Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Το απόγευμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών

«Ασκήσεις επί χάρτου» για τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν

Σημείο τριβής το άρθρο για το όριο ηλικίας στα 15 έτη

Αργά το απόγευμα αναμένεται να ψηφισθεί από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, να διαμορφώνει δύο «στρατόπεδα» εντός του κοινοβουλίου.
Από τη μία αυτό της προοδευτικότητας και της παροχής δικαιωμάτων σε ανθρώπους που βιώνουν την καταπίεση και τον ρατσισμό και από την άλλη αυτό των συντηρητικών-ακροδεξιών δυνάμεων, οι οποίες μάχονται «με νύχια και με δόντια» το νομοσχέδιο αυτό.
Στη χθεσινή συζήτηση, επίμαχο άρθρο υπήρξε αυτό που αφορά το όριο ηλικίας στα 15 έτη με σύμφωνη γνώμη των γονέων και μετά από ιατρική γνωμάτευση, για το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,παρείχε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία προϋποθέτει για τους ανήλικους γνωμοδότηση έξι εξειδικευμένων επιστημόνων.
Το ιατρικό συμβούλιο θα συγκροτείται με κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας όπου θα μετέχουν οι εξής ειδικότητες: παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός.
Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πράξη γενναιότητας την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Καμία παράδοση, θρησκεία και αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», επισήμανε.
Την ίδια στιγμή βέβαια δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης. Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι οι «αντιρρησίες» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αναμένεται να καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη.
Καταψηφίζει η ΝΔ και καταθέτει δική της πρόταση
Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.
Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)