Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ξενία Έδεσσας: Το ξενοδοχείο που έγινε… «κυνοκομείο»!!!






   Σχεδόν εδώ και μια επταετία περίπου το ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» στην Έδεσσα  βρίσκεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου. Λυπηρό το αποτέλεσμα και άθλια η εικόνα ενός κτηρίου που άλλοτε αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών.

   Παράλληλα, μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή το έχει μετατρέψει σε ένα πρόχειρο «κυνοκομείο» καθώς και το κυλικείο των (5x5) να έχει γίνει… πρόχειρη κατοικία!!! Όσο για τα «γηπεδάκια» έχουν καταστραφεί σε ορισμένα σημεία και περιβάλλονται από κλαδιά και χόρτα.
   Είναι γνωστό ότι το «ΞΕΝΙΑ» δεν ανήκει στο Δήμο Έδεσσας, αλλά στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.). Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να δίνει το άλλοθι σε κανέναν αρμόδιο και πολύ περισσότερο στη Δημοτική Αρχή καθώς και τον κ. Δήμαρχο να υποδύεται το ρόλο του «Ποντίου Πιλάτου», στη λογική «δεν άκουσα, δεν είδα, είμαι αναρμόδιος», να πετά δηλαδή τη μπάλα στην εξέδρα.
   Το ξενοδοχείο αυτό κάποτε αποτελούσε τουριστικό προορισμό και χώρο αναψυχής καθώς από εκεί μπορεί να διακρίνει κανείς την απέραντη ομορφιά του «Λόγγου» της Έδεσσας και των ιστορικών μνημείων καθώς και του φυσικού κάλους. Αυτό που αντικρίζουμε σήμερα είναι, αντί για επισκέπτες, αδέσποτα ζώα να… «κατοικούν» στο ξενοδοχείο. Το «κυνοκομείο» αυτό άραγε πληροί όλες τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές ή απλά η Δημοτική Αρχή θέλοντας να κρύψει το πρόβλημα τα οδήγησε εκεί;  
   Μολαταύτα το ελάχιστο που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή θα ήταν να εγκαταστήσει ένα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, να τοποθετήσει περισσότερο φωτισμό ώστε να μην είναι απροστάτευτο το κτήριο από βανδαλισμούς. Και -το κυριότερο- να υπάρχει μέριμνα για έναν στοιχειώδη καθαρισμό από τα σκουπίδια αλλά και από κλαδιά και χόρτα. Πρέπει να αντιληφθεί η Δημοτική Αρχή ότι αυτό το ξενοδοχείο δεν βρίσκεται εκτός πόλης αλλά βρίσκεται μέσα στο αστικό ιστό, από όπου διέρχονται καθημερινά πολίτες, αλλά λειτουργώντας και ως parking.
   Επιπλέον, θα ήθελα να καταθέσω και μια πρόταση σχετικά με την αξιοποίηση του «ΞΕΝΙΑ». Ο Δήμος δεν μπορεί να το λειτουργήσει ως ξενοδοχείο και να ανταπεξέλθει στις σύγχρονές απαιτήσεις ενός τουριστικού προϊόντος, αλλά ούτε και να το διεκδικήσει ώστε να το μισθώνει. Χρειάζεται επειγόντως από την ΕΤΑΔ, με διαγωνισμό, να περάσει σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή με μακροχρόνια μίσθωση.
   Ωστόσο, τα γηπεδάκια (5x5) που βρίσκονται στον αύλειο χώρο θα μπορούσε να τα διεκδικήσει ο Δήμος Έδεσσας και να περιέλθουν στη κυριότητά του, ώστε να τα ανασκευάσει και να τα δώσει, είτε για δωρεάν χρήση σε διάφορους αθλητικούς συλλόγους για τις προπονήσεις τους, είτε να τα μισθώσει σε ιδιώτες προσδοκώντας χρηματικά οφέλη για τον Δήμο μας.
   Συμπερασματικά, δεν νομίζω ότι είναι σωστό -και από φιλοζωικής απόψεως- να βρίσκονται σε έναν τέτοιο χώρο τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας, αλλά θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα ουσιαστικά οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον, με τις απαραίτητες προδιαγραφές και τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τους ανθρώπους.
   Όσο για τους διοικούντες, οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Όπως λέει και ο ποιητής: «Δεν φταίνε οι ίδιοι, τόσοι είναι…».

Βαγγέλης Δ. Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)