Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο Γιάννης Σηφάκης στον Αρχάγγελο κατά την επίσκεψη του Ν. Παππά:


Επίσκεψη μαζί με τον Υπουργό Νίκο Παππά σε κερασώνες που επλήγησαν από τον παγετό

Απόλυτη ανάγκη οι επενδύσεις για τυποποίηση και συσκευασία του κερασιού, να μην φεύγουν χύμα τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας

Προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ομάδας Παραγωγών «Το Πάϊκο»
Μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του εργοσήμου για τους εποχιακούς εργάτες από την Αλβανία και τις ρυθμίσεις για τα «στέκια»
Να αξιοποιηθεί η νομοθεσία για την κατοχύρωση των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων
Ο Γιάννης Σηφάκης ενημερώνοντας τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για τα προβλήματα του Αρχαγγέλου είπε τα εξής:
O Αρχάγγελος είναι ένα ιδιαίτερα παραγωγικό χωριό που παράγει το 28% του κερασιού της χώρας
Δυστυχώς ακόμη το κεράσι πουλιέται χύμα σε εμπόρους σε τιμές από 1 € ως 1,5 € το κιλό. Υπάρχουν δυνατότητες με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Όμως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η απουσία τυποποίησης και συσκευασίας για να προστίθεται αξία στο προϊόν και η τιμή παραγωγού να πολλαπλασιαστεί. Είναι πραγματική ευκαιρία να γίνει τώρα μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας από Οργάνωση Παραγωγών με χρήση των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα της Ομάδας παραγωγών κερασιών  Αρχαγγέλου «Το Πάϊκο», ένα χρονίζον πρόβλημα 6 ετών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που είχε αναλάβει η ομάδα παραγωγών την τριετία 2009-2010-2011.
Ενώ το πρόστιμο ( λόγω μη επίτευξης των στόχων για την τελική αναγνώριση της ομάδας παραγωγών) σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό έπρεπε να είναι επιστροφή του 50% των χρημάτων που είχε λάβει την πρώτη χρονιά ( με δεδομένο ότι δεν είχε ευθύνη για την μη επίτευξη των στόχων που συνέβη λόγω των καιρικών φαινομένων που έφεραν ακαρπία που διαπιστώνεται με επίσημη βεβαίωση του ΕΛΓΑ) το πρόστιμο που εκλήθη να πληρώσει πριν τρία χρόνια είναι το 100% όσων είχε λάβει. Το πρόβλημα δεν λύθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων ( αν και πέρασε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την Πέλλα) και κληρονομήθηκε στην παρούσα κυβέρνηση. Έχουν γίνει ενέργειες 1,5 έτους χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα γίνεται εκ νέου προσπάθεια από τον βουλευτή στο Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την λύση του.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον βουλευτή και άλλους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας για να λύσουμε το πρόβλημα των εποχιακών εργατών γης ( 3-5 μήνες) με καταγωγή από Αλβανία για να μπορούν να ασφαλίζονται με εργόσημα. Αυτό θα είναι προς όφελος των ίδιων των αγροτών ( θα απαλλάσσεται από την εφορία τους όλο αυτό το κόστος που είναι περί το 40% του τζίρου τους), ο αγρότης θα έχει ασφαλισμένους τους εργάτες του, θα είναι προς όφελος του ΕΦΚΑ, των εσόδων από φορολογία ( αφού το χρήμα αυτό φεύγει αφορολόγητο μέσα  στις «κάλτσες» κλπ στην Αλβανία και η αστυνομία που θα ξέρει ποιος είναι που. Έγιναν διαδοχικές συναντήσεις αυτές τις βδομάδες με Πετρόπουλο, Αντωνοπούλου, ΥΠΑΑΤ, μεταναστευτικής πολιτικής, εξωτερικών για να λυθεί. Το ίδιο επιδιώκει ο βουλευτής και για τα «στέκια» που είναι παράνομοι ή ημιπαράνομοι χώροι συγκέντρωσης κερασιών ( σε άλλα χωριά και ροδακίνων κλπ) που ( με τον τρόπο που λειτουργούν χωρίς άδειες, χωρίς ρυθμίσεις ποιος μπορεί να έχει στέκι και με τι προδιαγραφές) δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.
Θεσμοθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η μείωση του τιμήματος ( στο ¼ της αντικειμενικής αξίας ή της αγοραίας αξίας) και σε 100 δόσεις για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας στους αγρότες που εκχέρσωσαν δασικές εκτάσεις πριν το 1975 ( ημερομηνία ψήφισης του Συντάγματος που απαγορεύει την πώληση δασικών γαιών) ή εναλλακτικά την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση για αγροτική χρήση με υποπολλαπλάσιο τίμημα.
Από το 1975 ως το 2007 δίδεται η δυνατότητα να πάρουν έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση για αγροτική χρήση.
Η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση για αγροτική χρήση μεταγράφεται νόμιμα στο υποθηκοφυλάκιο και κληρονομείται.
Με αυτήν την ρύθμιση αποκτούν ιδιοκτησία επί εκχερσωμένων εκτάσεων ή δικαίωμα χρήσης που δεν είχαν μέχρι σήμερα.
Στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του Νομού προτείνουμε την μελέτη βελτίωσης γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου από τον Αρχάγγελο μέσω Σκρά και Αξιούπολης προς την ΠΑΘΕ. Θα μπορούσε η μελέτη του να χρηματοδοτηθεί από το διασυνοριακό πρόγραμμα ΙΝTERREG.
Η κατασκευή αυτού του έργου θα δώσει σοβαρή πρόσβαση του Νομού στην έξοδο προς FYROM από τους Ευζώνους ( Η Πέλλα δεν έχει τελωνείο λόφω του αναγλύφου) και θα δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους του Αρχαγγέλου και όλης της ανατολικής Αλμωπίας να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη σε 40΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)