Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες που μπήκαν στο κανονικό καθεστώς το έτος 2017

Μπίκας Αλέξανδρος
Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς την 1η Ιανουαρίου 2017, είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά, έχει δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ 6% για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που έκανε και αντιστοιχούν στο 2016.


Αυτό διευκρινίζει με σχετικό του σημείωμα ο Γιώργος Θωμ. Παπαδημητρίου, Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας).
Για το 2016 ο εν λόγω παραγωγός έχει δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ 6%, που είναι ο συντελεστής επιστροφής των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.
Όπως σημειώνει μάλιστα ο Γιώργος Παπαδημητρίου «η ένταξή του στο κανονικό καθεστώς από την 01.01.17, δεν του στερεί το δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή για τις πωλήσεις του 2016».
Αναλυτικά το σχετικό σημείωμα έχει ως εξής:
Ένταξη εντός του έτους στο κανονικό καθεστώς – επιστροφή ΦΠΑ στους τέως αγρότες του ειδικού καθεστώτος
Έστω αγρότης του ειδικού καθεστώτος ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς την 01.01.17 (υποχρεωτικά ή προαιρετικά είναι αδιάφορο). 
Για το 2016, έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ 6%, που είναι ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. 
Η ένταξη του στο κανονικό καθεστώς από την 01.01.17 δεν του στερεί το δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή για τις πωλήσεις του 2016. 
Στις περιπτώσεις που το τμήμα ΦΠΑ αρνείται  να καταβάλλει επιστροφή ΦΠΑ, το πιο πιθανό είναι να μην έχουν προσέξει την ημερομηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)