Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: “ συνεργασίες ωφέλιμες για την Πέλλα”




Συνάντηση εργασίας μεταξύ της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά
και του Διευθυντή Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Matthias Hoffmann έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στο Διοικητήριο, στα γραφεία της Π.Ε. Πέλλας.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κας Αθανασιάδου – Αηδονά είχε ως σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και την ανταλλαγή προτάσεων για τη συνεργασία της Π.Ε. Πέλλας και του Επιμελητηρίου στους τομείς περιβάλλοντος – τουρισμού – βιομηχανίας και αγροτικών προϊόντων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας Γιάννης Πατσιάς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Στέφανος Αργυράκης.

Η κα Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ευχαρίστησε τον κ. Hoffmann για την παρουσία του στην Π.Ε. Πέλλας και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματικό κόσμο η συμβολή της γερμανικής εμπειρίας και καινοτομίας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υγρών αποβλήτων και της ανακύκλωσης. Ακόμη, η κυρία Αηδονά αναφέρθηκε στην μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση που δίνουν στην περιοχή της Πέλλας οι μεταποιητικές  βιομηχανίες, οι οποίες διαθέτουν τα τοπικά, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, νωπά και μεταποιημένα στη γερμανική αγορά. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόκτηση ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου της συγκεκριμένης αγοράς από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Πέλλα θα συμβάλει στην ανάταση της τοπικής πραγματικής οικονομίας της περιοχής μας.

                Ο κ. Matthias  Hoffmann με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε την κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υγρών αποβλήτων και των τεχνολογιών περιβάλλοντος. Παράλληλα, κάλεσε την κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και τους συνεργάτες της, τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπου δέκα μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τεχνολογιών περιβάλλοντος, θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους από συνεργασίες με φορείς της Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας στο κομμάτι αυτό, εκφράζοντας, παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον για εμπορική δραστηριοποίηση και στη Βόρεια Ελλάδα. Ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο κ. Πατσιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης επιχειρήσεων διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, τόσο στην επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας, όσο και πανελλαδικά, ενώ, ο Προϊστάμενος κ. Αργυράκης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση στερεών οικιακών απορριμμάτων (ΑΣΑ) και την ανάγκη υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις παρέμβασης οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η εμπειρία γερμανικών εταιρειών μπορεί να συνδράμει στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, ταυτόχρονα με την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος.

                Επιπλέον, ο κ. Διευθυντής έκανε αναφορά στο θέμα της ενίσχυσης των συνεργειών στον τομέα της εξαγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Π.Ε. Πέλλας στη γερμανική αγορά, τηρώντας υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας. Συζητώντας σχετικά, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί ένα από τα workshops σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό  και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στην Πέλλα, άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο  κ. Matthias  Hoffmann.

                Επιπροσθέτως, τέθηκαν από την πλευρά του κ. Hoffmann τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η  εξοικονόμηση ενέργειας στον τουρισμό (ξενοδοχεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία) και στη βιομηχανία τροφίμων, κάνοντας μια πιο λεπτομερή παρουσίαση των μελλοντικών δράσεων του Επιμελητηρίου στα project αυτά. Για τους προαναφερόμενους τομείς, η κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά τόνισε ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πως η συμμετοχή των επιχειρήσεων της Πέλλας θεωρείται δεδομένη.

                Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα                                                         ήταν μια πρώτη επαφή και γνωριμία με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του παραρτήματος Β. Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το οποίο η Π.Ε. Πέλλας θα συνεχίσει τη συνεργασία και μελλοντικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)