Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Θα επιμείνει, μάλλον, στην πρόταση Τόμσεν και στο Eurogroup του Ιουνίου το ΔΝΤ
Η πρόταση Τόμσεν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία το βράδυ της Δευτέρας στο Εurogroup είχαν αποδεχθεί όλοι, πλην Ελλάδας και δύο ακόμα χωρών, μπορεί να μην φύγει τελείως από το τραπέζι, ούτε στις 15 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, αλλά να αποτελέσει την απαρχή της απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ελληνικό πρόγραμμα.
 H πρόταση Τόμσεν προέβλεπε ότι ο ίδιος και η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσαν να εισηγηθούν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να συνάψει με την Ελλάδα ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ( ΜEFP – standing arrangement ) το οποίο θα τοποθετούσε ημερολογιακά τις εκταμιεύσεις του μετά το φθινόπωρο του 2019. Η πρόταση έλυνε τα χέρια της Μπουντεσταγκ για την εκταμίευση των 7,5 δις και τα χέρια του Ταμείου για τη μη – εκταμίευση χωρίς “σαφήνεια” στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ως το 2060.
 Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον αποδεκτή από την Ελλάδα υπό μια κομβική σημασίας προϋπόθεση:
 – “να ξεκινήσουν μεν οι εκταμιεύσεις χρημάτων από το ΔΝΤ (ή καλύτερα να γίνουν διαθέσιμα τα χρήματα του ΔΝΤ από τα μέσα του 2018, αλλά η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να μην τα πάρει, αν δεν τα χρειάζεται”.
 Η ιδέα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με δύο διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων:
 – ότι ως πράξη προτεραιότητας, η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα προηγηθεί στον κατάλογο των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης,
 – ότι οι Ευρωπαίοι θα υποσχεθούν στην Ελλάδα προληπτική γραμμή στήριξης για τη χρηματοδότηση της χώρας κατά την έξοδό της στις αγορές, ασχέτως του αν η χώρα απορρίψει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
 Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει de facto επέκταση της δανειακής της σύμβασης για ένα ακόμα έτος, ειδικά όταν το έτος αυτό είναι εκλογικό. Άρα αν για λόγους διαδικασίας αναγκαστεί να δεχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να αποσυρθεί από αυτό όταν δεν θα συντρέχουν πια οι διαδικαστικοί λόγοι.
 Επί της ουσίας, η πρόταση Τόμσεν, που κατά ορισμένες πληροφορίες προήλθε από την ίδια την Λαγκάρντ – όχι όμως από τη Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – επιτρέπει σε όλους να είναι ικανοποιημένοι:
 – η Γερμανία και έξι κράτη μέλη θα έχουν την επίσημη απόφαση ότι το ΔΝΤ εισέρχεται στη διάσωση της Ελλάδας με χρήματα,
 – τα κοινοβούλιο και ο ESM θα μπορέσουν να εκτελέσουν την εκταμίευση των 7,5 δις, εγκαίρως,
 – η Ελλάδα θα έχει την επιλογή να μην προσθέσει άλλα ακριβά δάνεια στο χρέος της (τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκια κοντά στο 5% και της ΕΕ κοντά στο 1%)
 – θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών,
 – θα αναδιαρθρωθεί (ξανά) το δημόσιο χρέος το φθινόπωρο του 2018
 – με ό,τι θετικό για την ευκολία χρηματοδότησης στο μέλλον αυτό συνεπάγεται,
 – η Ελλάδα θα απεμπλακεί από το ΔΝΤ τερματίζοντας πρόωρα το πρόγραμμά του.

 Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής όταν του ετέθη υπόψιν η συγκεκριμένη επιλογή, επείσθη όμως από τον Πρόεδρο του Eurogroup.
 Εξάλλου η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο για δύο λόγους:
 – γιατί η Ελλάδα έπρεπε να έχει έναν ανελαστικό και αξιόπιστο επόπτη μετά την περιπέτεια του 2010 (ίδιος λόγος με το 2015) και ως εκ τούτου το ΔΝΤ βρέθηκε στο καταστατικό του ESM και ΕFSF,
 – όταν τα πράγματα ηρέμισαν, ο λόγος ήταν ότι η Γερμανία και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια είχαν με νόμο δεσμευθεί ότι θα υπάρχει χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.
 Η λύση Τόμσεν (και σε καμία περίπτωση Σόιμπλε) μπορεί να βελτιωθεί, ή μπορεί οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν πρόσθετη σαφήνεια στο Ταμείο και τα δύο προγράμματα να ταυτιστούν ημερολογιακά. Σε κάθε περίπτωση πάντως στις 15 Ιουνίου θα υπάρχει λύση.
 Όσο για τη συμμετοχή στο QE (την ποσοτική χαλάρωση) αυτή δεν επηρεάζεται από τη ρύθμιση, καθώς προϋπόθεση είναι η αποπληρωμή των ελληνικών χρεών το καλοκαίρι και όχι η ίδια η αναδιάρθρωση του χρέους. Η αναδιάρθρωση θα γίνει μόνο το φθινόπωρο του ΔΝΤ, κάτι που η ΕΚΤ ήξερε πάντα. Το QE για την Ελλάδα είναι μόνο 3,6 δις για δύο μήνες και η ΕΚΤ θα κάνει δική της έκθεση κινδύνων (και όχι βιωσιμότητας) για να εντάξει την Ελλάδα σε αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου – με εφαρμογή τον Οκτώβριο.


 25/05/2017 11:09 ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλε

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)