Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Η δικογραφία στα χέρια αυτών που μας αρέσουν...

Άντα Ψαρρά
«Ένα δικαστικό κύκλωμα... ούτως ή άλλως η δικογραφία θα αφαιρεθεί σύντομα από τα χεριά των υπόπτων», γράφει μεταξύ άλλων, για το σκάνδαλο της Νovartis, σε ένα από τα καθημερινά του λιβελογραφήματα ο «στυλοβάτης» των εκδοτικών συγκροτημάτων Γ. Πρετεντέρης.


Εχει, λοιπόν, τις πληροφορίες του ο άνθρωπος και προφανώς διαθέτει καλές πηγές που τον διαβεβαιώνουν ότι η... δικογραφία θα αφαιρεθεί -μετά την... παλαιάς κοπής πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- από τα χέρια των «επίορκων», κατ’ αυτούς, εισαγγελικών λειτουργών. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει τη φανερή επιθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα αφαιρέσει από τα χέρια της καθ’ ύλην αρμόδιας Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς την ογκώδη δικογραφία πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία.
Το λιγότερο άκομψη χαρακτηρίζεται ωστόσο η αιτιολογία της γρήγορης περάτωσης, η προσπάθεια να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, την ώρα μάλιστα που η έρευνα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς εποπτεύεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κι εδώ φυσικά δεν πρόκειται για αφαίρεση κρίσιμης δικογραφίας από έναν πρωτοδίκη (που κι αυτό ενδεχομένως υποβαθμίζει το κύρος της Δικαιοσύνης) αλλά για την αφαίρεση δικογραφίας κατά παράβαση ειδικής διάταξης από ισότιμο ιεραρχικά εφέτη εισαγγελέα την οποία επανεξέλεξε το ανώτατο δικαστικό όργανο, ενώ πρόσφατα πάλι από 4 εφέτες κρίθηκε απαράδεκτο το αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη.

Επικίνδυνο μονοπάτι
Η προπαγάνδα και οι καταγγελίες εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς έστρωσαν ένα πολύ επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη χαλί και τώρα η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου φαίνεται ότι ξεκινάει τη θητεία της με την προσπάθεια απομάκρυνσης μη αρεστών (;) εισαγγελέων από την πολύκροτη υπόθεση.
Στο μεταξύ, αντίθετα από κάθε άλλη φορά οι συνδικαλιστικές Ενώσεις παραμένουν άλαλες μπροστά στις τόσο οφθαλμοφανείς προσπάθειες πολιτικής παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη και θα ήταν ολέθριο ύστερα από πολλά χρόνια να χαρακτηριστεί ξανά ευάλωτος ο θεσμός.
«Η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα, εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και έπειτα από συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα έστω κι αν αφορά εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του», αναφέρει η ειδική διάταξη που θωρακίζει το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και όχι μόνο.
Μια θωράκιση που δεν επιτρέπει αφαίρεση δικογραφίας ακόμα κι αν κάποια εγκλήματα δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση. Πολύ περισσότερο τώρα που η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά εγκλήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται και πρώην κυβερνητικοί παράγοντες και που κατ’ εξοχήν υπάγονται και μόνο στην αρμοδιότητα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς.
Η μνήμη του σκανδάλου της Siemens και του τρόπου που ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς χειρίστηκε την υπόθεση είναι πολύ νωπή και φαίνεται ότι η ιστορία της χώρας με σκάνδαλα χωρίς βασικούς ενόχους επαναλαμβάνεται.
Η πρώτη προσπάθεια αφαίρεσης της επίμαχης δικογραφίας δεν ευοδώθηκε με την πρωτοφανή προσπάθεια συλλογής υπογραφών το 2018» («Οι περιπέτειες της δικογραφίας Novartis», «Εφ.Συν.» 12.11.2019), ενώ οι μηνύσεις κατά της Ελ. Τουλουπάκη από πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν αρχικά στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ωρα απόφασης Σήμερα πάντως αναμένεται στη διάρκεια της Ολομέλειας να αποφασιστεί αν η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα θα οδηγήσει σε μια προφανή παραβίαση των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου με πρόσχημα την καλύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis και το αν και αυτή η δικογραφία θα έχει την πολύχρονη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την υπόθεση Siemens και τους τότε «κολλητούς» της πολιτικής ελίτ που όχι μόνο το έσκασαν ανενόχλητοι, αλλά οδήγησαν τη χώρα σε έναν διεθνή περίγελο για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.
Η πιθανή αφαίρεση της δικογραφίας από τα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση (Ελ. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλης και Χρ. Ντζούρας), άσχετα με τις όποιες τυχόν αβλεψίες ή ακόμα και παραλείψεις σε μια προανακριτική διαδικασία που δεν έχει όμως ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των υποθέσεων που με ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και υπό το βάρος μιας ιδιότυπης σύμπραξης ΜΜΕ και κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ακόμα ένα επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη μονοπάτι, ότι το σκάνδαλο της Novartis υπάγεται στον νόμο 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος.
Πολύ περισσότερο όταν η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα παραμένει ανοιχτή ως προς τον νυν υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ελληνα επίτροπο στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.
Ηδη για την αφαίρεση της δικογραφίας στο σύνολό της από τον φυσικό της ανακριτή και ύστερα από τόσες επίπονες προσπάθειες δύο χρόνων, εισαγγελικές πηγές μιλούν για ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Θυμίζουμε εδώ ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με κεντρικό εμπλεκόμενο πρόσωπο τον εκλιπόντα σήμερα Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά τελικά τον δρόμο... έφραξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, τότε προϊσταμένου των Εισαγγελιών κατά της Διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων. Με ειδική διάταξή του ο Νίκος Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη διαφθορά.
Εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών, η οποία καλείται αρχικά να αποφανθεί για την ανάθεση σε εφέτη ανακριτή της υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, και στη συνέχεια αν η Ολομέλεια δεν προλάβει να ασχοληθεί με το αίτημα Πλιώτα για τη Novartis θα το παραπέμψει στην επόμενη συνεδρίαση πιθανότατα στις 26 Νοεμβρίου...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)