Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Spiegel: Πώς η Ελλάδα μπορεί να μηνύσει τη Γερμανία για τα 269 δισ. πολεμικών αποζημιώσεων


Χθεσινό δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού φέρνει στο φως μια νέα έκθεση της Αθήνας με τις αξιώσεις της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν για πρώτη φορά το διπλωματικό τρόπο για την επίλυση της διαφοράς αλλά αν κριθεί απαραίτητο η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες.
«Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων αναθερμάνθηκε», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Μετά από δυόμισι χρόνια κοινοβουλευτικής εργασίας, η ελληνική επιτροπή, υπέβαλε μια έκθεση στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα».
«Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου συντάσσουν έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει τα δικαιώματα της Ελλάδας και η πρώτη φορά που επίσημα οι βουλευτές αναφέρονται στο ζήτημα αυτό».
«Η πληρωμή αποζημίωσης είναι και νόμιμη και ηθικά υποχρεωτική» αναφέρει η 77σέλιδη αναφορά την οποία έχει στη διάθεσή του το Spiegel.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «είναι η καλύτερη βάση για μια ειλικρινή και μη προβληματική σχέση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η έκθεση όχι μόνο αναφέρει τις αξιώσεις της ελληνικής πλευράς αλλά υποδεικνύει και τον τρόπο μέσω της διπλωματικής οδού ή με νομικά μέσα.
Το Spiegel κάνει λόγο για «αμερικανικές πιέσεις» αλλά και για την αναγνώριση αρκετών μελών της Ε.Ε. των «λαθών» που έγιναν με την Ελλάδα και προβλέπει την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, τονίζει την «δυσκολία» των γερμανικών εκλογών, το 2017 και το πώς θα εκλάβει το εσωτερικό ακροατήριο μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, παρέπεμψε ευθέως τη συζήτηση μετά την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, για ευνόητους λόγους.  





altsantiri.gr


1 σχόλιο:

  1. Φυσικά και μπορεί να διεκδικήσει τις Γερμανικές αποζημιώσεις με τον προδότη, τον παραμυθά ολκής τσίπρα και όλο το βρώμικο ξεφτιλισμένο επιτελείο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)