Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Στο κανονικό καθεστώς οι αγρότες που εκμεταλλεύονται και αλωνιστικές
 
Αγρότες οι οποίοι εκμεταλλεύονται αγροτικά μηχανήματα, όπως θεριζοαλωνιστικές ή σπαρτικές μηχανές, παρέχοντας υπηρεσίες σε άλλους αγρότες, υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, για την αγροτική εκμετάλλευση, που διαθέτουν, ακόμη κι αν λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ ή ο τζίρος της αγροτικής τους εκμετάλλευσης είναι κάτω από 15.000 ευρώ.
Αγρότες που παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες υποχρεούνται ανεξαρτήτως τζίρου ή επιδοτήσεων για τα αγροτικά που λαμβάνουν, να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η εκμετάλλευση μηχανημάτων, όπως είναι οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τα σπαρτικά μηχανήματα που προσαρτώνται σε τρατέρ κ.λπ. αντιμετωπίζεται ως έτερη κι όχι αγροτική, δραστηριότητα, για την οποία υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχειών, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο για τη φορολογία αγροτών των Κωνσταντίνου Νιφορόπουλου και Γιώργου Παπαδημητρίου.
Για παράδειγμα, αγρότης που καλλιεργεί και πουλά ακτινίδια λιανικώς και παράλληλα παρέχει υπηρεσίες με τη θεριζοαλωνιστική μηχανή του, ανεξαρτήτως της αξίας των παραδόσεων των ακτινιδίων παραγωγής του, θα υποχρεωθεί από 1.1.2017 να εντάξει στο κανονικό καθεστώς και την αγροτική του εκμετάλλευση (καλλιέργεια ακτινιδίων).

Υπενθυμίζεται πως κριτήριο ένταξης στο κανονικό καθεστώς είναι ο συνολικός τζίρος της προηγούμενης χρονιάς να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ή το συνολικό ποσό επιδοτήσεων που εισπράττει ο παραγωγός να είναι πάνω από 5.000 ευρώ.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)