Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Προδημοσίευση το Μάρτιο, πρόσκληση το Σεπτέμβρη φαίνεται για τα Σχέδια

Κοντονής Γιώργος
Παραπίσω προς το Σεπτέµβριο και µάλιστα στα τέλη του µήνα µεταφέρεται η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες. Για το Μάρτιο έχει προγραµµατιστεί η έκδοση της προδηµοσίευσης, η οποία απλά θα διευκολύνει την όποια προετοιµασία των ενδιαφεροµένων για νέα επενδυτικά σχέδια αγροτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ομολογία αποτυχίας η μεταφορά της προκήρυξης το φθινόπωρο. Ανύπαρκτα τα εργαλεία χρηματοδότησης και ξεχαρβαλωμένο το σύστημα των αιτήσεων.
Η πολιτεία δείχνει  ανέτοιµη προς το παρόν να διατηρήσει ένα σωστό προγραµµατισµό, πρώτον, λόγω του ευάλωτου µηχανογραφικού υπόβαθρου που έχει στηθεί για να δουλεύονται οι αιτήσεις των Προγραµµάτων και των επιχειρησιακών του ΕΣΠΑ.



Το σύστηµα δίχνει να «κρεµάει» συνεχώς, κάτι που φάνηκε και από τις πολλαπλές παρατάσεις στους Νέους Αγρότες.
Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης, είναι το θέµα ρευστότητας των ενδιαφεροµένων, το οποίο παραµένει ανοιχτό, εφόσον όχι µόνο δεν έχουν τεθεί στη διάθεση των επενδυτών χρηµατοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί καν η σχετική µελέτη για αυτά. Τρίτον, η διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς προφανώς επηρεάζει το οικονοµικό περιβάλλον και το πολιτικό πλαίσιο, καθώς ως γνωστόν δεν θα διατεθούν µόνο ευρωπαϊκά κονδύλια για τα Σχέδια αλλά και χρήµατα από τον εθνικό προϋπολογισµό. Τέλος, εξίσου σηµαντικές είναι και οι εξελίξεις όσον αφορά τον ενδεχόµενο σχεδιασµό για εκλογές, που πάει παραπίσω τον οποιονδήποτε προγραµµατισµό υπάρχει.

Ο προγραµµατισµός λοιπόν της πολιτείας που έλεγε προσκλήσεις την άνοιξη, θα φέρει µόνο µία προδηµοσίευση το Μάρτιο σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, ώστε να καταστεί αρχικά σαφές το πλαίσιο και να µπορέσουν να προετοιµαστούν µε κάποιο τρόπο όσοι θέλουν να υποβάλλουν φάκελο στα Σχέδια Βελτίωσης. Λογικά η υπηρεσία θα είναι σε θέση να βγάλει προκήρυξη Ιούνιο, αλλά όπως προαναφέρθηκε πιο πιθανό είναι η πρόσκληση να βγει Σεπτέµβριο και µάλιστα στα τέλη του µήνα.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)