Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Μάχη στον Δήμο Αλμωπίας


  ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ; 


Η Κυριακή των εκλογών έφτασε . Στον Δήμο Αλμωπίας μετά από μια ήρεμη και ήσυχη περίοδο  οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
Στην προεκλογική περίοδο ελάχιστα διαφωτίστηκαν για τις ιδέες, τις σκέψεις και τις προτάσεις των υποψηφίων που καλούνται να ψηφίσουν . Οι επικεφαλείς με δεδομένη την νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλλει η απλή αναλογική εμφανίστηκαν  δημόσια  να είναι απλόχερα υπέρ των (υποχρεωτικών έτσι κι αλλιώς συνεργασιών) , αλλά στην πράξη έδειξαν το αντίθετο. Δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και να κάνουν τις ομιλίες στον ίδιο χώρο και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Το αποτέλεσμα ήταν να δαπανήσουν χρόνο με την κατασκευή εξεδρών και να αγανακτήσουν τους πολίτες με το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε. Ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα , γιατί στο τέλος αυτοί τα είπανε και αυτοί τα άκουσαν . Δηλαδή έκαναν ομιλίες για  το άγραφο έθιμο και όχι για την ουσία.



Υπάρχουν φυσικά και νέα δεδομένα που  κάνουν τις εκτιμήσεις ακόμα δυσκολότερες . Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων , αλλά και νέων ( και σε ηλικία ) ψηφοφόρων που δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν καταστάσεις και να  φέρουν εκπλήξεις 



Οι δημότες καλούνται την Κυριακή να ψηφίσουν τους δημοτικούς συμβούλους και τον Δήμαρχο που θα τους εκπροσωπήσει μεταξύ πέντε συνδυασμών:

Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ του Δ. Μπίνου,


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ του Σάκη Χατζηδημητρίου,


ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ του Νίκου Παρούτογλου,


ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ του Χρήστου Μπάτση,


και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με επικεφαλής
 τον Σταύρο Δρόσογλου.

