Ο κόσμος δεν συνεργάζεται. Δεν είναι καν Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ρώσοι ή Κινέζοι. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη συνέπεια της κρίσης, η μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να συνεργαστούμε και αυτό δεν θα συμβεί, λέει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ian Bremer. Ο Bremer πιστεύει ότι μία από τις μεγαλύτερες συνέπειες του κοροναϊού θα είναι η εξαφάνιση της παγκοσμιοποίησης.

- Υπάρχουν τρία πράγματα. Το πιο σημαντικό, με τις πιο εκτεταμένες συνέπειες, η παγκοσμιοποίηση που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες αρχίζει να εξαφανίζεται. Βρισκόμαστε ήδη στον τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας και θα δείτε πολλή χωριστικότητα, εντοπισμό, προσαρμογή της αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία είναι ένας πολύ αποτελεσματικός και πρωταρχικός συντελεστής ανάπτυξης που δεν είναι ελαστικός όταν έχετε σοκ και κρίσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ούτως ή άλλως. Εντοπισμός ξανά. Λιγότερη αποτελεσματικότητα, λιγότερη ανάπτυξη. Μια μεγάλη συνέπεια είναι η απελευθέρωση, είπε ο Bremer.

Το δεύτερο είναι, λέει ο Bremer, ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν πολύ χειρότερα από τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου μπορείτε να διαθέσετε 10% του ΑΕΠ για ερεθίσματα. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στη Βραζιλία, την Τουρκία ή την Ινδία.
- Η διεθνής βοήθεια δεν είναι κατάλληλη. Ανησυχώ ότι θα έχουμε μια πρόσθετη οικονομική κρίση, η οποία θα εμπλουτίσει ορισμένες νέες αγορές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος, σε μεγάλο πόνο για τον λαό, πολύ περισσότερο από αυτό που έχουμε σήμερα στην Αμερική, την Ευρώπη ή αυτό που συνέβη πρόσφατα στην Κίνα - λέει ο Bremer και προσθέτει:
- Η σχέση μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι η τρίτη. Νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει πολύ πιο σκληρή. Οι Κινέζοι θα βγουν ισχυρότεροι από την κρίση σε διεθνές επίπεδο, καθώς κατόρθωσαν να καταστείλουν την αρχική εκδήλωση της επιδημίας και στη συνέχεια να την τερματίσουν γρήγορα. Η οικονομία τους θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα ξεκινήσει ξανά. Έχει ήδη ξεκινήσει το 65% της οικονομίας, είναι πιθανό να είναι πλήρως λειτουργικό έως τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι ακόμα κλειστοί. Είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια ιατρικών προμηθειών, εκτελούν ανθρωπιστική δράση.
Στη Σερβία, για παράδειγμα, ακούμε ότι οι Κινέζοι είναι αδέλφια και ότι η ΕΕ δεν είναι πολύ χρήσιμη. Και θα εξετάσουμε άλλα τέτοια παραδείγματα στα κράτη, μερικά από τα οποία είναι συνήθως σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια δραματική αλλαγή στην κοσμοθεωρία μέχρι στιγμής.
Ο αμερικανός πολιτικός πιστεύει ότι οι Ρώσοι έχουν περιορισμένο ρόλο, και οι Κινέζοι είναι απίστευτα ισχυρότεροι και οικονομικότεροι.
- Βλέπετε στο πεδίο σε όλες σχεδόν αυτές τις χώρες. Ο ρόλος της Κίνας θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η Κίνα θα είναι πολύ ισχυρότερη στην Ευρώπη από ό, τι πριν από αυτή την κρίση. Huawei θα κυριαρχήσει, πολλές χώρες θα στραφούν προς αυτούς για την τεχνολογία 5G, και όχι την Αμερική. Αυτό για μένα είναι ο κόσμος του G0, όχι του G7 ή του G20. Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση στον κόσμο. Ακόμη και μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά την οικονομική κρίση του 2008, η Αμερική κρατήθηκε μαζί, οι Ευρωπαίοι μαζί με τους Αμερικανούς. Οι Ρώσοι βοήθησαν τους Αμερικανούς μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, οι Κινέζοι βοήθησαν τους Αμερικανούς μετά το 2008 - εξηγεί ο Bremer και προειδοποιεί:
- Σήμερα, το 2020, ο κόσμος δεν είναι μαζί. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ρώσοι ή Κινέζοι δεν είναι μαζί. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη συνέπεια της κρίσης, η μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά δεν θα συμβεί.