Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Μετάλλαξη κορονοϊού: Ενδείξεις ότι προσβάλλει πιο εύκολα τα παιδιά

Μετάλλαξη κορονοϊού: Ενδείξεις ότι προσβάλλει πιο εύκολα τα παιδιά

 

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μ. Βρετανία ανακοίνωσαν απόψε πως τα παιδιά ενδέχεται να «είναι εξίσου ευαίσθητα στον ιό όσο και οι ενήλικες».

Η μετάλλαξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία θα μπορούσε να καθιστά τα παιδιά εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε για τα προηγούμενα στελέχη του ιού, σύμφωνα με εκτίμηση Βρετανών επιστημόνων.

Αναλυτικότερα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.

«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG.

«Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.

Η Γουέντι Μπάρκλεϊ, μια άλλη καθηγήτρια, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, είπε ότι μια από τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι θα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».

Υπενθυμίζεται πως η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία.

Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές, περιλαμβανομένου του Λονδίνου, με τον Υπουργό Υγείας της χώρας να δηλώνει, χθες, πως η κυκλοφορία του ιού υπήρξε ανεξέλεγκτη το προηγούμενο διάστημα.

Η εκτίμηση Δερμιτζάκη για τη μετάλλαξη

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, πως σε εκτίμηση του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μανώλη Δερμιτζάκη, εκφράζεται ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Covid-19. Όπως επεσήμανε σχετικά ο ίδιος, σε ανάρτησή του, «ο αριθμός των μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού είναι ανησυχητικός κυρίως για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Και ενώ, «υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι το εμβόλιο δεν θα επηρεαστεί»,, ο ίδιος ανέφερε πως θα ήταν λίγο πιο επιφυλακτικός σχετικά με αυτήν τη δήλωση, «δεδομένου του αριθμού των μεταλλάξεων».

Στην ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη επισημαίνονται, αναλυτικά, τα εξής:

«1. Υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, το οποίο είναι εντυπωσιακό, ωστόσο οι ιοί παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά. Ο αριθμός των μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού είναι ανησυχητικός κυρίως για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 

2. Είναι γενικά σπάνιο ένα νέο στέλεχος να κυριαρχεί σε περιόδους υψηλού επιπολασμού, αλλά αν υπάρχει ταχεία μετάδοση λόγω αυξημένης κυκλοφορίας και επαφών ανθρώπων, κάτι που είδαμε στο Λονδίνο, τότε ακόμη και σπάνια στελέχη μπορούν να κυριαρχήσουν τυχαία, χωρίς να διαθέτουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα.

3. Το στέλεχος υπάρχει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη βρεθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει παρόμοια επέκταση του σε άλλες χώρες, η οποία θα ήταν αναμενόμενη εάν η μεταδοτικότητα ήταν πράγματι υψηλότερη κατά 70%.

4. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι το εμβόλιο δεν θα επηρεαστεί, αλλά δεδομένου του αριθμού των μεταλλάξεων, θα ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός σχετικά με αυτήν τη δήλωση, αλλά φυσικά όλοι ελπίζουμε ότι είναι αλήθεια.

5. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους αυτό το στέλεχος κυριαρχεί στο Λονδίνο, η κατάσταση αυτή συνιστά μία προειδοποίηση ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση των μεταλλάξεων, και, όπως έχω υποστηρίξει προηγουμένως, πρέπει να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό όταν η κυκλοφορία του ιού είναι χαμηλή. Γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε γρήγορα και ενώ η κυκλοφορία του ιού είναι σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αποφύγουμε την εμφάνιση ενός ανθεκτικού στο εμβόλιο στελέχους του ιού.

6. Συμπερασματικά, πρέπει να επαγρυπνούμε και να μελετήσουμε αυτό και άλλα νέα στελέχη του ιού και τη δυναμική τους με εκτεταμένη επιδημιολογική και ιολογική ανάλυση. Θα μπορούσε αυτό το στέλεχος να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά οι αντιδράσεις είναι δυσανάλογες εκείνων που έχουν υπάρξει σε άλλα εξίσου ανησυχητικά γεγονότα. Ας είμαστε ήρεμοι και σε επαγρύπνυση, καθώς η πανδημία είναι πολύ πιο περίπλοκη από την πιθανή αύξηση της μεταδοτικότητας ενός μόνο στελέχους και η υπερβολική αντίδραση δεν βοηθά.

7. Τέλος, θέλω να συγχαρώ την πρωτοβουλία COG-UK για τη δημιουργία και την παροχή λεπτομερών δεδομένων τόσο γρήγορα. Εύχομαι όλες οι χώρες να διέθεταν παρόμοια προγράμματα που θα επέτρεπαν πολύ καλύτερο έλεγχο της πανδημίας».

 

(Με πληροφορίες από Reuters)

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)