Πέρασε τελικά η «γραµµή» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση µε το τέλος άρδευσης στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, καθώς η επιβολή του µετατίθεται, πιθανότατα, για το 2023 υπό το φόβο αντιδράσεων των καλλιεργητών και συντελεστών της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.
Tο έκτακτο αυτό τέλος, πρόκειται να επιβληθεί µετά την αναθεώρηση των Σχεδίων ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής ποταµών
Απαραίτητη η τιµολόγηση νερού για να τρέξουν Σχέδια Βελτίωσης εξοπλισµού και γεωτρήσεωνΣυγκεκριµένα, το έκτακτο αυτό τέλος, πρόκειται να επιβληθεί µετά την αναθεώρηση των Σχεδίων ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής ποταµών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του σχεδίου ΚΥΑ για την τιµολόγηση νερού, που τέθηκε σε διαβούλευση τον περασµένο Αύγουστο και η επεξεργασία της οποίας συνεχίζεται ακόµα και σήµερα, αφού οι θεσµοί δεν την αποδέχτηκαν ως είχε.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού Σερρών της Νέας ∆ηµοκρατίας Φωτεινής Αραµπατζή σηµείωσε πως: «πιθανό έτος είναι το 2023, δηλαδή έξι έτη µετά την πρώτη αναθεώρηση, όπως προβλέπεται από την παραγρ. 7 του άρθρου 13 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ».
Σηµειωτέον πως πληροφορίες επιµένουν ότι ο αρχικός σχεδιασµός της κυβέρνησης προέβλεπε ενεργοποίηση της ΚΥΑ, το αργότερο στα τέλη του 2016, ωστόσο αντιδράσεις από τα συναρµόδια υπουργεία και κάποιες ενστάσεις των θεσµών, την µετέφεραν χρονικά.
Πρόσκαιρο κόλληµα στα Σχέδια
Εν τω µεταξύ, εκτός Σχεδίων Βελτίωσης αναµένεται να τεθούν οι επενδύσεις σε αρδευτικό εξοπλισµό και γεωτρήσεις εφόσον δεν έχει υπάρξει ακόµα οριστική απόφαση για την τιµολόγηση του νερού, κάτι που επιβεβαιώνεται µέσα και από το επίσηµο πρόγραµµα προκηρύξεων του 2017 που εξέδωσαν οι διαχειριστικές αρχές. Η τιµολογιακή πολιτική νερού θεωρείται «εκ των προτέρων αιρεσιµότητα», δηλαδή προαπαιτούµενο, ώστε να επιδοτηθούν αρδευτικά έργα, την ώρα που από το υπουργείο Περιβάλλοντος διαµηνύουν στην Agrenda, ότι η «επεξεργασία της ΚΥΑ συνεχίζεται». Ωστόσο δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν πότε θα υπογραφεί.
Σηµειωτέον πως στην απόφαση (Αρ. Πρωτ. 3284) µε θέµα «Καθορισµός στόχων της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρµογής Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΕΥΕ ΠΑΑ) και των υπαγόµενων σε αυτή Μονάδων για το έτος 2017», φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης τουλάχιστον για φέτος θα περιοριστεί στα αγροτικά µηχανήµατα και στις ΑΠΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις ενισχύσεις των ΤΟΕΒ, καθώς η «ενεργοποίηση του Μέτρου 4.3.1 για την Μονάδα των ∆ηµοσίων Έργων (ενισχύσεις σε ΤΟΕΒ κ.λπ) θα γίνει µε την προϋπόθεση άρσης της αιρεσιµότητας για τα νερά», όπως λέει η απόφαση.
Ετοιµάζεται η επίµαχη ΚΥΑ
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διαµηνύουν στην Agrenda, ότι η «επεξεργασία της ΚΥΑ τιµολόγησης συνεχίζεται», χωρίς όµως να είναι σε θέση να ανακοινώσουν πότε θα υπογραφεί, µε τις πληροφορίες να επιµένουν πως ορισµένα σηµεία της προσκρούουν στην αντίδραση των θεσµών. Σηµειωτέον ότι το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης αφορά, όπως εξήγησε στη Βουλή, ο Βαγγέλης Αποστόλου, «µόνο στα υδάτινα συστήµατα των οποίων η κατάσταση δεν είναι καλή, σύµφωνα µε τα εγκεκριµένα Σχέδια ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής». Στον υπολογισµό πάντως του τέλους δεν θα προσµετράται το τυχόν κόστος αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζηµίας, ενώ µειωµένα τέλη θα προβλέπονται για ευπαθείς οµάδες αγροτών και περιπτώσεις γεωµορφολογικών ιδιοµορφιών ή ακραίων κλιµατικών συνθηκών. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον ίδιο «ελήφθη µέριµνα για εξαίρεση σε περιπτώσεις: α) χρηστών οι οποίοι συµβάλλουν στην διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, β) ευπαθών οµάδων και γ) λόγω γεωµορφολογικών ιδιοµορφιών ή ακραίων κλιµατικών συνθηκών».
Κείμενο των Αλέξανδρου Μπίκα και Γιώργου ΚοντονήΠηγή: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου