Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ 30Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019.


Σας ενημερώνουμε ότι   όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο,
με  αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 2017/273 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/274. Η υποβολή γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr)  εώς την 30η  Νοεμβρίου του 2019.     
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί  στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. 
Oι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:
α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).
   β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί    
     Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει   «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.  
      Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.
       Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του  Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις περιπτώσεις( όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή  υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο)   δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία
     Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων). 
       Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής    έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου  δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση .
 Σας υπενθυμίζουμε ότι στο πεδίο της δήλωσης “Οινοποίηση από τον δηλούντα”, η ανώτερη συνολική ποσότητα σταφυλιών που επιτρέπεται να δηλωθεί  είναι 1700 κιλά και είναι αυτή που αντιστοιχεί σε 1.000 λίτρα οίνου για ιδιωτική κατανάλωση.
         Στην περίπτωση που στο πεδίο “Οινοποίηση από τον δηλούντα” δηλωθεί ποσότητα μεγαλύτερη από     1.700 κιλά σταφύλια θα πρέπει να προκύπτει από την Δήλωση Συγκομιδής η πώληση της επιπλέον ποσότητας σε οινοποιείο ή η παράδοσή της σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η επιστροφή της με τη μορφή τελικού προϊόντος στους ίδιους, οπότε οι αμπελοκαλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν επιπλέον της Δήλωσης Συγκομιδής και Δήλωση Παραγωγής.  
          Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στη Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας     (Παπαοικονόμου Καλλιόπη και Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα-   τηλ. 2331350183, 2331350165, 2331350148. )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)