Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Δολοφονία με στόχο τις ρωσοτουρκικές σχέσεις...

Εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, σε δημόσια εκδήλωση χθες το απόγευμα στην Άγκυρα.

Δράστης της...

αποτρόπαιας δολοφονίας ο 22χρονος αστυνομικός Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος πυροβόλησε πισώπλατα τον Ρώσο διπλωμάτη την ώρα που εκφωνούσε ομιλία στην Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης (στην κεντρική συνοικία Τσάνκαγια στην Άγκυρα) με αφορμή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ρωσία στα μάτια των Τούρκων» (!)

«Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσύ θα πεθάνεις εδώ! Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ούρλιαζε μεταξύ άλλων σε αραβικά και τουρκικά ο 22χρονος ένοπλος, ο οποίος πυροβόλησε και δεύτερη φορά το θύμα, που κείτονταν αιμόφυρτο στο πάτωμα.


Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας και ακολούθησε η ταυτοποίησή του από τις αρχές: Μερτ Αλτιντάς, 22 ετών, αστυνομικός, μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Ταραχών στην Άγκυρα και απόφοιτος μόλις το 2014 της Αστυνομικής Ακαδημίας Rüştü Ünsal της Σμύρνης.

Αν και την ώρα της επίθεσης βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ο δράστης κατάφερε να περάσει ανενόχλητος τον έλεγχο στην Γκαλερί επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα.


Από την επίθεση υπήρξαν και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο ομογενής Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου με τραύματα στο χέρι και το πόδι.



Χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, άφησε υπόνοιες ότι ο εκτελεστής μπορεί να ήταν μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ» του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το CNN Türk μετέδωσε εν τω μεταξύ ότι η αδελφή και η μητέρα του έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Αϊδίνιο, τόπο καταγωγής του δράστη.

Ο Αντρέι Καρλόφ (πατέρας ενός παιδιού) άρχισε την καριέρα του ως διπλωμάτης το 1976 και δούλεψε για τρεις δεκαετίες στη Βόρεια Κορέα. Βρίσκεται στην Τουρκία από το 2007.

Υπηρετούσε στην Άγκυρα από τον Ιούλιο του 2013. πατέρας ενός παιδιού, 

«Υπονόμευση των διμερών σχέσεων»

«Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση, με στόχο την υπονόμευση τόσο των διμερών σχέσεων όσο και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία» τόνισε αργά το βράδυ o Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «μοναδική απάντηση που θα πρέπει να δώσει» η Μόσχα είναι «η εντατικοποίηση της μάχης κατά της τρομοκρατίας».



«Αμφότερες οι ρωσικές και τουρκικές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να μην υποκύψουν σε αυτήν την πρoβοκάτσια» τόνισε σε χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ανακοινώνοντας «τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη διερεύνηση της επίθεσης».

Στη Μόσχα σήμερα ο Τσαβούσογλου

Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας (ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας) τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σερκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει για τη διαφύλαξη του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, πέρα από ενέργειες που έχουν στόχο την αποσταθεροποίησή τους.

Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ.



Ο Τσαβούσογλου αναμένεται σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να έχει συνάντηση με τους ομολόγους του, της Ρωσίας και του Ιράν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Το Ιράν κλείνει όλα τα προξενεία στην Τουρκία

Στον απόηχο της δολοφονίας, το Ιράν έκλεισε σήμερα όλα τα προξενεία του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, όλες οι υπηρεσίες των προξενείων σε Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα και Ερζερούμ θα παραμείνουν κλειστές σήμερα.

«Προτρέπουμε όλους τους Ιρανούς να αποφύγουν να προσέλθουν στις τοποθεσίες αυτές», έγραψε η πρεσβεία σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Νέο επεισόδιο σήμερα το πρωί

Ένοπλος προσπάθησε να μπει στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά συνελήφθη από αστυνομικούς

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο άντρας πυροβόλησε 8 ή 9 φορές στον αέρα με όπλο που είχε κρυμμένο στο σακάκι του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)