Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στο βάθος κλείσιμο σχολείων και παράταση του lockdown



 
Το σχέδιο για ακόμη σκληρότερο lockdown πέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, εφόσον χρειαστεί -και όπως έχει υπογραμμίσει το iEidiseis- αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας. Όσα περιλαμβάνει.

Κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων, παράταση του lockdown και ακόμη πιο αυστηρή τηλεργασία στην φαρέτρα της κυβέρνησης. Πρόκειται ουσιαστικά για τα επόμενα μέτρα που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η κυβέρνηση εφόσον τα σημερινά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Παρασκευή 13/11 δεν φέρουν τα αποτελέσματα που αναμένουν οι ειδικοί.

Ειδικότερα, τα επιπλέον μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, μετά την επιβολή του καθολικού lockdown και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Όπως ανέφερε, εφόσον χρειαστεί θα επιβληθούν σκληρά μέτρα τα οποία αφορούν:

Κλείσιμο των σχολείων και η επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, για να περιοριστούν επαγγελματικές δραστηριότητες που παραμένουν ελεύθερες.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα και τον Δεκέμβριο, αν και «στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουμε ξανά τον τελευταίο μήνα του χρόνου και να λειτουργήσει η αγορά για τα Χριστούγεννα» ανέφερε.

Για να μη χρειαστεί αυστηροποίηση ή επέκταση των μέτρων, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στο «ελληνικό φιλότιμο» για τήρηση των υπάρχοντων μέτρων.

Τι οδήγησε στα αυστηρά μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και είπε ότι υπήρξε υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι θα δικαιολογούσε η αυστηρότητα των υπαρχόντων μέτρων, με αυξημένα SMS σε σχέση με το πρώτο lockdown και μια γενικότερη χαλαρή συμπεριφορά.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πρόληψη περαιτέρω πίεσης στο ΕΣΥ, οδήγησαν στην επιβολή πιο αυστηρών μέτρων. «Κανείς δεν φταίει όταν είμαστε σε ένα τέτοιο καθεστώς, υπάρχει μια κόπωση που εκφράζεται με χαλάρωση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στην κατάσταση του ΕΣΥ, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγεία θα κορυφώνεται τις επόμενες 7 με 10 μέρες. Αντίθετα, αναμένεται μια επιπέδωση στην καμπύλη των κρουσμάτων.

«Όσο βλέπουμε πίεση, θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ όσο μπορούμε – και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν ενιαία περιφέρεια», τόνισε.

Για την Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πρώτος την πίεση στους τοπικούς παράγοντες και ότι σήμερα προστέθηκαν 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στη συμπρωτεύουσα.

«Το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο από ένα μικρό κυματισμό να περάσεις σε ένα μεγάλο κύμα που μπορεί να γίνει τσουνάμι» κατέληξε.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήταν ιδιαίτερα σκληρή αμέσως μετά την ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως «η σημερινή αναγγελία της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τον κύριο Χαρδαλιά είναι μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό του κυβερνητικού παραλόγου».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι «κάθε δύο μέρες η κυβέρνηση αναιρεί τον εαυτό της και επιβεβαιώνει την ανεπάρκειά της. Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμιζε τη σημασία οι πολίτες να βγαίνουν για ατομική άσκηση. Χθες ο κ. Πιερρακάκης διέψευσε τον κ. Πέτσα που διακινούσε πληροφορίες για δήθεν 1 εκατ. SMS για ατομική άθληση».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει από το ατομικό τζόκινγκ των πολιτών μετά τις 9. Κινδυνεύει από μια κυβέρνηση που αντί να ενισχύει το ΕΣΥ και να θωρακίζει την κοινωνία αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ανεύθυνα παιδιά», συμπληρώνει στη συνέχεια.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτηση στο Twitter, από την πλευρά του σχολιάζει τα νέα μέτρα και μεταξύ αυτών την απαγόρευση κυκλοφορίας, που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Στέργιος Καλπάκης σημειώνει στην ανάρτηση του, το εξής:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως δεν έχει χάσει τον έλεγχο. Απλά στις 18.00 ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα, γιατί αποφάσισαν ότι για το χάος που έχουν δημιουργήσει φταίει το τζόκινγκ και στις 20.00 ο κ. Πέτσας προαναγγέλλει νέα μέτρα».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)