Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

«Πράξεις για την Μακεδονία»: «Επίσκεψη του επικεφαλής της παράταξης Χρήστου Παπαστεργίου

 στις κοινότητες Δρυμού (του δήμου Ωραιοκάστρου) και Ζαγκλιβερίου (του δήμου Λαγκαδά)»

 

Στο πλαίσιο των πολιτικών επισκέψεων και συναντήσεων που πραγματοποιούν τα στελέχη της Περιφερειακής Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», ο επικεφαλής της Χρήστος Παπαστεργίου, επισκέφθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, τις κοινότητες Δρυμού του δήμου Ωραιοκάστρου και Ζαγκλιβερίου (του δήμου Λαγκαδά).

Στην κοινότητα Δρυμού συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Κώστα Πατσαλά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της πανδημίας και του επικείμενου εμβολιασμού. Είναι κοινός τόπος η αναγκαιότητα της εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαδικασία αυτή, ειδικά σε μέρη με μικρά και μεσαίου μεγέθους πληθυσμιακά μεγέθη. Υπάρχουν ανήμποροι συμπολίτες, καθώς και άλλοι που στερούνται των αναγκαίων ψηφιακών υποδομών ή δεξιοτήτων που θα δυσκολευτούν να συμμετάσχουν έγκαιρα στο πρόγραμμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει, επίσης, στην ενημερωτική εκστρατεία πειθούς, για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και για την εύρεση των κατάλληλων χώρων. Ήδη η κοινότητα Δρυμού είναι έτοιμη να προτείνει και να διαθέσει τέτοιους χώρους. Δυστυχώς όμως, η πολιτεία δεν έχει αναζητήσει την συνεργασία της.

Με τον πρόεδρο κ. Κ. Πατσαλά συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα του δανειοθαλάμου, που ήθελε να χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια για την εξόρυξη υλικών κατασκευής του δρόμου σύνδεσης του Κιλκίς με την Εγνατία. Μια επιλογή που θα κατέστρεφε μια περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς. Ευτυχώς, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Κοινότητας και των κατοίκων, στις οποίες συμπαραστάθηκε και η παράταξής μας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση και προβαίνοντας σε διαμαρτυρία προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, αυτό ακυρώθηκε και, όπως είχαμε προτείνει, τα αναγκαία υλικά βρέθηκαν από άλλη πηγή. Ο κ. Κ. Πατσαλάς τέλος ενημέρωσε για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Ιατρείου από τον προσεχή Ιανουάριο.

Στο Ζαγκλιβέρι, ο κ. Παπαστεργίου, μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Νίκο Κοπαρανίδη, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας. Στην είσοδο του αύλειου χώρου, εδράζεται ο οικίσκος ελέγχου για την πανδημία, ο οποίος κατασκευάστηκε, σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου, από δωρεές. Η πολιτεία διέθεσε μόνο την ...πόρτα.

Με την διευθύντρια κ. Στέλλα Τσικνάκη συζητήθηκαν τα θέματα της πανδημίας, της συνολικής λειτουργίας του Κ.Υ. και του εμβολιασμού. Κι εδώ αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι θετικό ότι, σε επίπεδο Κέντρων Υγείας, η προετοιμασία ξεκίνησε. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, όπως το «κλείσιμο» των περιφερειακών ιατρείων, καθώς οι ιατροί τους έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία. Τονίστηκε η καθοριστική συμβολή της πρωτοβάθμιας υγείας στην εξυπηρέτηση των πολιτών και, συνεπώς, η αναγκαιότητα ενίσχυσής της και ενός ορθολογικού σχεδιασμού γι αυτό.

Εν συνεχεία, στην έδρα της Κοινότητας κι αφού επισκέφθηκαν την λαϊκή αγορά και συζήτησαν με παραγωγούς και καταναλωτές, ο κ. Ν. Κοπαρανίδης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής τα οποία είναι η κατασκευή του δρόμου Χορτιάτη -Ζαγκλιβερίου, η λειτουργία των ψηφιακών αναμεταδοτών, η αντιπλημμυρική προστασία και η «πράσινη» αξιοποίηση τοπίων φυσικής ομορφιάς, όπως το φαράγγι της Σκάλας και τα Χιλιόδεντρα.

Κατόπιν, περιηγήθηκαν μαζί στα εγκαταλελειμμένα πλέον κτήρια του πρώην Οργανισμού Καπνού, τα οποία είναι ένας εν δυνάμει ισχυρός συντελεστής ανάπτυξης, αν αξιοποιηθούν, αλλά η πολιτεία κωφεύει στα σχετικά αιτήματα της Κοινότητας. Ο κ. Παπαστεργίου δεσμεύτηκε να στηρίξει η Παράταξη την συνολική προσπάθεια της Κοινότητας σε ότι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)