Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Απολογισμός Αναπληρώτριας Αντιπεριφερειάρρχη Πέλλας



 

Ρεπορτάζ: Νίκος Σαμάνδης















Τον απολογισμό της οκτάμηνης παρουσίας της στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας , έκανε  η  Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας & Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.
Παράλληλα , προσδιορίζει και τον επόμενο σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα




                Μέσα από τον χαιρετισμό μου και, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του διαστήματος των οκτώ μηνών που βρίσκομαι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ως Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας & Προγραμματικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι συνεργάτες μου και εγώ, σας παρουσιάζουμε τα έργα, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε και συνεχίζουμε να δρομολογούμε για την τοπική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

                Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω για τη συνεργασία μέχρι τώρα τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Πέλλας, όλους τους τοπικούς φορείς, τα στελέχη των υπηρεσιών μας, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και, φυσικά, εσάς, τους πολίτες. Μέσω της επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που έχουμε όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε και καταγράψαμε τις προτεραιότητες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας για βελτίωση του επιπέδου ζωής στην Πέλλα.

                Στο πλαίσιο, λοιπόν, του αναπτυξιακού προγραμματισμού μας, δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που έχει φέρει στα όρια της την κοινωνία, έχουμε καταφέρει να συνεχίζεται απρόσκοπτα ο προγραμματισμός μας για την υλοποίηση μικρών και μεγαλύτερων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

                Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω:
“Καθαρισμός ρεμάτων αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας” συνολικού Π/Υ 160.000,00 €

Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Πέλλας” συνολικού Π/Υ 500.000,00 €

“Διαγράμμιση επαρχιακού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας για το 2016” συνολικού Π/Υ 120.000,00 €

“Συντήρηση υφιστάμενων υποδομών ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου για το 2016” συνολικού Π/Υ 22.000,00 €

ενώ ολοκληρώνεται άμεσα η

“Κατασκευή ηλεκτροφωτισμού κόμβων από την Π.Ε. Πέλλας εντός περιοχής ευθύνης της” συνολικού Π/Υ 120.000,00 €

                Επίσης, όπως ανακοινώσαμε πριν λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη:

Σύνδεση Νέας Γέφυρας Αγίου Γεωργίου με την Ε.Ο. 2” συνολικού Π/Υ 69.540,00 €

ενώ, εκτελείται και το έργο που αφορά:

“Κοπή χόρτων σε νησίδες και ερείσματα Εθνικού & Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας 2016», με συνολικό Π/Υ 120.000,00 €

                Παράλληλα, τo αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η παρέμβασή μας για την:

“Αποκατάσταση Υδραυλικών Έργων Οδού Ε.Ο.2 Περιοχή Καπέλλη στην Δ.Κ. Γιαννιτσών” συνολικού Π/Υ 150.000,00 € καθώς και τη

“Συντήρηση Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Πέλλας για το έτος 2016”, με συνολικό Π/Υ 321.000,00 €.

                Επίσης, υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις με τους αντίστοιχους Δήμους και αναμένουμε τη διαδικασία δημοπράτησης για τα έργα:

Ανάπλαση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Τ.Κ. Μαυροβουνίου» συνολικού προϋπολογισμού 30.000,00 € &

 “Έργα Αναβάθμισης Λαϊκής Αγοράς Σκύδρας” συνολικού προϋπολογισμού 60.000,00 €, ενώ, την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε η  προγραμματική σύμβαση με τον ανάδοχο για τα

Έργα αναβάθμισης Λαϊκής Αγοράς Αριδαίας”, με συνολικό Π/Υ 40.000,00 €

                Άλλωστε, μετά την έγκρισή τους, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23/06 θα “τρέξουν” τα έργα:

“Ανάπλαση εισόδου Κρύας Βρύσης (οδός Άγιος Λουκάς – Κρύα Βρύση)” συνολικού Π/Υ 120.000,00 €

“Ανάπλαση οικολογικού πάρκου Δ.Κ. Κρύας Βρύσης” συνολικού Π/Υ 30.000,00 € &

“Αναβάθμιση λαϊκής αγοράς Κρύας Βρύσης” συνολικού Π/Υ 50.000,00 €

                Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι ξεκινήσαμε έγκαιρα τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση σφοδρών καιρικών φαινομένων τους χειμερινούς μήνες μέσω των παρακάτω έργων:

Μίσθωση μηχανημάτων για τον αποχιονισμό του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Πέλλας για το έτος 2016” με συνολικό Π/Υ 130.500,00 € &

“Σύμβαση για τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας” συνολικού Π/Υ 130.500,00 €

