Δευτέρα 29 Μαΐου 2017


Στα θρανία ως Οκτώβρη για πτυχίο οι Νέοι Γεωργοί

Κοντονής Γιώργος


Μέχρι τον Οκτώβριο αναµένεται να διαρκέσει η κατάρτιση των 10.456 Νέων Αγροτών του 2014 µε την πρώτη φουρνιά αποφοίτων να βγαίνει τον Ιούνιο. Ήδη έχουν ξεκινήσει σε κάποιους νοµούς τα µαθήµατα, ωστόσο µία µεγάλη «ουρά» ακόµα περιµένει.
Ελλείψεις σε προσωπικό υπεύθυνο για την κατάρτιση παρουσιάζονται σε πάνω από τις µισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, µε τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα που έχει αναλάβει το έργο, να έχει προχωρήσει σε προκήρυξη για συµβάσεις µε εκτός-Οργανισµού γεωτεχνικούς ώστε να µπορέσει να υλοποιηθεί σωστά η κατάρτιση.

Από αυτή τη διαδικασία εξαρτώνται άµεσα οι πληρωµές της δεύτερης δόσης των Νέων Αγροτών του 2014, οπότε κατά πάσα πιθανότητα όσοι ήδη έχουν καθίσει στα θρανία θα µπορούν να κάνουν αίτηση για την καταβολή της δόσης, εντός του Ιουνίου. Τα µαθήµατα έχουν διάρκεια περίπου 25 ηµερών καθώς οι Νέοι Αγρότες πρέπει να συµπληρώσουν 150 ώρες κατάρτισης.

Σύµφωνα µε σχετική απόφαση, που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Χαράλαµπος Κασίµης, τα µαθήµατα αφορούν την επαγγελµατική κατάρτιση 10.456 νέων γεωργών, δικαιούχων στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης του Μέτρου 112 «Ενισχύσεις για Νέους Γεωργούς» των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Αυτοί έχουν την υποχρέωση να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράµµατος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών, από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, για εκπαίδευση που θα πρέπει να είναι αναλόγου κατεύθυνσης µε αυτή της εκµετάλλευσής τους.

Συνολικά αναµένεται να γίνουν 560 Προγράµµατα Κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 13 Περιφέρειες (13 υποέργα).

Το πρόγραµµα κατάρτισης περιλαµβάνει τα εξής πεδία/θεµατικές ενότητες:
  •  Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.
  • Χρηµατο-οικονοµική διαχείριση εκµεταλλεύσεων και χρήση ΤΠΕ και νέων τεχνολογιών.
  • Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιµετώπιση και προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή.
  • Εµπορία και µεταποίηση αγροτικών προϊόντων, µε έµφαση στις βραχείες αλυσίδες.
  • Εξειδικευµένες γνώσεις σχετικά µε την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκµετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).
Να σηµειωθεί ότι -βάσει απόφασης- η συγχρηµατοδοτούµενη  δηµόσια δαπάνη που διατίθεται για την ολοκλήρωση των µαθηµάτων ανέρχεται σε 10.194.600 ευρώ.

Κατάρτιση σε Βιολογικά

Εκτός από τους Νέους Αγρότες πρόγραµµα κατάρτισης θα πρέπει να παρακολουθήσουν όσοι ενταχθούν σε άλλα Μέτρα των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συγκεκριµένα όλοι οι νεοεισερχόµενοι στην Βιολογική Γεωργία (Μέτρο 11) κατά το 2ο έτος δέσµευσης υποχρεούνται να κάνουν µαθήµατα και πρακτική για θέµατα τεχνικών παραγωγής και νοµοθεσίας τροφίµων διάρκειας 150 ωρών. Επιπλέον, οι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης θα πρέπει να καταρτιστούν (µάθηµα 45 ωρών) στην χρηµατοοικονοµική διαχείριση και την εµπορία των προϊόντων ώστε να λάβουν την τελευταία πληρωµή.

Μεταβιβάσεις ανεξαρτήτως της αξιολόγησης

Επί της ουσίας δεν υφίσταται πρόβληµα στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων από και προς υποψηφίους του Μέτρου των Νέων Αγροτών 2016, υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που επιχειρεί να αποσυνδέσει τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε από την πρόοδο αξιολόγησης των φακέλων που λήγει στις 16 Ιουνίου. Ο κ. Αποστόλου επεσήµανε ότι σε επτά Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά) δεν υπάρχουν επιλαχόντες, οπότε δεν υφίσταται το ερώτηµα εάν οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να περιµένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, στη συνέχεια, να υποβάλουν δήλωση ΟΣ∆Ε. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες επί της ουσίας δεν υφίσταται πρόβληµα, σύµφωνα πάντα µε τον υπουργό, καθώς:

Α) Σε όσους υποψηφίους έχουν µεταβιβαστεί ήδη δικαιώµατα, ισχύει ότι δεν εξαρτούν την υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε από την ένταξή τους στο Μέτρο. Αυτοί οφείλουν να υποβάλουν δήλωση ΟΣ∆Ε όχι λόγω της υποχρέωσης παραµονής στο Μέτρο, αλλά προκειµένου να µην απολέσουν τα δικαιώµατά τους.
Β) Σε όσους υποψήφιους δεν έχουν µεταβιβαστεί δικαιώµατα, έχουν το δικαίωµα, εφόσον το θέλουν, να καθυστερήσουν την υποβολή ΟΣ∆Ε µέχρι να αναρτηθούν οι πίνακες εγκεκριµένων. Καθώς δεν είναι ήδη δικαιούχοι δικαιωµάτων, έχουν το δικαίωµα να υποβάλουν δήλωσε ΟΣ∆Ε εκπρόθεσµα, διότι γι’ αυτούς δεν υπάρχει αντικείµενο επιβολής ποινής. 
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)