Επέμεινε ξανά και ξανά σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ότι το Ταμείο δεν άλλαξε τις θέσεις του στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της ανάγκης ελάφρυνσής του, αλλά στην πραγματικότητα ήδη μετατόπισε τους στόχους του στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Υπογράμμισε επίσης ότι το ΔΝΤ αν και δεν έχει αλλάξει θέση, εξετάζει όλες τις επιλογές.
Την ίδια στιγμή, θύμισε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να διευκρινιστει σε κάθε της λεπτομέρεια πριν από την έγκριση της από το Δ.Σ. του ΔΝΤ, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο όπως υπάρχει σαφήνεια για το θέμα του χρέους.
Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων, και του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει θεσπίσει ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο καλωσόρισε, και πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε ακόμα πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Είπε ότι ήταν χρήσιμες οι συζητήσεις της Δευτέρας, στο Eurogroup, οι οποίες θα συνεχιστούν με την ελπίδα ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία και για το χρέος.
Αναφερόταν στις προτάσεις που “έπεσαν” στο τραπέζι, τη Δευτέρα, όπου ο κ. Πολ Τόμσεν φέρεται στα πρακτικά να λέει: “Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο με ένα πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα»
Παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, που εκφράστηκαν δημοσιογραφικά, ο κ. Ράις τόνισε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι η ίδια και αναφέρθηκε ξανά στην πολιτική των δύο πυλώνων, όπως την εισήγαγε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ: Δηλαδή, στο ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που ανάλαβε να κάνει η Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι θέμα των Ευρωπαίων. Χωρίς αυτούς τους πυλώνες, είπε ο κ. Ράις, το Ταμείο δεν μπορεί να προτείνει χρηματοδοτική συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την Ελλάδα, και τόνιζε συχνά ότι εάν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα του χρέους η κ. Λαγκάρντ δεν θα «κατεβάσει» εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις κυριαρχήθηκαν από το θέμα του χρεους. Συγκεκριμένα συζήτησαν τα επίπεδα της ελάφρυνσης του χρέους, τις εκτιμήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα. Ολα αυτά, τονίστηκε, συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τόνισε συγκεκριμένα:
«Οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και στις 15 Ιουνίου. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το σημείο. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές στην βάση των πρακτικών μας και τον κανόνων μας. Ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις χώρες μέλη μας με το καλύτερο τρόπο που μπορούμε».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ορθό να εγκριθεί το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει εκταμίευση δόσης, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο κ. Τόμσεν στο Eurogroup, ο κ. Ράις ήταν αποκαλυπτικός: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου δόθηκε «έγκριση ως θέμα αρχής στο πρόγραμμα» (programmes in principle).
Τόνισε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι συνεπής για αυτό που θέλει, δηλαδή να υπάρξουν και μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις «πριν κάνουμε πρόταση στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο θέλουμε και τα δύο, και μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώσεις για το χρέος», είπε: «Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει» τόνισε.
Στο ερώτημα μας ότι μεταθέτοντας την απόφαση για το χρέος το ΔΝΤ κάνει πολιτική χάρη στους Γερμανούς ο εκπρόσωπος είπε: «Δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό. «Είμαστε αντικειμενικοί και προσπαθούμε να είμαι δίκαιοι απέναντι σε όλες τις πλευρές. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στο κράτος μέλος».
Ο Ράις πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του οι διαφορές γεφυρώνονται και όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία. Είπε:
«Βάζουμε τα δυνατά μας να φθάσουμε σε μια επωφελή για την Ελλάδα λύση», είπε και σημείωσε πως απαιτείται μεγαλύτερος ρεαλισμός για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τα πεισμώματα και μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Οι προβλέψεις για το χρέος πρέπει να είναι ρεαλιστικές”..
Πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου