Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για το Φράγμα Αλμωπαίου. Ξεκινήστε άμεσα την κατασκευή του»!


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΠΝΕΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ!


Την τακτική των αντιφατικών απαντήσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις Ερωτήσεις του Γιώργου Καρασμάνη, που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό, την παραπλάνηση και τελικά την παραπομπή της κατασκευής του Φράγματος Αλμωπαίου στις ¨καλένδες¨, ξεσκεπάζει ο πρώην Υπουργός!

Επαναφέροντας το θέμα με νέα Ερώτησή του στη Βουλή, παραθέτει ένα προς ένα όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την απαράδεκτη αδιαφορία αλλά και ολιγωρία και της σημερινής Κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του έργου πολλαπλής χρησιμότητας για τον Νομό μας. Ως κραυγαλέα απόδειξη αυτής της απαράδεκτης και ύποπτης πρακτικής, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση των Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία θα έπρεπε να έχει υπογραφεί από το πρώτο τρίμηνο του… 2015!

Καλεί δε την ηγεσία του Υπουργείου, να προκηρύξει ¨εδώ και τώρα¨ το Μέτρο 4.3.1 των 436 εκατομμυρίων ευρώ (που ο ίδιος ως Υπουργός είχε διασφαλίσει και είχε εγκριθεί αυτούσιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και να εντάξει σ’ αυτό το Φράγμα Αλμωπαίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Δεδομένου δε ότι η τελευταία εγκεκριμένη παράταση προθεσμίας της  μελέτης – όπως ο ίδιος ο Υπουργός ομολογεί – λήγει στις 30 Οκτωβρίου φέτος, τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και το τεράστιο έργο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδότησε και την προμελέτη και την κύρια μελέτη του έργου, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πορεία υλοποίησής του και ότι, αν δεν δρομολογηθεί τάχιστα η κατασκευή του, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προσφύγει σ΄ αυτήν (την ΕΕ) και να καταγγείλει όλες τις μεθοδεύσεις και ολιγωρίες!



Ακολουθεί η Ερώτηση             

Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

Προς: 1)      τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 2)    τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Ενεργοποιείστε άμεσα το Μέτρο 4.3.1 και προχωρήστε στην κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου πριν χαθεί και η τελευταία προθεσμία»!

Η κυβερνητική τακτική των υπεκφυγών, των αντιφατικών απαντήσεων και, κατ’ επέκταση, του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης, συνεχίζεται και στο μείζον θέμα του Φράγματος Αλμωπαίου (Καλής). Ενός έργου πνοής και πολλαπλής χρησιμότητας - αγροτικής, τουριστικής, οικονομικής και, κυρίως, περιβαλλοντικής – όχι μόνον για το Νομό αφού δεκάδες χιλιάδες στρέμματα θα αρδεύονται στις πεδιάδες Σκύδρας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Τάφρος 66).

Ο υπογράφων, που στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, έτρεξαν ¨με ταχύτητα φωτός¨ όλες οι διαδικασίες για το ξεμπλοκάρισμα της μελέτης και υλοποίησης του έργου, για πολλοστή φορά υπενθυμίζει ότι:

·        Το τεράστιας σημασίας αυτό έργο, εντάχθηκε ως τρίτο στα δέκα που προτάθηκαν για το ¨Πακέτο Γιουνγκέρ.

·        Διασφαλίστηκαν από τον ίδιο τον Ερωτώντα 436 (τετρακόσια τριάντα έξι) εκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων (Μέτρο 4.3.1) ώστε να ενταχθούν κατασκευές φραγμάτων και αρδευτικά έργα ζωτικής σημασίας για τον τόπο. Ένα μέτρο που η σημερινή Κυβέρνηση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ, αφήνοντας αυτά τα κονδύλια να λιμνάζουν αναξιοποίητα στα ταμεία των Βρυξελών!

·        Η περιβαλλοντική μελέτη, που έπρεπε να έχει κλείσει επίσης από την σημερινή Κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του ΄15, δεν έχει κλείσει μέχρι και σήμερα! Γεγονός που επαληθεύεται και στην πρόσφατη απάντηση (αριθμος178/27793/30-03-2018) του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτησή του υπογράφοντος (αριθμ 3645/20-02-2018), ο οποίος επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι εδώ και τρία χρόνια«αναμένεται(!) η έκδοση της Απόφασης των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην Οριστική μελέτη».