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται σκληρή στον Δήμο Αλμωπίας. Η ξεκάθαρη εικόνα που υπήρχε πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο πρωτοδικείο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές μπερδεύεται. Οι προσωπικές μάχες για τον σταυρό είναι σκληρότερες από άλλες φορές καθώς οι έδρες μοιράζονται πλέον ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρουν οι συνδυασμοί. Το μπόνους που ίσχυε για τον συνδυασμό που κέρδιζε τις εκλογές αποτελεί πλέον παρελθόν.
Ο πρώην Δήμαρχος Σάκης Χατζηδημητρίου κινήθηκε μεθοδικά και από νωρίς. Βασιζόμενος στο έργο της προηγούμενης θητείας του (1999-2002) που αναγνωρίζεται από πολλούς στην ωριμότητα και την εμπειρία του. Κατάφερε να συγκροτήσει ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο με μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα. Κατόρθωσε να κερδίσει τις εντυπώσεις και κατά γενική ομολογία να θεωρείται το αδιαμφισβήτητο φαβορί.
Διάφορες μικρογκρίνιες ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα. Το ίδιο και το «ρήγμα» που επιχείρησαν να του δημιουργήσουν αντίπαλοι συνδυασμοί σχετικά με τη στήριξη από κομματικούς φορείς. Εξέδωσαν άμεσα ανακοίνωση δηλώνοντας ότι ουδέποτε είχαν επαφές ούτε ζήτησαν την υποστήριξη κανενός πολιτικού φορέα, ότι ο συνδυασμός τους ανήκει σε όλους τους πολίτες τους οποίους δεν διαχωρίζουν και ζητούν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αλμωπίας και την αμοιβαία συνεργασία για το καλό του τόπου.
Έτσι οι διασπαστικές προσπάθειες που επιχείρησαν παρατάξεις έπεσαν στο κενό και συσπείρωσαν ακόμα περισσότερο την πλευρά του Σάκη Χατζηδημητρίου, που δείχνει να παραμένει σταθερά πρώτη.
Ο Δ. Μπίνος ανέλαβε προσωπικά την προεκλογική καμπάνια και δείχνει να αναστρέφει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε. Ένα κλίμα που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση πολλών εν ενεργεία συμβούλων του, που πήγαν αλλού. Ένα κλίμα που έτσι και αλλιώς γίνεται πάντα δύσκολο γι’ αυτούς που ασκούν διοίκηση. Είναι άγνωστο όμως μέχρι που μπορεί να φτάσει. Ο ίδιος καλείται να διατηρήσει την παράδοση που θέλει τον εν ενεργεία δήμαρχο να μπαίνει στο β’ γύρο και την πιο φιλόδοξη εκδοχή να σπάσει την παράδοση που θέλει τον εν ενεργεία δήμαρχο να ξαναγίνεται δήμαρχος. Ο ίδιος διατείνεται ότι οι διαφορές με τους συνεργάτες του οφείλονται σε αυτούς και την επιμονή τους για καρέκλες και αξιώματα. Ισχυρισμοί που άλλους έπεισαν και άλλους όχι. Απέφυγε να κάνει κεντρική ομιλία , καθώς είχε προηγηθεί ο απολογισμός έργου μια εβδομάδα νωρίτερα. Την Παρασκευή επέλεξε να κάνει ένα  ελαφρύ πάρτι –συναυλία με  τοπικούς καλλιτέχνες.
Ο Χρήστος Μπάτσης από τα σπλάχνα του Δ. Μπίνου, εξελέγη πρώτος σε ψήφους το 2014 από την ενότητα Αριδαίας. Ορίστηκε Αντιδήμαρχος. Αθόρυβος και εργατικός και με προσωπικό κόστος κατάφερε να ανταποκριθεί επάξια στα καθήκοντά του. Τα περί καρέκλας που επικαλείτο ο Δήμαρχος, μάλλον δεν τον άγγιξαν, καθώς όπως είπε αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσε, αν το ήθελε, να είναι Αντιδήμαρχος μέχρι το τέλος της θητείας. Δεν ήταν όμως αυτό το ζητούμενο. Μαζί με άλλους δυσαρεστημένους συμβούλους  με τη νπολιτική του Δ. Μπίνου άρχισαν να κινούνται προς την συγκρότηση συνδυασμού. Κάτι που τελικά έκαναν με την κατάρτιση ενός πολύ αξιόλογου και αξιόμαχου συνδυασμού που διεκδικεί την είσοδο στον β΄ γύρο και την τελική νίκη.Την Παρασκευή στην κεντρική του ομιλία εμφανίστηκε απλός κατανοητός  και βέβαιος για την νίκη, επαναλαμβάνοντας ένα από βασικά του συνθήματα «η Μακεδονία είναι μία και Εληνινική», αφήνοντας παράλληλα  αιχμές για άλλα σχήματα που δεν έχουν σαφή θέση και «πατάνε σε δύο βάρκες»
Ο Νίκος Παρούτογλου, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πάρει μέρος στις δύο συνεχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέχτηκε. Την μία στην πλειοψηφία και την άλλη στην μειοψηφία.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό περνούσε την χειρότερη πολιτική περίοδο. Τώρα δοκιμάζει ως ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος. Ουσιαστικός και αποτελεσματικός δίνει την δική του μάχη για κάτι διαφορετικό στην περιοχή, όπως υποστηρίζει.Στην ομιλία του την Παρασκευή ήταν περιεκτικός και σαφής.
Ο Σταύρος Δρόσογλου, ηγείται της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.
Κινούνται χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο και είναι δύσκολο κανείς να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται, στα πλαίσια των γνωστών αρχών τους. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρουν να πάρουν ή όχι έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.
Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα όμως σε αυτές τις εκλογές είναι η παρουσία του Παράσχου Τσάνταλη . Το εκλογικό σώμα καλείται να αποδείξει στην πράξη , αν είναι υπέρ της διαφάνειας και της διαύγειας που πρεσβεύει στην πράξη ο Παράσχος Τσάνταλης και να  επιβραβεύσει τους αγώνες 10 χρόνων που κάνει σε αυτή την κατεύθυνση. Απέδειξε στην πράξη ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα και δεν κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος , όπως πολλοί περίμεναν, αλλά ως απλός στρατιώτης , και μάλιστα την τελευταία στιγμή με τον συνδυασμό του  Νίκου Παρούτογλου . Η παρουσία του είναι απαραίτητη στο δημοτικό συμβούλιο , αλλά πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από τους πολίτες  δια του σταυρού.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν. Οι εκτιμήσεις όμως και τα διάφορα γκάλοπ δεν αναδεικνύουν τον νικητή. Αυτό το κάνει η κάλπη που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών. ΚΟΝΤΌς ΨΑΛΜΌς , ΑΛΛΗΛΟΎΪΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)