Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Επίσκεψη στον δήμο Αμύνταιου, τα λουτρά Αγραπιδιάς και το Ξινό Νερό








Επίσκεψη στον δήμο Αμυνταίου, στα πλαίσια των επισκέψεων στις λουτροπόλεις όλης της χώρας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. 
Η πρώτη στάση έγινε στο δημαρχείο Αμυνταίου, με σκοπό την ενημέρωση του δήμου για τους στόχους του συλλόγου  και την δραστηριότητα. Ακολούθησε επίσκεψη στα Λουτρά της Αγραπιδιάς και την βιομηχανία εμφιάλωσης ανθρακούχου μεταλλικού νερού και αναψυκτικών «Ξινό Νερό» .
Το πρόγραμμα της αποστολής ξεκίνησε από το Λέχοβο, όπου τελεστική τρισάγιο στον τάφο του Χρήστου Καραδήμου μέλος του συλλόγου και για 2 χρονιά μέλος του Δ.Σ.

Στο δημαρχείο Αμυνταίου την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Αβραάμ Θεοδωρίδης, ο οποίος ενημέρωσε για την λειτουργία της λουτρόπολη, και την μονοπρόσωπη δημοτική επιχείρηση του «Ξινού Νερού».
Από πλευράς του Πανελληνίου Συλλόγου ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος Αχιλλέας Μεταλούλης ενημέρωσαν τον αντιδήμαρχο για τους σκοπούς και τη δράση του Συλλόγου. Τόνισαν, μάλιστα στον κ. Θεοδωριδη, ότι ο δήμαρχος Αμυνταίου που είναι και μέλος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και γνωρίζει καλυτέρα το θέμα «Ιαματικές Πηγές» καλό θα είναι να αναπτύξει περισσότερες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των λουτρών του δήμου.
Στη συνέχεια το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Κώστας Μησιάλης  ενημέρωσε τον κ. Αντιδήμαρχο σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και που μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις για τα λουτρά και το Ξινό Νερό.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε για την επίσκεψη και υποσχέθηκε να ξανασυναντηθούμε και να προσχωρήσει περισσότερο η συνεργασία. 

Στην συνεχεία τα μέλη του Δ.Σ. επισκέφτηκαν την βιομηχανία «Ξινό Νερό» και είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπου παράγονται εδώ και χρονιά τρία προϊόντα, ανθρακούχο μεταλλικό νερό, πορτοκαλάδα και λεμονάδα.
Υπάλληλος της επιχείρησης ενημέρωσε ότι το «Ξινό Νερό» είναι δημοτική

Ακολούθησε επίσκεψη στην λουτρόπολη της Αγραπιδιάς, η οποία είναι κλειστή. Σημειώνεται ότι από το δήμο Αμυνταίου επενδύθηκαν μέσω του προγράμματος «Θησέας» 500.000 ευρώ για την δημιουργία εγκαταστάσεων χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η αναγνώριση της ιαματικής πηγής, από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι εγκαταστάσεις δείχνουν εγκαταλελειμμένες, ενώ η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνά τους 22 βαθμούς. Ενώ ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι ο δήμος περιμένει  από την αρμόδια επιτροπή την αναγνώριση.

Συνεδρίαση –Προτάσεις

Μετά την επιτόπια επίσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας εξέτασε αναλυτικά το ζήτημα και εκφράζει δημόσια τις απόψεις του.

1ον Σχετικά με την δημοτική βιομηχανία εμφιάλωσης «Ξινό Νερό» θεωρεί αναγκαία την δρομολόγηση επένδυσης για την ανανέωση της μονάδας παραγωγής. Βασική στο σημείο αυτό είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του δήμου, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Στο σημείο αυτό ζητούμε από τον δήμο αλλά και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να κινηθούν άμεσα προκειμένου να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες και να βρεθεί η συμφερότερη για την τοπική ανάπτυξη λύση.

2ον Η λουτρόπολη της Αγραπιδιάς, διαθέτει ένα πολύ θετικό στοιχείο, καθώς  βρίσκεται σε μία πολύ ωραία τοποθεσία, δίπλα στη λίμνη και σε εγκαταστάσεις οικολογικού τουρισμού με πανελλήνια αναγνώριση (εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά) και ένα βασικό μειονέκτημα. Τη χαμηλή θερμοκρασία νερού η θέρμανση του οποίου αυξάνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Τα δύο αυτά στοιχεία, καθώς και η δημιουργία τουριστικού ρεύματος για την παρατήρησης των ανοικτών ορυχείων της ΔΕΗ στην περιοχή, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά στο σχεδιασμό του δήμου για την ανάπτυξη και λειτουργία της λουτρόπολης.
Μέχρι να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, ο δήμος Αμυνταίου θα πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις προκειμένου να μην παραδοθούν στη φθορά του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)