Ακόμη, σε προ έτους  και πλέον άλλη σχετική Ερώτησή του (αριθμ 2652/12-01-2017), ο υπογράφων είχε λάβει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ακριβώς την ίδια απάντηση (αριθμ 31/13-02-2017) με αυτή της 30ης-03-2018. Και εδώ, πρέπει να υπενθυμίσει επίσης ότι το ΥΠΑΑΤ στις 12/12/2014, είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων προς έγκριση. Δηλαδή τρία χρόνια μετά, και ακόμη δεν λέει να προχωρήσει η έκδοση αυτής της απόφασης!



Να επισημανθεί μάλιστα ότι και στις δυο απαντήσεις επί των ισάριθμων Ερωτήσεων του υπογράφοντος, αναφέρεται ότι η «η τελευταία εγκεκριμένη παράταση προθεσμίας της μελέτης είναι η 30-10-2018»! Ομολογείται δηλαδή απερίφραστα ότι,εάν το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εκδώσει έγκαιρα την απόφαση των περιβαλλοντικών όρων τότε τόσο η μελέτη, όσο και το έργο απειλείται να τιναχτεί στον αέρα!

Επιπλέον, ενώ από τη μία υπογραμμίζει στην πρόσφατη απάντησή του ότι το μέτρο 4.3.1 προϋπολογισμού 436 εκ ευρώ, - το οποίο επί υπουργίας του υπογράφοντος εγκρίθηκε αυτούσιο από την ευρωπαϊκή επιτροπή, και στο οποίο πρέπει να ενταχθεί και η κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου - είναι «περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικό και δεν δίνεται προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων φραγμάτων», από την άλλη στην από 12-01-2017 απάντησή του έλεγε ότι“υπάρχει κριτήριο Συμπληρωματικότητας σύμφωνα με το οποίο τα έργα που έχουν συμπληρωματικότητα με  έργα του ΠΑΑ 2007-2013 λαμβάνουν επιπλέον βαθμολογία“.Εδώ, η αντιφατικότητα είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη!

Το συγκεκριμένο έργο, πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, καθώς η  προμελέτη του φράγματος εντάχθηκε στο Πρόγραμμα 2000 -2007 με συνολικό προϋπολογισμό 450000 ευρώ, ενώ η κύρια μελέτη  εντάχθηκε στο πρόγραμμα 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 3.400.000 ευρώ.



ΕΠΕΙΔΗ, το έργο αυτό, όπως έχει αναφερθεί στις προηγούμενες Ερωτήσεις του υπογράφοντος, έχει περάσει ένα απίστευτο ¨γαϊτανάκι¨ συστηματικών κωλυσιεργιών στην πορεία για την υλοποίησή του – απόρροια της προώθησης μικροκομματικών συμφερόντων…

ΕΠΕΙΔΗ, αποκορύφωμα υπήρξε η απόφαση 10400 της 11ης/8/2011 του τότε Υπουργού, με την οποία ακύρωσε τον καθόλα νόμιμο διαγωνισμό και προκήρυξε νέο με ημερομηνία 9/9/2011, τότε δηλαδή που κανονικά έπρεπε ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗ και να προκηρυχθεί η κατασκευή του Φράγματος ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013…

ΕΠΕΙΔΗ, το έργο αυτό παρακολουθείται ως προς την πορεία εξέλιξής του και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεδομένου ότι αυτή χρηματοδότησε και την προμελέτη και την κύρια μελέτη, και ο Ερωτών, σε περίπτωση μη προκήρυξής του  είναι αποφασισμένος να προσφύγει σ΄ αυτήν και να καταγγείλει όλες τις μεθοδεύσεις και ολιγωρίες…

ΕΠΕΙΔΗ, οι μέχρι τώρα απαντήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αντιφατικές και προδήλως σκόπιμα παραπλανητικές με στόχο την ακύρωση του έργου… 



Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,



1.    Πότε επιτέλους θα εκδοθεί η Απόφαση των περιβαλλοντικών όρων από το Αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να ενσωματωθεί στην οριστική μελέτη;

2.       Προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει άμεσα την Απόφαση των περιβαλλοντικών όρων ή τελικά τόσο η μελέτη, όσο και το έργο θα τιναχτούν στον αέρα με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Ε.Ε.;

3.       Τελικά και ξεκάθαρα, χωρίς να φάσκουν και να αντιφάσκουν όπως συνήθως, πότε θα προκηρυχθεί το Μέτρο 4.3.1 και αν σ’ αυτό θα ενταχθεί η κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου; 



Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)