                Επιπροσθέτως, υπάρχουν παρεμβάσεις για τις οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες (π.χ. η έγκριση των προγραμματικών) για την τελική φάση και ολοκλήρωσή των  έργων, όπως:

“Ασφαλτόστρωση Τμήματος Παλαιού Αγίου Αθανασίου” συνολικού Π/Υ 15.000,00 €

“Ανακατασκευή γέφυρας Αρσενίου” συνολικού Π/Υ 25.000,00 € (ο διαγωνισμός βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης)

“Διεξαγωγή μετρήσεων πεδίου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών” συνολικού Π/Υ 10.000,00 €

“Ανάπλαση – αναβάθμιση αύλειου χώρου δημοτικού σχολείου Τ.Κ. Μεγαπλατάνου” συνολικού Π/Υ 25.000,00 € (αναμένεται η 1η έγκριση προγραμματικής από τον Δήμο)

“Ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Αθύρων” με συνολικό Π/Υ 40.0000,00 €

                Ακόμη, εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πριν από περίπου δέκα (10) ημέρες η:

“Έγκριση της ∆ιακήρυξης δημοπράτησης του έργου «Ασφαλτόστρωση τμήματος οδού Εξαπλάτανος - Αριδαία» συνολικού Π/Υ 200.000,00 €

“Συντήρηση Υφιστάμενων Υποδομών Ηλεκτροφωτισμού & Σηματοδοτών οδικού δικτύου για το έτος 2017” συνολικού Π/Υ 50.000,00 € καθώς και παρεμβάσεις που αφορούν:

“Έργο ανάπλασης πέριξ Εθνικής Οδού στη Τ.Κ. Γιαννιτσών εντός ορίου απαλλοτρίωσης (περιοχή Μουσικού Σχολείου ∆. Πέλλας)” συνολικού Π/Υ 40.000,00 €

“Καθαρισμός τεχνικών και αποκατάσταση βλαβών από κατολισθήσεις σε τμήματα του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας έτους 2017» συνολικού Π/Υ 40.000,00 €.

                Μόλις στην τελευταία συνεδρίαση, εισηγήθηκα και η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τρία (3) ακόμη έργα που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό προγραμματισμό μας. Ειδικότερα:

Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ∆ήμου Πέλλας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την “Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Αγροσυκιάς – Λεπτοκαρυάς” συνολικού προϋπολογισμού 120.000,00 €

Έγκριση δημοπράτησης του έργου “Αντικατάσταση στέγης και διαμόρφωση αίθουσας εξετάσεων στο Κέντρο Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου” συνολικού προϋπολογισμού
45.000,00 € &

Έγκριση δημοπράτησης του έργου “Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος Επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Πέλλας” συνολικού προϋπολογισμού 250.000,00 €

                Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι καταφέραμε σε πολύ μικρό διάστημα και υποβάλλαμε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή δύο (2) προτάσεις έργων για εκτέλεση με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που ετοιμάσαμε σε συνεργασία με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων αφορούν:

“Αντιπλημμυρική προστασία Λουτρακίου (χείμαρρος Τόπλιτσα)” συνολικού Π/Υ 2.040.000,00 € και

“Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας (Π. Εδεσσαίος)” συνολικού Π/Υ 1.900.000,00 €

               
Κοινωνικές  δράσεις
Όσον αφορά τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης συνεχίσαμε την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους στηρίζοντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής με την πραγματοποίηση δύο (2) διανομών τροφίμων τον περασμένο Δεκέμβριο και Μάρτιο. Ακόμη, ενισχύσαμε τις οικογένειες περίπου 20.000 μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας με τη δωρεάν διανομή χυμών σε συνεργασία και με τις Σχολικές Επιτροπές.

                Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πέλλας και το ΚΕΔΔΥ μια υψηλού επιπέδου ιατρική ημερίδα σχετικά με το ευαίσθητο θέμα των κοχλιακών εμφυτευμάτων, το οποίο στήριξαν με την παρουσία τους φορείς και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες της περιοχής μας.

