Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Κοινωνική Καινοτομία το μέλλον της Αλμωπίας

 Γράφει ο Γιώργος Τσιώνης


Η νέα εποχή επιβάλλει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας με ποικίλες δράσεις την κοινωνική καινοτομία και την κυκλική οικονομία. Αυτά είναι δύο βασικά συστατικά που πρέπει να ανταποκρίνονται και να εξυπηρετούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πολιτών. Ο Δήμος Αλμωπίας οφείλει να έρθει αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνική ευαισθησία και την τεχνοκρατική διαδικασία για νέες και κερδοφόρες επενδύσεις για την τοπική κοινωνία/οικονομία μας προσδίδοντας αξία και προοπτικές ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.
Ακολουθώντας μία νέα στρατηγική ανάπτυξης η δημοτική αρχή, βασισμένη στο πετυχημένο μοντέλο της κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας, θα είναι σε θέση η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, να αντιμετωπιστεί και να  υποχωρήσει σταδιακά. Ενδεικτικά μερικές δράσεις είναι οι παρακάτω:
·         Κατάρτιση των πολιτών και ενδυνάμωση του ανθρωπίνου κεφαλαίου επικεντρώνοντας την ουσιώδη προσπάθεια κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
·         Έμπρακτη συμβουλευτική και οικονομική στήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις στοχεύοντας στη μέγιστη απόδοσή τους και αποσκοπώντας στην κοινωνική συνοχή.
·         Σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικές επιχειρηματικότητας.
·         Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ήδη αναξιοποίητων κτηρίων ακολουθώντας την διαδικασία των προκηρύξεων δημοσίων συμβάσεων.
·         Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στοχεύει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, όπως το κυκλοφοριακό, τα απορρίμματα, η ύδρευση, ο ηλεκτροφωτισμός, καθώς και την ενέργεια και την εκμετάλλευση της σχολάζουσας γης.
Ο Δήμος Αλμωπίας οφείλει να εφαρμόσει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, να έρθει σε άμεση επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά στο όραμα για ένα αειφόρο ισοζύγιο ανάπτυξης. Οι κοινωνικές επενδύσεις πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς της καθημερινότητάς μας.

Ο Γεώργιος Τσιώνης είναι μεταπτυχιακός σπουδαστής του προγράμματος Social Innovation (Κοινωνική Καινοτομία) στο Πανεπιστήμιο του Northampton.



3 σχόλια:

  1. ΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΟΛΛΥ ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ Κ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΩΝΗ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΚΑΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΗ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ , ΕΓΩ ΘΑ ΕΨΑΧΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΝΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)