επιπτώσεις που έχει η στοματική μας υγεία στη γενική σωματική μας υγεία και την ευημερία.
Είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές.  Όπως, επίσης, υπάρχουν νόσοι του στόματος (π.χ. περιοδοντίτιδα) που επιβαρύνουν ή έχουν αμφίδρομη σχέση με γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, οι καρδιολογικές και οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη, πρόωρους τοκετούς κλπ. Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, η περιοδοντίτιδα θεωρείται μια ακόμη επιπλοκή του. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15%–20% των μεσηλίκων (35-44 ετών), ενώ το 75% των ενηλίκων άνω των 45 ετών έχουν κάποιο περιοδοντικό νόσημα.
Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή του σώματος που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας. Ένας οδοντίατρος με μια προσεκτική εξέταση και παρακολούθηση του στόματος είναι σε θέση να διαγνώσει διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές, καθώς και κάποιες γενικές νόσους, όπως μικροβιακές λοιμώξεις, διαταραχές του ανοσοποιητικού, τραυματισμούς και καρκίνο του στόματος.
Πώς, όμως, η στοματική μας υγεία έχει επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία και ευεξία;
Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας : τις σχέσεις μας, την αυτοπεποίθηση, το σχολείο, τη δουλειά, την απόλαυση του φαγητού.
Οι στοματικές ασθένειες συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, καθώς επίσης και με παραμόρφωση, οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο οδηγώντας σε χειρότερη ποιότητα ζωής. Η απώλεια των δοντιών ή ο πόνος εξαιτίας της τερηδόνας μπορούν να εμποδίσουν κάποιον από το να απολαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.
Επιπλέον, τα δόντια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εμφάνισης και σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ένταξης του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Βέβαια, καλή στοματική υγεία σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα ωραίο χαμόγελο.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται από κακή στοματική υγεία, γεγονός που μπορεί να έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον, στην πορεία της ζωής τους. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο, σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα, να έχουν μειωμένη απόδοση στο σχολείο και χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 60-90% των παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα.
Η θεραπεία των στοματικών παθήσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Εξοικονόμηση στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην  προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των στοματικών παθήσεων.
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες σοβαρές ασθένειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη έκβαση και τον περιορισμό των στοματικών παθήσεων και των συνδεόμενων με αυτές επιπλοκών στην υγεία.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Πέλλας και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης. Στόχος και ευχή μας είναι ένα υγιές, λειτουργικό και καλαίσθητο χαμόγελο και κατ’ επέκταση η προάσπιση της γενικής υγείας κάθε ανθρώπου σε όλες τις ηλικίες.

Για το Δ. Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας

Η Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας




Μπόσνα Πετρούλα                                     Σταλίκας Μιλτιάδης                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)