Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η διαφορά στην εξαγγελία μέτρων κατά της πανδημίας του Κορωνοιου


 σε κοινωνικά μετρα,ανάμεσα σε μια Σοσιαλιστική και μια Νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Από την Δώρα Μακρή


Ισπανία-Ημερολόγιο εγκλεισμού
Ημέρα 5η

« Με 200 δις ευρώ ξαναφτιάχνεις τη χώρα!» Μου λέει χαρούμενος στο τηλέφωνο φίλος οικονομολόγος, που όμως γνωρίζω ότι είναι μέλος του PSOE εδώ και χρόνια.

Μετά όμως διαβάζοντας τα οικονομικά μέτρα του Σάντσεθ στις 45 σελίδες του διατάγματος, σκέφτομαι ότι μάλλον έχει δίκιο ο φίλος. Διότι το να δώσεις 200 δις ευρώ - όσο και το 20% του ΑΕΠ της χώρας σου- δείχνει ότι η ισπανική οικονομία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την ύφεση στην οποία μπήκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τα 200 δις ευρώ θα διατεθούν για :
Μέτρα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων, εργαζόμενων, επιχειρήσεων και επιστημονικής έρευνας

Δεν θα γίνεται καμία κατάσχεση κατοικίας επειδή αδυνατεί ο κάτοχός του να πληρώσει το στεγαστικό. Δεν θα κόβεται φως, νερό, τηλέφωνο και θέρμανση σε κανένα νοικοκυριό. Τις ημέρες της καραντίνας θα γίνεται διανομή κατ οίκον φαγητού σε οικογένειες με παιδιά και χωρίς έσοδα.

Οι εργαζόμενοι που απολύονται προσωρινά ( ως τώρα έχουν ξεπεράσει τις 100.000) και όσο διαρκεί η καραντίνα καθώς οι επιχειρήσεις έχουν μηδέν έσοδα θα επαναπροσλαμβανονται. Εργοδότες και εργαζόμενοι δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα σε άτοκα δάνεια με εγγυητή το κράτος. Διατίθενται 100 δις για τον σκοπό αυτό. Άλλωστε ο Σάντσεθ γνωρίζει ότι το 96% των επιχειρήσεων στην Ισπανία είναι μικρομεσαίες και αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας.

Θωρακίζει δε, τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες , το οποίο έχει καταποντιστεί από την κρίση του κορονοϊού. Όσο διαρκεί η κρίση αυτή κανένας ξένος επενδυτής δεν θα μπορεί να αγοράζει ισπανικές επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει. Ασφαλίζει στην ουσία το ισπανικό χρηματιστήριο.

Τέλος διατίθενται 30 εκατομμύρια ευρώ στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών CSIC αποκλειστικά για την έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Γνωρίζω ότι στο CSIC όταν καταφέρνουν χρηματοδότηση 1 και μόνο εκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ είναι σε θέση να δουλεύουν για πέντε χρόνια ! Με τα 30 εκατομμύρια το κλίμα αλλάζει.

Χαίρομαι που με την κρίση αυτή υπήρξε συνειδητοποίηση της αξίας της επιστημονικής έρευνας. Και πώς ένας μόνο ιός μπορεί να τινάξει στον αέρα μια οικονομία.

...Το πρωί ξεμύτισα μετά από μια εβδομάδα , σιγά σιγά και κοιτάζοντας γύρω μου μπήκα στο αυτοκίνητο και πήγα στο κέντρο υγείας της περιοχής μου για τις καθιερωμένες εξετάσεις αίματος. Γιατροί και νοσηλευτές με μάσκες παντού, μας έβαζαν να τηρούμε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ μας. Στην επιστροφή στο σπίτι και πάλι δεν είδα ψυχή στο δρόμο. Ούτε έναν πεζό! Μόνο κάποια λιγοστά αυτοκίνητα που ή πήγαιναν σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο ή στη δουλειά τους όταν αυτή δεν γίνεται τηλεματικά. Μόνο γι αυτούς τους λόγους μπορείς να βγεις στον δρόμο.

Στην επιστροφή και αφού έπλυνα καλά τα χέρια μου και μεταξύ δελτίων και εκπομπών της ΕΡΤ έφτιαξα αρωματικά κεριά με κανέλα, λεμόνια και ο, τι άλλο έβρισκα.

Τα ονόμασα τα κεριά της ελπίδας. Για τα γενναία οικονομικά μέτρα που ενθουσιωδώς υποδέχτηκαν συνδικάτα και εργοδότες.

Θα περάσει κι αυτό. Το λέει και το παλιό ισπανικό τραγούδι « resistiré” ( θα αντέξω) που το ακούω να παίζει συνέχεια στα μπαλκόνια της αντοχής..

1 σχόλιο:

  1. Κουρτιδης Μπαμπης18 Μαρτίου 2020 στις 8:49 μ.μ.

    Όταν η Ισπανία διαθέτει το 20/% του ΑΕΠ της,για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα,τότε εμείς αναλογικά,θα έπρεπε να δαπανησουμε 40 δισ.και όχι 2 δισ.ευρω.Τι θα κάνει ο εργαζόμενος με 800 ευρώ για ενάμιση μήνα Κύριοι της κυβέρνησης;τι θα πρωτοπληρωσει ;τηλέφωνο,ρυθμίσεις που ενδεχομένως είχε κάνει με εφορίες,ταμεία,ΔΕΗ κ.λ.π.και το κυριότερο να συντηρησει και την οικογένειά του;Αυτη ακριβώς είναι η διαφορά του Σοσιαλιστή Σάντσεθ με τον Νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)