Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian
Ο Guardian για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που… φέρνουν το Χόλιγουντ στην Ελλάδα
Σε εκτενές ρεπορτάζ, με τίτλο «Πέρα από το Mamma Mia! Η Ελλάδα επιχειρεί να κερδίσει το Χόλιγουντ καθώς αποζητά μερίδιο από τα εκατομμύρια των ταινιών», η δημοσιογράφος Ελένα Σμιθ μιλά για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, οι οποίες κλιμακώθηκαν με το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επισκέψεις του στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Σικάγο, ώστε να έρθουν μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.
 Ξεκινώντας από μια καταγραφή των ταινιών που έχουν γυριστεί στην χώρα μας (σ.σ.: Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, Μamma Mia, κ.ά.), ο βρετανικός Guardian επισημαίνει πως «τα μεταγενέστερα αιτήματα των δημιουργών ταινιών να εκμεταλλευτούν τα μοναδικά φυσικά χαρίσματα της χώρας -το ξεχωριστό της φως, το τραχύ τοπίο και την καταγάλανη θάλασσα– δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Η δυσκίνητη γραφειοκρατία και η έλλειψη οικονομικών κινήτρων απώθησε το Χόλιγουντ το οποίο στράφηκε αλλού».
 Σε αντιστάθμισμα αυτής της κατάστασης, ο Guardian αναφέρεται στην πρόσφατη ρύθμιση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά για επιδότηση παραγωγών που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τα γυρίσματα ταινιών ή σειρών. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα, χτυπημένη από το χρέος και ελλείψει μετρητών, θέσπισε πρόσφατα νομοθεσία που προορίζει 450 εκατομμύρια  ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για παραγωγές για τα επόμενα πέντε χρόνια». Συνεχίζοντας με δηλώσεις αρμοδίων, οι οποίοι –κατά την εφημερίδα- φαίνονται αποφασισμένοι να ανοίξουν το δρόμο σε ξένες παραγωγές που θα δημιουργήσουν και ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
 Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, όπως τονίζεται στο άρθρο της Ελένα Σμιθ, αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι εθνικό θέμα και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό […] πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία που, είτε πρόκειται για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές είτε video games και animation, αναπτύσσεται συνεχώς».
 Στο δημοσίευμα του Guardian τονίζεται τέλος πως «μελέτες δείχνουν αναμφισβήτητα ότι οι παραθεριστές θα επιλέξουν έναν προορισμό, εάν μια καλή ταινία γυρίστηκε εκεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία είδαν αύξηση των τουριστών κατά 40% και 50% αντιστοίχως μετά από το εξαιρετικά δημοφιλές  Χάρι Πότερ και την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αντίστοιχα».

 Διαβάστε όλο το δημοσίευμα εδώ.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)