Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Εμπόδιο η…συμφωνία των Πρεσπών για μεγάλο έργο στην Αλμωπία




ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΙΝΑΧΤΕΙ  ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 
ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ
 Ο ΕΤΑΙΡΟΣ
 ΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


  Μπροστά στην … συμφωνία των Πρεσπών , σκοντάφτει ένα μεγάλο διασυνοριακό πρόγραμμα μεταξύ του Δήμου  Αλμωπίας και Δήμου της Βόρειας Μακεδονίας. Το θέμα απασχόλησε την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την Τρίτη, καθώς  ζητήθηκε από τις  αρμόδιες αρχές να υπογραφεί εκ νέου μέρος των εγγράφων  με το όνομα της Βόρειας γέιτονας χώρας  ως  ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,σύμφωνα με  την συμφωνία των Πρεσπών  και όχι fyrom ,όπως  είχε γίνει επί θητείας Δημήτρη Μπίνου  που είχε ενταχθεί . Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο  για περιοχές της Αλμωπίας που στοχεύει να λύσει σημαντικά προβλήματα στην άρδευση .
Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση με τίτλο
‘’Έγκριση ανάθεσης της σύμβασης με τίτλο: Μελέτη κατασκευής ρυθμιστικού γεωφράγματος για την ταμίευση ύδατος στην περιοχή Προδρόμου’’ με τη διαδικασία ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για συμβάσεις μελετών κάτω των ορίων του Ν.4412/16 με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης τιμής και καθορισμός των όρων δημοπράτησης της σύμβασης (αριθμ πρωτ. ΔΥ/26-02-2020 εισήγηση Δ.Τ.Υ’’.
 Φορείς υλοποίησης μεταξύ άλλων είναι και οι Δημοτικές επιχειρήσεις    των δύο συμπρατούμενων Δήμων . Η ΔΕΥΑ Αλμωπίας μάλιστα προχώρησε στην δημοπράτηση των ζητημάτων που την αφορούν .
Ο πρώην Δήμαρχος ,Δημήτρης Μπίνος , αφού αναφέρθηκε στο χρονικό του έργου, υπενθύμισε στον σημερινό Δήμαρχο την σθεναρή στάση του προεκλογικά  κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και που ήταν η κύρια προεκλογική σημαία του. Ο ίδιος  δήλωσε ότι « ούτε  η ψυχή του  ούτε η ψήφος του δεν πάει  να δοθεί σε αυτό που συναντάν , για Βόρεια Μακεδονία. Όμως για να συνδράμει  στην πλευρά του Δημάρχου θα ψηφίσει την όποια εισήγησή του , αν και ως Δήμαρχος ο Χ. Μπάτσης  έχει την πλειοψηφία και μπορεί  να το περάσει από την οικονομική επιτροπή  με την νέα ονομασία που απαιτείται  στην υπογραφή των συμφωνιών .
 Ο Σάκης Χατζηδημητρίου ζήτησε από τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του υπενθυμίζοντας ότι  το κόμμα   που ανήκει ο Δήμαρχος ( Νέα Δημοκρατία)  έχει δηλώσει δημόσια αμέτρητες φορές  όχι μόνο θα τηρήσει την ΔΣυμφωνία των Πρεσπών ) αλλά θα την τηρήσει κιολας.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της οικονομικής επιτροπής Δημήτρης Βέσκος εμφανίστηκε προβληματισμένος και αντίθετος με όσα ζητούνται περί αναγραφής του δευτέρου ετέρου  ως ΒΟΡΕΙΑ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  και δήλωσε  ότι θα διαμαρτυρηθούν έντονα στην Κυβέρνηση.
Τελικά αποφασίστηκε να μην υπογραφεί καμιά συμφωνία με το όνομα Βόρεια Μακεδονία . Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα απορριφτεί  και το πρόγραμμα να τιναχθεί στον αέρα και ίσως  να ματαιωθεί. 
Να σημειωθεί ότι επί Δ. Μπίνου , αλλά και Δ.  είχαν υλοποιηθεί αρκετά διασυνοριακά προγράμματα με την τότε ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας  ως  FYROM ,΄'οπως ίσχυε με τις τότε διεθνείς συνθήκες. Ο Δημήτρης Μπίνος μάλιστα είχε κατηγορηθεί κατά  κόρον επειδή είχε τοποθετήσει  πορτραίτο που είχε κάνε η πλευρά της τότε  FYROM  στα πλαίσια ανταλλαγών προγραμμάτων. Οι επικριτές του ισχυρίζονταν ότι  εμφάνιζε λαική ηρωϊδα της γείτονος χώρας.  (ΦΩΤΟ)

3 σχόλια:

  1. Αιρετοί που δεν αποδέχονται νόμους του κράτους;
    Ποινικές ευθύνες δεν πρέπει να αναζητήσει κάποιος εισαγγελέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για πες μας ρε Μπίνο τη σημαίνει FYROM που υπόγραψες εσύ; Άντε ο Μπάτσης τόσο φτάνει το μυαλό του τόσα λέει, υλοτόμος είναι ο άνθρωπος μόνο από βουβά ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επικίνδυνος ο Μπάτσης, γρήγορα το μετανιώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)