Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ο χουντικός Σπαντιδάκης και πώς γύρισε μπούμερανγκ για τον Κ. Μητσοτάκη


Προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με την υπουργοποίηση του χουντικού Γρηγόριου Σπαντιδάκη. Αντί όμως να εκθέσει την κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να του γυρίσει μπούμεργανγκ, εκθέτοντας τις αμαρτίες της οικογένειας. Το πιο τραγικό -και καθόλου κωμικό- είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πλήξει τη μνήμη του πατέρα του.

Ατόπημα Μητσοτάκη: Συνέκρινε τον Αποστολάκη με τον χουντικό Σπαντιδάκη

Όπως γράφει το Documento η αλήθεια είναι πως ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στη δικτατορία το 1967 ήταν συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη, εξ ου και όπως αναφέρεται από την Ιστορία και η επιλογή του ως επικεφαλής τότε σε αρχηγό του ΓΕΣ (αντικαθιστώντας τον Γεννηματά), μετά την Αποστασία.
Όπως αναφέρεται μάλιστα ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας Σπαντιδάκη.
Όχι τυχαία, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (επίσης αποστατών) που ακολούθησε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την παραίτηση Νόβα, όπου συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Γρηγόρη Σπαντιδάκη ως Αρχηγό του Στρατού.
Ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής βρίσκουμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκρίνει και αυτός την τοποθέτηση του συγγενούς του ως αρχηγό του ΓΕΣ.
Όπως αναφέρουν μάλιστα τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια και ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κινούν τα νήματα ώστε να απαλλαγεί ο Στρατός από τα δημοκρατικά στοιχεία:
«Εις ευρείας μεταβολάς εις την ανωτάτην ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται ότι θα προβή το Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (…), υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου. […]Του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης μετέχουν, εκτός του κ. πρωθυπουργού, οι υπουργοί Συντονισμού Κ. Μητσοτάκης, Εθνικής Αμύνης κ. Στ. Κωστόπουλος, Οικονομικών κ. Γ. Μελάς και Εσωτερικών κ. Φ. Ζαΐμης.»
Δεν γνωρίζουμε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εξαπέλυσε την «τζούφια ρουκέτα» του στη Βουλή, ήταν ενήμερος ότι αναφερόταν σε συγγενή του. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν πήρε «γραμμή» να συγκρίνει τον προδότη Σπαντιδάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη από τον… Γιάννη Πρετεντέρη.






Ποιος ήταν ο χουντικός Σπαντιδάκης

Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ.
Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο.
Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».
Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβερνήσεως Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Δεν μετείχε στην νέα κυβέρνηση, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που σχηματίστηκε μετά την αποτυχία της κίνησης της 13 Δεκεμβρίου επειδή θεωρήθηκε ότι είχε επιδείξει καιροσκοπική στάση και δεν τάχθηκε από την αρχή με το πλευρό της Χούντας. Όταν εκδηλώθηκε η κίνηση του Βασιλιά έτυχε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Τον Αύγουστο του 1975 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία και στάση, λόγω συμμετοχής του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με όλες τις σχετικές συνέπειες από την καταδίκη αυτή.
Οι δημοσιογράφοι είδαν τον Σπαντιδάκη να λέει κλαίγοντας στον Σταματελόπουλο ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει στη φυλακή για όλη του τη ζωή.
Αποφυλακίστηκε λόγω ανήκεστου βλάβης και πέθανε το 1996 σε ηλικία 87 ετών ο γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1909.


anatropinews


1 σχόλιο:

  1. o κουλης πηγε για μαλλί και βγηκε κουρεμενος. εναντίωσε πολλους στο στρατευμα, που νοιωθουν να προσβαλλονται απο τον χαρακτηρισμο και την επιθεση στον αποστολακη, αφου και το 1975 ο κων.καραμανλης είχε κανει υπουργο, έναν στρατιωτικο. ας προσεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)