Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Οι ελληνικές «σημειώσεις» στις λίστες της φοροαποφυγής


Ανανέωση
 Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby 
 



Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς. Επίσης, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund. Και έλληνες που έχουν απασχολήσει τις αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα. Η πλειονότητα αυτών των διευθύνσεων, οι οποίες είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες, εντοπίζονται γεωγραφικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Αναζητώντας τη λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κούκ, η Ντομίνικα, η Λαμπουάν, τα νησιά Μάρσαλ, το νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Πολλές φορές, σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα ο όρος Ελλάδα συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα νησιά Μάρσαλ (8 έγγραφα), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1).


Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiaciti Trust. Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι μεταξύ άλλων μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και συμβάσεις δανειοδότησης και άλλου τύπου συμβόλαια.
Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που στα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.
Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.
Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν τους φορολογικούς παράδεισους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν διαφάνεια στις δικαιοδοσίες τους. Πιέζουν ώστε οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεσάζοντες για τη δημιουργία offshore να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους στους πελάτες τους ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση χρήματος από εγκληματίες ή και διεφθαρμένους πολιτικούς. Πιέζουν ώστε να σταματήσουν τα νομότυπα τεχνάσματα των πολυεθνικών προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία των κερδών τους.
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Paradise Papers

news247.gr*******Η 24MEDIA συμμετείχε στην Παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα των Paradise Papers ως αποκλειστικός media partner της ICIJ (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων) στην Ελλάδα.  Τα ειδησεογραφικά μέσα του Ομίλου της 24MEDIA, το News247.gr, το Ραδιόφωνο 24/7 καθώς και η εφημερίδα «Έθνος», αποκαλύπτουν κατ’ αποκλειστικότητα τα στοιχεία της διαρροής των Paradise Papers για τους φορολογικούς παράδεισους.
Τα Paradise Papers αποτελούν μια εκ των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.. από 380 ερευνητές - δημοσιογράφους και 96 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης όπως The Guardian, BBC, Le Monde, The New York Times & CBC,  σε 67 χώρες. Τα data των Paradise Papers αποτελούνται από 13,4 εκατομμύρια έγγραφα συνολικού όγκου άνω των 1,4 terabytes, στα οποία κρύβονται οι υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 δημοσίων προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η διαρροή των Paradise Papers προέρχεται από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, την Appleby και την Asiaciti Trust που εδρεύουν στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα από φορολογικούς παραδείσους και δικαιοδοσίες μυστικότητας. Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το δίκτυο των εκατοντάδων δημοσιογράφων. Στην Ελλάδα, έρευνες για τα στοιχεία της διαρροής δημοσιεύονται αποκλειστικά από τα ειδησεογραφικά μέσα του Ομίλου της 24MEDIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)