Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Πέθανε ο αγωνιστής Αλέκος Σόφης


Στα 82 του χρόνια έφυγε από την ζωή ο Αλέκος Σόφης, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στα Ιωάννινα και ευρύτερα την Ηπειρο.
Προσωπικότητα με βαθιά καλλιέργεια και ήθος, επιστημονική κατάρτιση και διαρκή παρουσία στα κοινά της πόλης για έξι δεκαετίες, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική και.. κοινωνική ταυτότητα των Ιωαννίνων και συνέβαλε στην πορεία εκδημοκρατισμού του τόπου όσο λίγοι.
Μέλος της σπουδάζουσας της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, ενεργός στο νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και δημοτικός σύμβουλος ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ανακηρύσσεται δήμαρχος των Ιωαννίνων δύο εβδομάδες πριν από τη δικτατορία, η οποία και τον συλλαμβάνει από την πρώτη μέρα για να ακολουθήσει η εξορία στη Γυάρο, η φυλάκιση (Τρίκαλα, Αίγινα, Κορυδαλλός κ.α.) και πεντάχρονη καταδίκη, για να βγει από τη φυλακή το 1973.
Με τη μεταπολίτευση επιστρέφει στη δικηγορία στην οποία διακρίνεται ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ενώ από τις πρώτες μέρες ασχολείται ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία συμμετέχει ως δημοτικός σύμβουλος και από θέσεις ευθύνης στον Δήμο Ιωαννιτών για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Χαρακτηριστικό της απώλειας για την πόλη είναι το μήνυμα του νυν δημάρχου Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ:
«Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, ανυποχώρητου αγωνιστή και προσωπικού φίλου, του Αλέκου Σόφη.
Μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας σπουδαίος άνθρωπος.
Αγωνιστής, οραματιστής, διανοούμενος, παρών σε όλες τις στιγμές της πόλης.
Η σοφία του μας έκανε όλους καλύτερους. Η μαχητικότητά του θα εξακολουθεί να μας διδάσκει.
Η πόλη γίνεται φτωχότερη χωρίς τον Αλέκο Σόφη. Οι φίλοι του γινόμαστε φτωχότεροι χωρίς την παρουσία του.
Η παρακαταθήκη του σπουδαία , τα Γιάννενα θα του οφείλουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)