Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

2009: Οι τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης



 






ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ


Παρουσία των πρώην υπουργών Παύλου Γερουλάνου και Άγγελου Τόλκα, αλλά και του πρώην βουλευτή Βασίλη Γιουματζίδη, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας  η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο Πέτρος Ιωαννίδης.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Εδεσσας, πρώτος ο κ.Γερουλάνος, με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου που αναφέρεται στις εκλογές το 2009 που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην τότε εποχή, αναλύοντας τα πολιτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Έκανε μια γέφυρα με το πρόσφατο παρελθόν, αγγίζοντας το μέλλον , και τόνισε ότι για να δει κανείς σοβαρά πρέπει να έχεις και ανάλογα οράματα για τον τόπο.
Ο κ.Γιουματζίδης, στην αναδρομή του, αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και στα λάθη που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν της εξουσίας. Ο Άγγελος Τόλκας, στην δική του ομιλία, ανάφερε ότι εκείνη η εποχή ξεκίνησε καλά, αλλά αργότερα έγινε τσουνάμι.
Ο κ. Τόλκας, χαρακτήρισε πολύτιμο και διδακτικό το βιβλίο, γιατί τώρα » όσο το διαβάζεις , άλλο τόσο σκέφτεσαι τι θα έπρεπε να γίνει και τι να αποφευχθεί».
Σε γενικές γραμμές οι ομιλητές πρότειναν ανεπιφύλακτα το βιβλίο.
Τέλος, ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο.

2009: Οι τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης

Στις εκλογές του 2009, στις τελευταίες που ψηφίσαν 7 εκατομμύρια ψηφοφόροι, περίπου ένας στους δύο Έλληνες ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Η καμπάνια δεν έκανε κανένα λάθος. Έτσι μπόρεσε να διευρύνει τη διαφορά από τη ΝΔ και να πείσει τους ψηφοφόρους να εμπιστευτούν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζοντας τελικά το 44% και καθηλώνοντας το κόμμα του Κώστα Καραμανλή στο 33,5%. Υπό ποιες συνθήκες διεξήχθησαν αυτές οι εκλογές και πώς τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ; Ποιοι ήταν οι κρίσιμοι σταθμοί στην πορεία προς τον θρίαμβο; Τι γέννησε την ελπίδα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία;

Το βιβλίο του Πέτρου Ιωαννίδη «2009: Οι τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Voice Books εισάγει τον αναγνώστη σε όσα συνέβησαν. Γραμμένο από έναν άνθρωπο που έζησε από κοντά την εμπειρία της προετοιμασίας και τον πυρετό του προεκλογικού αγώνα, έχει στόχο να περιγράψει και να αναλύσει τη διαδρομή προς τις εκλογές του 2009. Είναι μοναδικό γιατί πρόκειται για μια ψύχραιμη και με στοιχεία αποτύπωση των ιστορικών συγκυριών που οδήγησαν στις «τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης».
Φαινομενικά το «2009:

 Οι τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης» 

είναι ένα βιβλίο που διατρέχει τη 10ετία του 2000 μέσα από καμπύλες ψυχρών αριθμών, στατιστικής και δημοσκοπικών ευρημάτων. Στην ουσία όμως καταγράφει τις υπόγειες διαδρομές μιας κοινωνίας που νόμιζε πως ήταν ο πρωταγωνιστής και το '10 πληροφορήθηκε ότι είναι ο κομπάρσος. Ήταν ακριβώς η στιγμή που συνειδητοποιούσε στο πετσί της ότι εκείνο το όμορφο ταξίδι έφθασε στο τέλος με βίαιο τρόπο, δηλαδή ότι η μεταπολίτευση τελείωσε.

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξίδευε σε όλο και πιο εξωτικά μέρη. Το 10 πληροφορηθήκαμε ότι το καράβι ήταν δανεικό και χρωστούσαμε τα καύσιμα. Ο τελευταίος καπετάνιος του αντί να κάνει οικονομία στα καύσιμα, φούλαρε τις μηχανές κι έριξε το καράβι στα βράχια. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που της έλαχε ο κλήρος να κυβερνήσει τις σωσίβιες λέμβους. Στην νέα εποχή - την εποχή των μνημονίων - θα ταξιδεύαμε μέσα σε βάρκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)