Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Με υψηλότερη τιμή στα 6,92 ευρώ προς πληρωμή η συνδεδεμένη σκληρού

Δούσκα Ελένη
Λίγο πριν τις πιστώσεις, σε αλλαγές στο ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με νέες αποφάσεις που έχουν υπογραφεί, με τις ενισχύσεις να ανέρχονται πλέον στα 6,92 ευρώ το στρέμμα για το σκληρό σιτάρι, στα 16,18 ευρώ για τα ψυχανθή και στα 18,14 ευρώ το στρέμμα για τα όσπρια.
Στο σκληρό σιτάρι η φετινή τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και καθορίζεται από τα 4,50 στα 6,92 ευρώ ανά στρέμμα.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, η αύξηση των στρεμμάτων σε όσπρια και ψυχανθή οδήγησε σε μείωση των ενισχύσεων, ενώ αντίστοιχα στο σκληρό σιτάρι οι λιγότερες εκτάσεις έφεραν μεγαλύτερο ύψος συνδεδεμένης.  
Όσον αφορά το σπαράγγι, επειδή δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ενδεικτική τιμή η πληρωμή μεταφέρεται μαζί με την ειδική ενίσχυση βάμβακος μετά τις 20 Μαρτίου, πιθανότατα την Παρασκευή πριν την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στο γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος και υπηρεσιακοί παράγοντες του φορέα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι σήμερα υπεγράφη από τον ίδιο η απόφαση που καθορίζει την τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι. Η φετινή τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και καθορίζεται από τα 4,50 στα 6,92 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, υπεγράφη η απόφαση που καθορίζει την τιμή της συνδεδεμένης στα όσπρια και τα πρωτεϊνούχα ψυχανθή. Σε ότι αφορά τις πληρωμές που εκκρεμούν, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πληρωθούν η συνδεδεμένη ενίσχυση σκληρού σίτου, οσπρίων και ψυχανθών, τα υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του προηγούμενου έτους, ενώ αναμένεται να πληρωθούν η συνδεδεμένη για το βαμβάκι, τα σπαράγγια και τα ζαχαρότευτλα».
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω πληρωμές είχαν «σκαλώσει» το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε τεχνικά προβλήµατα του µηχανογραφικού συστήµατος, αλλά και πρακτικά ζητήµατα διασταυρωτικών ελέγχων, ενώ αναμένονταν και οι αποφάσεις για το ύψος των συνδεδεμένων. Οι πληροφορίες από τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι είναι πλέον θέµα χρόνου για τους δικαιούχους παραγωγούς να βρουν στους λογαριασµούς τους τα αναλογούντα ποσά, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η Παρασκευή 3 Μαρτίου για τις τρεις μόνο από τις τέσσερις συνδεδεμένες, χωρίς να περιλαμβάνεται η ενίσχυση για τα σπαράγγια.
Να σηµειωθεί ότι με τις αρχικές αποφάσεις η συνδεδεµένη στα ψυχανθή µε προϋπολογισµό 6,9 εκατ. ευρώ για το 2016 ανερχόταν στα 17,5 ευρώ το στρέµµα, στα όσπρια (µε µπάτζετ 4,9 εκατ. ευρώ) στα 24,4 ευρώ, στα σπαράγγια (µε προϋπολογισµό 1,48 εκατ. ευρώ) στα 38,5 ευρώ και στο σκληρό σιτάρι (συνολικά 11,85 εκατ. ευρώ για το 2016) στα 4,5 ευρώ το στρέµµα.
Στα βιβλιάρια και υπόλοιπα της ενιαίας του 2016
Μαζί µε τις πρώτες συνδεδεµένες, θα πληρωθούν και κάποια υπόλοιπα της ενιαίας του 2016, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη. Πρόκειται για εκκρεµότητες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία από τον Οργανισµό και αφορούν περιπτώσεις: παραγωγών που δεν πληρώσουν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, επειδή εκκρεµούσε η εκκαθάριση φορολογίας εισοδήµατος από το Οικονοµικών, παραγωγών των οποίων τα προσωπικά στοιχεία όπως δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε 2016 δεν ταυτοποιήθηκαν ορθώς, µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά και ταυτοποίησης στοιχείων παραγωγών µε το τραπεζικό ίδρυµα.
Για του Ευαγγελισμού πάει η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι
Έλεγχο των στοιχείων για τις παραδόσεις βάµβακος του 2016 από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια πραγµατοποιούν αυτές τις µέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να γίνει αντιπαραβολή της παραγωγής, µε τα δηλωµένα προς καλλιέργεια στρέµµατα ώστε να καθοριστεί η τιµή της ειδικής ενίσχυσης.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η επιλέξιµη έκταση θα κυµανθεί λίγο κάτω από τα 2,5 εκατ. στρέµµατα, µε την τιµή για τη συνδεδεµένη βάµβακος να υπολογίζεται κοντά στα 72 ευρώ το στρέµµα, για να αποφευχθεί η πιθανότητα να µείνουν κονδύλια αναξιοποίητα. Άλλωστε, η όλη διαδικασία πήγε λίγο πίσω, λόγω της δεκαήµερης παράτασης (µέχρι τις 10 Φεβρουαρίου), που δόθηκε στους παραγωγούς για να παραδώσουν το σύσπορο βαµβάκι τους στα εκκοκκιστήρια προκειµένου να είναι δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης του 2016. Αυτό σηµαίνει ότι η πληρωµή των βαµβακοπαραγωγών υπολογίζεται το νωρίτερο το δεύτερο δεκαήµερο του Μαρτίου, µε πιο πιθανή ηµεροµηνία να θεωρείται η Παρασκευή πριν την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)