«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να ανακοινώσει νέα μέτρα σε λίγη ώρα, παρότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε lockdown. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται νέα μεγάλη άνοδος στα κρούσματα σήμερα, καθώς και μεγάλους αριθμούς θυμάτων και διασωληνωμένων ασθενών λόγω της Covid-19.
Στο «τραπέζι» βρίσκονται, και πάλι, νέα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέχεια των μεγάλων αριθμών σε κρούσματα, διασωληνώσεις ασθενών και θανάτους που καταγράφει ο ΕΟΔΥ.
Κατά πληροφορίες σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν κρούσματα κοντά στις 3.000.
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην «ΕΡΤ 1», «πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου, που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».
Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα, επανέλαβε την χθεσινή διαπίστωση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι εκεί υπάρχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο χρειαστεί, πάντα κατόπιν της εισήγησης των ειδικών και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε, δε, την κινητικότητα ως τον βασικό εχθρό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί, αυτός, όπως είπε, εκτρέφει τον κορονοϊό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, όπως εντόπισε, προκαλεί ημερησίως την μετακίνηση 650.000 μαθητών και γονέων, αλλά και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που παραμένουν ανοιχτές εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε κατά το πρώτο lockdown. Ο κ. Πέτσας διεπίστωσε πως για την ώρα έχει καταγραφεί μία μείωση της κινητικότητας κατά 35 - 40% , ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να μειωθεί ακόμη λίγο. «Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», προανήγγειλε.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως τα κρούσματα θα πέσουν σε αριθμό σχετικά γρήγορα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται με τον αριθμό των εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. και των διασωληνώσεων να αυξάνει, λόγω του φορτίου των προηγούμενων ημερών. «Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ' επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές», τόνισε.
Συγκεκριμένα, και όπως μετέδωσε το iEidiseis νωρίτερα σήμερα, οι κινήσεις που φαίνεται να υπάρχουν στο τραπέζι - αν και ενδεχομένως δεν έχουν κλειδώσει ακόμη, είναι οι εξής :
- Αυστηρότεροι έλεγχοι στην μετακίνηση των πολιτών. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω συνδρομή των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων με δυνάμεις από την Αθήνα και άλλες περιοχές.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00, αλλά και μείωση των επιλογών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες (μέσω των κωδικών SMS για το 13033) για να εξέλθουν από τα σπίτια τους.
- Κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη ή και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Διευκρινίζεται πως πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν πως η ανακοίνωση πιο σκληρών μέτρων, η οποία θα γίνει απόψε, εμδέχεται να μην αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, σε μία ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η εκθετική πορεία της πανδημίας σε όλη την επικράτεια.
Οριακή η κατάσταση του ΕΣΥ
Υπενθυμίζεται πως σε οριακό σημείο βρίσκονται τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα καθώς οι κενές ΜΕΘ, Covid-19 και γενικές, είναι μόλις 323 (ποσοστό 29%), την ώρα που οι ανάγκες στο ΕΣΥ εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, λόγω κορονοϊού.
Αναλυτικά, οι εν λειτουργία κλίνες ΜΕΘ είναι 1.104 συνολικά. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Οι ΜΕΘ-non COVID σήμερα είναι 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%). Οι ΜΕΘ-COVID, αντίστοιχα, είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινονούμενη όπως προκύπτει από την εκεί εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της πόλης - συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας - είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από την άλλη, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).
Συνολικοί αριθμοί κλινών
Εξάλλου, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773.
Οι δε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).
«Καμπανάκι» Κικίλια για τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας
Πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.
Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.
Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν».
Τέλος, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια που καταβάλλει όλες αυτές τις ημέρες.
Κρίσιμη η αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Αξίζει, τέλος, να ανφερθεί πως οι νεκροί του περασμένου 24ωρου, λόγω της Covid-19, ήταν 41, όσοι δηλαδή και προχθές.
Συνολικά, τις τελευταίες τρεις ημέρες κατέληξαν περισσότεροι από 100 συμπολίτες μας, με τον αριθμό των θυμάτων της επιδημίας να αναμένεται μεγάλος και σήμερα, Τετάρτη.
Όπως σημείωσε η κ. Παγώνη στο iEidiseis την Τρίτη, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μεγάλους αριθμούς σε θανάτους και διασωληνωμένους ασθενείς», μέχρι να μπορέσει το lockdown - σε ισχύ από το Σάββατο - να αποδώσει αποτελέσματα.
Μέχρι τότε, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, οι οποίες καια ποτελούν το «βαρόμετρο» για επιστήμονες και κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν θα είναι μεγάλος, προσεγγίζοντας τις 3.000.
Ο αρμόδιος Οργανισμός θα ανακοινώσει τα σημερινά στοιχεία για τον κορονοϊό κατά τις 6, όπως και κάθε μέρα, ενώ ένα τέταρτο μετά έχει προγραμματιστεί έκτακτη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία και τον κ. Χαρδαλιά.
Πηγή:ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου