Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

    
C:\Users\vasilis\Desktop\photo.jpg
Η υπόθεση της Novartis αναμφισβήτητα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο,  καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σκοπός  της Κυβέρνησης σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι άλλος από την διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας,  όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική της υποχρέωση να πράξει τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να  δείξει καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα.
Μια Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, σκοπό έχει να διερευνήσει αν και κατά πόσο μπορούν να ανευρεθούν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων, έτσι ώστε να καταλήξει τελικά στην άσκηση ποινικής δίωξης και από εκεί και πέρα, η υπόθεση να πάρει και τον δρόμο της κύριας ανάκρισης. Επομένως, η προκαταρκτική εξέταση δεν γίνεται για να καταδικάσει κανέναν. Και κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων που πήγαιναν στη Βουλή, πήγαιναν παραγεγραμμένες. Είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης να μην συμβούν τα ίδια και στην περίπτωση NOVARTIS.
Όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα, να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη, που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της. Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση. Όσον αφορά στο  καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου. Η προσπάθεια, επομένως, το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη. Το ηθικόν και δίκαιον είναι κατά τον ίδιο τρόπο, που η ποινική διαδικασία λειτουργεί για τους απλούς Έλληνες πολίτες, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο,  να λειτουργήσει και για τα πολιτικά πρόσωπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)