Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Δυσαρέσκεια Δένδια για τις αποφάσεις των Βρυξελλών

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Μιχάλης Χατζηκωσταντίνου

Ενήμερος πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης ότι η ΕΕ θα αποφάσιζε νέα αναβολή των κυρώσεων στην Τουρκία ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν απόλυτη γνώση του που πήγαιναν τα πράγματα» παραδέχτηκε ο κ. Δένδιας κληθείς να απαντήσει γιατί καλλιεργήθηκαν τόσο υψηλές προσδοκίες από την Ελλάδα περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. «Δεν υπήρξε ψευδαίσθηση, γνωρίζαμε. Δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε ούτε από τα κράτη που εξέφρασαν αυτές τις αντιδράσεις» εξήγησε ο κ. Δένδιας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Δυσαρέσκεια Δένδια για τις αποφάσεις των Βρυξελλών

Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, ο κ. Δένδιας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την νέα αναβολή των κυρώσεων. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην πολλοστή αναβολή των κυρώσεων από την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωσης αρχικά δημιουργήθηκε για να εξαλείψει από την Ευρώπη τον πόλεμο. Πώς μπορεί η ΕΕ να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου (casus belli) κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας; » ρώτησε ο κ. Δένδιας και κάλεσε την ΕΕ να προασπιστεί το διεθνές δίκαιο. Επίσης καταλόγισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως «αρχίζει να αντιλαμβάνεται αλλά αργεί, διστάζει και μερικές φορές οπισθοδρομεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης προκάλεσαν «δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες» πικρίες και απογοητεύσεις στην Ελλάδα. «Βεβαίως θα θέλαμε κάτι καλύτερο» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε ότι η μη λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης» στο μη φιλοευρωπαϊκό και μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)