Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ο Δήμος Σκύδρας γιόρτασε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.




Με τη γαλανόλευκη υψωμένη στα μπαλκόνια, με τους χαρμόσυνους ήχους από τις καμπάνες των εκκλησιών και με τα εμβατήρια από τη Δημοτική Φιλαρμονική υποδέχθηκε η πόλη και ο Δήμος της Σκύδρας την εθνική επέτειο της εποποιίας του ΟΧΙ.
Το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2019 τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία  από τους Ιερείς της Εκκλησίας του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου  Στεφάνου, Αρχιμανδρίτη πατέρα Αντώνιο Κορέστη και πατέρα Δαυίδ Πασατά.
Για το  ιστορικό και για τη σημασία της επετείου μίλησε η εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας Βασιλική Δαμιανίδου .
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση των στεφανιών στο Ηρώο της πόλης και στη συνέχεια η  κεντρική παρέλαση  από τα σχολεία, τους συλλόγους και τα σωματεία του Δήμου Σκύδρας που καταχειροκροτήθηκαν από τον πολύ κόσμο που κατέκλυσε την οδό Εθνικής  Αντίστασης.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν και συμμετείχαν με το πλήθος των συμπολιτών μας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άλκης Νουσηκύρου, ο Αξιωματικός της Ι Ι ας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης  Γεώργιος Παλτίδης, ο  Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας  Πέτρος Λίτσνης, ο Επιπυραγός Γιάννης Σολομωνίδης, οι Αντιδήμαρχοι: Χαράλαμπος Γεραντίδης, Μαρία Γιακαμόζη, Μιχάλης Μέγας, Γιώργος Σταματέλλος, Κωνσταντίνος Τερζίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. Στέλιος Σουρουτζίδης, ο  Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκος Χατζηιωαννίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Σκύδρας Θεμιστοκλής Κρητίδης , ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Σκύδρας Γιάννης Θεοδοσίου ,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,   Διευθυντές - Εκπαιδευτικοί   των Σχολείων του Δήμου μας,  Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Σωματείων.
Στην Καλή, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Μενηίδας, το Δήμο εκπροσώπησαν  οι Αντιδήμαρχοι Σκύδρας Μαρία Γιακαμόζη και Γιώργος Σταματέλλος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Χριστοφορίδης.
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου.
Με το πέρας της παρέλασης  η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής:
« Πριν από λίγες ημέρες, στις 17 Οκτωβρίου, γιορτάσαμε την επέτειο της αποτίναξης της τουρκικής σκλαβιάς και της απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας και της ένωσής της με την Ελλάδα το 1912, χάρη στην ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού.
Επίσης, χθες την Κυριακή 27 Οκτωβρίου  στην Κοινότητα της Καλλίπολης τιμήσαμε την τραγουδίστρια του έπους του 1940 Σοφία Βέμπο.
Σήμερα, γιορτάζουμε μαζί, όλο το έθνος, το βροντερό ΟΧΙ και την ιστορική, μεγαλειώδη εποποιία του 1940.
Γιορτάζουμε, τιμώντας και δοξάζοντας το ΟΧΙ απέναντι στο φασισμό – ναζισμό – ιμπεριαλισμό των δυνάμεων του Άξονα.
Το ΟΧΙ του 1940 δεν ήταν μια απλή, συγκυριακή στιγμή για τον Ελληνισμό.
Αλλά ήρθε σαν φυσική συνέχεια και πατριωτική συνέπεια της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού. Ήταν το νέο, σύγχρονο «Μολών Λαβέ».
Όπως και τότε στα αρχαία χρόνια έτσι και μετά, το 1940, μια μικρή πληθυσμιακά Ελλάδα αντιστάθηκε και όχι μόνον δεν πρόσφερε «γην και ύδωρ», αλλά κατατρόπωσε έναν ακόμη επίδοξο κατακτητή, μια ακόμη ιμπεριαλιστική δύναμη της εποχής εκείνης, την Ιταλία.
Απέναντι σε πολυάριθμους στρατούς, καλά οργανωμένους και εξοπλισμένους η Ελλάδα προέτασσε την πίστη και την αυτοθυσία για την προάσπιση των αξιών και των ιδανικών της πατρίδας, ιδανικών υψηλών και αδιαπραγμάτευτων.
Σήμερα, η χώρα μας ευρισκόμενη και περικλειόμενη από ένα περιβάλλον έκρυθμο, ασταθές, προκλητικό και φιλοπόλεμο προτάσσει τις δυνάμεις της, όχι για να απειλήσει, να εκφοβίσει ή να τρομοκρατήσει, αλλά τουναντίον για να προστατέψει και να προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Απέναντι στις ιταμές προκλήσεις και στους μεγαλοϊδεατισμούς «φίλων» και «συμμάχων» γειτόνων μας, η χώρα μας συμπεριφέρεται κι απαντά με ψυχραιμία, σύνεση, ισχυρή θέληση και ενότητα.
Χωρίς να παρασύρεται και να καταφεύγει σε ακραίες ενέργειες, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια του έθνους, να υπερασπιστεί την ακεραιότητα, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία απέναντι σε κάθε εχθρική πράξη και επιβουλή.
Τιμή και δόξα, λοιπόν, στους ήρωες και στις ηρωίδες του 1940. 
Σ΄αυτό το σημείο ευχαριστώ από καρδιάς την Εκκλησία μας, όλες τις Αρχές, τους προσκεκλημένους, τους επισκέπτες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή και την παρουσία τους, τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές, όλη τη νεολαία μας, τους συλλόγους και τα σωματεία, τη Φιλαρμονική του Δήμου μας, όλες τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας. Εύχομαι  Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα.!».      













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)