Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Μετανάστες - πρόσφυγες στην Πέλλα


 - Εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο του Δήμου Έδεσσας

Άλλοι 32 μετανάστες και πρόσφυγες,που έχουν ζητήσει άσυλο, ήρθαν με λεωφορείο τα ξημερώματα στον δήμο Έδεσσας και εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Αυτή τη φορά η επιχείρηση έγινε με άκρα μυστικότητα και χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια και να προκληθούν  εντάσεις όπως έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής στα Γιαννιτσά. Πρόκειται για μετανάστες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο του δήμου.
Μέχρι σήμερα στην ΠΕ Πέλλας φιλοξενούνται συνολικά 111 άτομα, όλα μέλη ευάλωτων οικογενειών, οι οποίοι αιτούνται ασύλου και αναμένεται να παραμείνουν  στην περιοχή για το επόμενο 6μηνο. Ειδικότερα, εκτός από τους παραπάνω 32 μετανάστες που κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο των Γιαννιτσών φιλοξενούνται 59 Αφγανοί που ήρθαν τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ στο ίδιο ξενοδοχείο διέμεναν ήδη εδώ και καιρό 20 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.  

Στην Π.Ε. Πέλλας αναμένονται να έρθουν συνολικά περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, οι οποίοι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εγκατασταθούν σε hot spot αλλά τελικά επιλέχθηκε η λύση των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, όλοι οι αιτούντες άσυλο, για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Στις 25 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για μίσθωση ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα, από την οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προέκυψαν περίπου 2.000 θέσεις, που σε αυτή τη φάση αξιολογούνται από τα συναρμόδια υπουργεία. 'Αλλες 5.000 θέσεις σε ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη, ωστόσο στην πλειονότητά τους έχουν καλυφθεί. Ο διεθνής οργανισμός προχώρησε και σε νέο διαγωνισμό για μίσθωση ξενοδοχείων που θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επόμενες προσκλήσεις, με στόχο να βρεθούν ακόμα περισσότερες θέσεις.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι στόχος της αξιολόγησης που γίνεται στα ξενοδοχεία, είναι να υπάρξει ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει, ο αριθμός των αιτούντων σε όλους τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας να μην είναι μεγαλύτερος από το 1% του πληθυσμού του νομού, όπως αυτός προκύπτει από την απογραφή του 2011

1 σχόλιο:

  1. Ο σωστός όρος είναι παράνομοι μετανάστες. Ανοίξτε κανένα βιβλίο και μην γράφετε ότι σας επιβάλει το σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)