Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Επιφυλακτική η Αθήνα για το έγγραφο των τριών σεναρίων του ESM: Δυσφορία στο Μαξίμου
Επιφυλακτικό εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Μέγαρο Μαξίμου, απέναντι στην είδηση που μεταδίδεται τις τελευταίες ώρες από το πρακτορείο Ρόϊτερς που, επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο ενός εκ των θεσμικών δανειστών, επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια, τότε δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους από τις χώρες της Eυρωζώνης.
 Τα μεταδιδόμενα από το Ρόιτερς, βάσει εμπιστευτικού, όπως λέει, εγγράφου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που είναι κατ’ ουσίαν ο βασικός δανειστής της Ελλάδας, φέρεται να έχουν προκαλέσει δυσφορία στην κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνει αξιόπιστη πηγή.
 Η επίσημη θέση εξακολουθεί να είναι ότι η τακτοποίηση του χρέους δεν μπορεί να παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, και ότι η Αθήνα προσδοκά μια συνολική λύση στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει και την β’ αξιολόγηση αλλά και μια δέσμευση έναρξης της διαδικασίας απομείωσης του χρέους.
 Μιλώντας πριν λίγο στο Συνέδριο Βιομηχανιών της Βορείου Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θύμισε ότι «δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα».
 Και ξέρετε βεβαίως, πρόσθεσε, ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση: «Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη. Διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».
 Το εμπιστευτικό έγγραφο του ESM φέρεται να ετοιμάστηκε για το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και δείχνει να εξετάζει την «μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους», βάσει 3 σεναρίων για τα πιθανά δημοσιονομικά της Ελλάδας.
 Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% έως το 2032 και πάνω από 3% έως το 2038.
 Το δεύτερο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και εν συνεχεία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά μέσο όρο στο 2,2% έως το 2060.
 Και το τρίτο σενάριο βλέπει μέση λύση ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο,  υπολογίζοντας μέση ανάπτυξη 1,25% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Αυτό το σενάριο προβλέπει μέση επιμήκυνση των δανείων κατά 15 χρόνια και πλαφόν 1% στα επιτόκια.
 «Πολλοί και πολλές αναρωτιέστε ίσως για ποιο λόγο δεν στάθηκε εφικτή μια συνολική συμφωνία προχθές στη συνεδρίαση του EG. Και η απάντηση είναι σαφής: Διότι υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας στους βιομηχάνους της βορείου Ελλάδος.


 ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)