                Οργανώσαμε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πέλλας ευρεία δημόσια διαβούλευση για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Π.Ε. Πέλλας, δράση που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσή της. Η δράση δρομολογήθηκε με την μεγάλη συμβολή των τεσσάρων (4) Δήμων της Π.Ε. Πέλλας. Επίσης, στείλαμε παντού το μήνυμα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς μέσω της συμμετοχής μας στην πρωτοβουλία 'Let’s do it Greece'. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και τον Δήμο Έδεσσας συνδράμαμε στον καθαρισμό μονοπατιού ξεκινώντας από την παραδοσιακή συνοικία Βαροσίου με τερματισμό τον Αρχαιολογικό Χώρο Λόγγο.
   Τουρισμός
                Προτάξαμε την ανάπτυξη του τουρισμού στην Π.Ε. Πέλλας ως βασικό αναπτυξιακό μοχλό για την ανάταση της τοπικής οικονομίας και θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για την τουριστική προβολή της περιοχής. Εδώ θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Π.Κ.Μ. Αλέξανδρου Θάνου στις προσπάθειές μας. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε άψογα με την εταιρεία Google και διοργανώσαμε μια ενημερωτική εκδήλωση με μεγάλη απήχηση, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου και όχι μόνο, για εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης του online τουρισμού.

                Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, συγκαλέσαμε δύο (2) φορές το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Πέλλας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων τη χειμερινή περίοδο αλλά και την πρόληψη και προετοιμασία για περιστατικά δασικών πυρκαγιών την καλοκαιρινή περίοδο. Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας άλλωστε, πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Νοσοκομειακή Μονάδα Έδεσσας, ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας Χρήστο Σμία αλλά και συμμετείχαμε μέσω του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πέλλας στη διακλαδική άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας 'ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ' για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμό. Σε συνάντηση με αφορμή την εκπαίδευση των ραδιοερασιτεχνών και εθελοντικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Διοικητήριο τονίσαμε τη σημασία της συνεισφοράς των ομάδων αυτών στην πολιτική προστασία και, ιδιαίτερα, στην πρόληψη η οποία διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο.

                Επίσης, πραγματοποιήσαμε ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου (Νόμος 4442) για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πέλλας, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας.

                Πρόσφατα δε, συζητήσαμε τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος σε μια συνάντηση εργασίας στο γραφείο μου στο Διοικητήριο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. Κώστα Γιουτίκα και υπηρεσιακών παραγόντων.
                Αγροτικα
                Καθ' ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας οργανώσαμε ενημερωτική συνάντηση για υπηρεσιακά θέματα που απασχολούν την αντίστοιχη Διεύθυνση, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά. Επίσης, διαπιστώσαμε μεγάλα περιθώρια για τη στήριξη των νέων αγροτών στην περιοχή μέσω πραγματοποίησης ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ'. Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αλλά και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Πέλλα, συμμετέχουν και εκπροσωπούν την περιοχή στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου φρέσκων φρούτων και λαχανικών όπως η FRUIT LOGISTICA, η DETROP και η FOOD EXPO. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται το υψηλό γνωστικό επίπεδο των επαγγελματιών του αγροτοδιατροφικού κλάδου που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα ώστε, να συνεχίσουμε να δίνουμε το 'παρών' και στις επόμενες διοργανώσεις προβολής και προώθησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

                Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την αδήριτη ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Πέλλας. Οι συμπολίτες μας αγρότες, σε δύο (2) τουλάχιστον περιπτώσεις, τους μήνες Μάϊο και πρόσφατα τον Ιούνιο έγιναν μάρτυρες σφοδρής κακοκαιρίας και, δη, χαλαζόπτωσης που ουσιαστικά κατέστρεψε ολοκληρωτικά, τις αγροτικές τους καλλιέργειες.

                Επιπλέον, προβάλλουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους στηρίζοντας εκδηλώσεις ευρείας απήχησης. Η προσέλκυση επισκεπτών μέσω των εκδηλώσεων αυτών δίνει την ευκαιρία για προβολή των τουριστικών προορισμών της περιοχής, προσφέροντας, παράλληλα, μια ανάσα στην οικονομία μέσω της στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Στηρίζουμε διαχρονικά τις προσπάθειες για διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και αποκατάσταση της αλήθειας. Έτσι, διοργανώσαμε, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Σκύδρας και τους Ποντιακούς & Προσφυγικούς Συλλόγους της περιοχής μας τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Σκύδρα με την ευρεία συμμετοχή συμπολιτών μας. 

                Είχα την χαρά, όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, να φιλοξενήσω στο γραφείο μου πολίτες, εκπροσώπους αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων και Σωματείων. Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων μέσω ενός γόνιμου διαλόγου σίγουρα μας βελτιώνει ως ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και διευκολύνει το δύσκολο έργο μας. Με την ίδια φιλοσοφία θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για προώθηση των τοπικών θεμάτων τα οποία απασχολούν τους πολίτες της Π.Ε. Πέλλας και το επόμενο διάστημα.

                               


1 σχόλιο:

(3)