Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Απάντηση της Ε.Ε. ΣΤΟΝ Γιάννη Σαπακόλη




Αξιότιμε κύριε Σαπακόλη,




Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, κατά τη συνεδρίασή της 03.08.2016, η Επιτροπή Αναφορών συνέχισε την εξέταση της αναφοράς σας λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις γραπτές και προφορικές  πληροφορίες που έχει παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισυνάπτω, προς ενημέρωσή σας, αντίγραφο της γραπτής απάντησης της Επιτροπής



Παρακαλούμε για τυχόν σχόλιά σας εντός δύο (2) ημερολογιακών μηνών, καθώς και για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες όπως ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συνημμένο έγγραφο. Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως ως προς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σχετικά με την αναφορά σας.



Με φιλικούς χαιρετισμούς και ευχές για καλές γιορτές,

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών






Περιοχή συνημμένων

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2014-2019        

Επιτροπή Αναφορών

3.8.2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Θέμα:      Αναφορά αριθ. 1368/2014, του Ιωάννη Σαπακόλη, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με την κατασκευή μονάδας αιολικής ενέργειας στην Πέλλα της Ελλάδας, εντός προστατευόμενης περιοχής η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000
1. Περίληψη της αναφοράς

Σε μια εξαιρετικά σύντομη αναφορά, ο αναφέρων καταγγέλλει την κατασκευή μονάδας αιολικής ενέργειας στο κέντρο του δάσους Πευκωτού στην Πέλλα, καθώς η περιοχή συνιστά οικότοπο για σπάνια πτηνά και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.
2. Παραδεκτό
Χαρακτηρίσθηκε παραδεκτή στις 30 Απριλίου 2015. Η Επιτροπή εκλήθη να παράσχει πληροφορίες (άρθρο 216 παράγραφος 6 του Κανονισμού).
3. Απάντηση της Επιτροπής, που ελήφθη στις 26 Αυγούστου 2015
Το δάσος οξιάς Πευκωτό βρίσκεται στη ζώνη ειδικής προστασίας του όρους Βόρα GR 1240008, η οποία έχει οριστεί από την Ελλάδα για το δίκτυο Natura 2000 σύμφωνα με την οδηγία 2009/147/ΕΟΚ για τα πτηνά , και συγκεκριμένα για την προστασία ορισμένων αρπακτικών πτηνών. Συνεπώς, η περιοχή αυτή καλύπτεται από τις διατάξεις προστασίας και διαχείρισης του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των οικοτόπων και οι ενοχλήσεις που έχουν επιπτώσεις στα είδη για τα οποία έχει ορισθεί η ζώνη, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, κάθε νέο σχέδιο ή έργο το οποίο το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης του τόπου, και μπορεί να λάβει εξουσιοδότηση μόνο αν επιβεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου.
Αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι κάθε απόφαση σχετικά με την εγκατάσταση και την κατασκευή μονάδας αιολικής ενέργειας στην εν λόγω περιοχή θα συμμορφώνεται πλήρως με τις προαναφερθείσες διατάξεις. Η Επιτροπή έχει εκδώσει έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με την αιολική ενέργεια και το δίκτυο Natura 2000 . Η Επιτροπή διερευνά επί του παρόντος μια σειρά περιπτώσεων ανάπτυξης μονάδων αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, στις οποίες στοιχειοθετείται παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ· στο πλαίσιο αυτό, έχει επίσης επισημανθεί στις ελληνικές αρχές η ανάγκη διενέργειας κατάλληλης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εθνικού ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συμπέρασμα
Σε αυτό το στάδιο και βάσει των πληροφοριών που παρέσχε ο αναφέρων, η Επιτροπή δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει πιθανή παραβίαση των διατάξεων των οδηγιών για τα πτηνά και για τους οικοτόπους και, συνεπώς, δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των ελληνικών αρχών.

4. Απάντηση της Επιτροπής, που ελήφθη στις 3 Αυγούστου 2016
Η επιστολή που έστειλε ο αναφέρων τον Νοέμβριο 2015 περιείχε διάφορα επίσημα έγγραφα σχετικά με την ανάπτυξη της εν λόγω μονάδας αιολικής ενέργειας (π.χ. άδεια παραγωγής από την εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προσδιορισμός των δασικών περιοχών από την τοπική Δασική υπηρεσία, πρακτικά συνεδρίασης του τοπικού δημοτικού συμβουλίου). Ωστόσο, κανένα από τα έγγραφα αυτά δεν παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι το έργο έχει εντέλει εγκριθεί («άδεια εγκατάστασης» δυνάμει της ελληνικής νομοθεσίας) και υπό ποιους περιβαλλοντικούς όρους. Συγκεκριμένα, τα έγγραφα δεν παρέχουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη μη διεξαγωγή κατάλληλης εκτίμησης των επιπτώσεων του έργου στον εν λόγω τόπο Natura 2000 που να στοιχειοθετεί παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Συμπέρασμα

Συνεχίζει να ισχύει το συμπέρασμα που είχε κοινοποιήσει η Επιτροπή στην απάντησή της της 26ης Αυγούστου 2015 (ήτοι ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει πιθανή παραβίαση των διατάξεων των οδηγιών για τα πτηνά και για τους οικοτόπους και, συνεπώς, δεν προτίθεται να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα ενώπιον των ελληνικών αρχών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)