Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Μ.Σ, Ξιφιανής Ήθη και έθιμα για το καρναβάλι



Το καρναβάλι γιορτάζεται σε πόλεις και χωριά της Μακεδονίας . π.χ. Αριδαία , Πολυκάρπη , Κοζάνη, Γρεβενά, Σκύδρ, Πολύγυρος , Παλαίφυτο.

Η πρώτη αποκριάτικη εβδομάδα στα χωριά σφάζανε  χοιρινά θρεφτάρια και άρχιζε η κρεατοφαγία. Οι πρώτες απόκριες,λέγονταν κρεατοφάγες , κρεάτινες.
Οι μεγάλες αποκριές λέγονται τυροφάγες . τυρινές και εβδομάδα για το τυρί. Τρώνε πολλά τυριά και αυγά, Σαράντα μέρες μεταμφιέζονται στους δρόμους και τις γειτονιές. Καθαρά Δευτέρα
Τη καθαρά Δευτέρα αρχίζει η νηστεία  με κούλουμα, ενώ τα παιδιά πετάνε τον χαρταετό.  Τελευταίο έθιμο της αποκριάς
Της νύφης του χαλβά

Την Κυριακή  το βράδυ στη περιοχή της Καλλίπολης της Θράκης , γιόρταζαν συγγενείςκαι φίλοι στους νιόπαντρους. Ντύνονταν καρναβάλια . Τους φίλευε η νύφη  με πολλά φαγητά  και στο τέλος σέρβιρε χαλβά. Τον πενίρ χαλβά.Οι νυχτερινοί επισκέπτες της Κυριακής πήγαιναν στους μεγαλύτερους συγγενείς και προσκυνούσαν  για να τους συγχωρήσουν. Φιλούσαν το χέρι τους  και οι μεγαλύτεροι τους έλεγαν να είστε συγχωρεμένοι.
Μετά το φαγητό η νοικοκυρά του σπιτιού  έφτιαχνε στα παιδιά το έθιμο λάμκα . Έδενε ένα αυγό σε κλωστή και το περνούσε κουνώντας το μπροστά από κάθε παιδί. Όποιος ήταν πιο γρήγορος το δάγκωνε. Και όπως το δάγκωνε έλεγε η νοικοκυρά:
Με το αυγό  κλείνω το στόμα, με το αυγό θα το ανοίξω. Εννοούσε με αυτό την Ανάσταση του Χριστού που τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά . Το έθιμο αυτό γινότανε σε πολλά χωριά  της Θράκης , Εξαμίλι,Περγόζι, Γαλατάς, Πενίκιο.
Το Νεοχώρι που οι κάτοικοί του ήρθαν πρόσφυγες στη Ξιφιανή
Ο Πρόεδρος του Μ.Σ. Ξιφιανής
Χρήστος Γκουβιδάρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)