Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ποιος λέει ψέματα για το Μακεδονικό; (video)

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία με την ΠΓΔΜ όποτε και αν έλθει στην Βουλή» και δήλωσε πως η...

συμφωνία εκχωρεί την εθνότητα και τη γλώσσα που συνιστά τον πυρήνα του σκοπιανού αλυτρωτισμού.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε συγκρουστεί ως πρωθυπουργός για το θέμα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τελικά και έριξε την κυβέρνησή του, «δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί δεν θα δεχόταν ποτέ "Μακεδονική εθνότητα" και "Μακεδονική γλώσσα"».

Αντ. Σαμαράς (1992): Ο Κων. Μητσοτάκης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες»

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία για το Μακεδονικό, κατέθεσε στα πρακτικά και το ακόλουθο βίντεο με τη δήλωση Σαμαρά για την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ το 1992: «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”».




Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως «ο Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991, σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ είχε δεχθεί κατά τη συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο αποκάλυπτε τις ευθύνες του τότε υπουργού Εξωτερικών στη γέννηση του Μακεδονικού ζήτηματος, που όπως χαρακτηριστικά είπε «τα έκαμε θάλασσα», για να έρθει σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2011, και η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη, και αδερφή του σημερινού προέδρου της ΝΔ, να χαρακτηρίσει τον Αντώνη Σαμαρά ως «θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού». «Φταίει για όλα του παρελθόντος», τόνιζε.

Σημειώνεται εξάλλου πως η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αποτελούσε πάγια θέση της ΝΔ εδώ και δεκαετίες.

Βέβαια, ίσως να επιβεβαιώνεται ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, που δήλωσε πως η πρόταση για σύνθετη ονομασία που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ το 2008, δεν ήταν κάτι άλλο από μπλόφα!

«Hχώ του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς πτέρυγας»

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:

Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον κ. Μητσοτάκη. Καλό για τη χώρα και τους πολίτες, κακό για τον ίδιο. Αφού επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί τέταρτου μνημονίου, σαν να μην υπήρξε απόφαση του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και το χρέος, αφού έκανε πάλι την ηχώ του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και αφού επανέλαβε  το φαντασιακό σενάριο περί δήθεν ανταλλαγμάτων, τελικά δεν κατόρθωσε να κρύψει την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων για το παρόν και προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Ας περιμένει τις εκλογές. Ως τότε, θα έχει ακόμα πολλές ευκαιρίες να εκτίθεται...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)