Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Αναδρομικά: Ποιοι θα λάβουν ως 2.805 ευρώ – Αυξήσεις συντάξεων ως 561 ευρώ

Αυξήσεις ως 561 ευρώ και αναδρομικά 5 μηνών ως 2.805 ευρώ για 89.818 δικαιούχους συντάξεων χηρείας φέρνουν οι τελικές αποφάσεις για την άμεσα εφαρμογή του βελτιωμένου ποσοστού σύνταξης στο 70% (αντί 50%).







Σύμφωνα με του σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η πρώτη πληρωμή των αυξήσεων θα γίνει με τη σύνταξη Οκτωβρίου στις 30 Σεπτεμβρίου και θα αφορά στην καταβολή των αναδρομικών 5 μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) ενώ η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα.

Ενεργοποίηση

Το μέτρο ψηφίστηκε προεκλογικά αλλά έμεινε στα χαρτιά από τις 17 Μαΐου 2019 που τέθηκε σε ισχύ η σχετική διάταξη. Ενεργοποιήθηκε όμως άμεσα μετά τις εκλογές από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά από διαδοχικές συσκέψεις που είχαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Μετά τις οδηγίες που εκδόθηκαν με εντολή του Γ. Βρούτση από το υπουργείο, χθες βγήκε και η τελική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για του υπολογισμό των νέων ποσοστών και των ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας και τα τέκνα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της αύξησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, Είναι:
  • Όσοι παίρνουν ήδη οριστική σύνταξη. Από 13/5/2016 και μετά έχουν εκδοθεί 57.522 οριστικές συντάξεις χηρείας και θα έχουν αναπροσαρμογή του ποσοστού σύνταξής από το 50% στο 70% και επί του συμφερότερου ποσού που είναι η αρχική και όχι η επανυπαλογισμένη σύνταξη ταυ θανόντος.
  • Πάνω από 32.296 συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν προσωρινή σύνταξη καθώς και όσες άλλες περιπτώσεις είναι σε εκκρεμότητα χωρίς καθόλου (ούτε προσωρινή) σύνταξη.
  • Όσοι είχαν κάνει αίτηση και απορρίφθηκε, καθώς μπορούν να επανακατεθέσουν αιτήσεις.
  • Όσοι κριθούν δικαιούχοι σύνταξης χηρείας από τις 17/5/2019 και μετά.

Από 17 Μαΐου

Σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων η αποκατάσταση των ποσών δεν θα ανατρέξει πριν αλλά μετά τις 17 Μαΐου 2019 που ισχύει ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που έκανε αίτηση για σύνταξη χρείας το 2018 και δεν έχει βγει οριστική απόφασή, θα πάρει το παλιό ποσοστό (ταυ νόμου Κατρούγκαλου) δηλαδή το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος από την ημερομηνία της αίτησης ως και τον Μάιο του 2019, ενώ από τη σύνταξη Ιουνίου 2019 η σύνταξη θα αυξηθεί με το 70% που δίνει ο νέας νόμος (46111/2019 ).
Για τους ήδη συνταξιούχους με οριστική απόφαση (57.522 σύζυγοι ή και τέκνα θανόντων), πρώτα θα έρθουν τα αναδρομικά με τη σύνταξη Οκτωβρίου που πληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου (η σύνταξη θα μείνει με το παλιό ποσοστό 50% στην πληρωμή αυτή), ενώ από τον Οκτώβριο που πληρώνεται η σύνταξη Νοεμβρίου θα έρθουν και οι αυξήσεις με τα 70% σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης στα μέλη του Συλλόγου συνταξιούχων χηρείας ΑΞΙΑ.

πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Δημοσιεύθηκε από: neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)