Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Εκκρεμείς συντάξεις: Οι πίνακες της ντροπής που... επιστρατεύουν τους συνταξιούχους

Χρήστος Μέγας
Χρήστου Μέγα

Οι πίνακες με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και οι απειλές των δανειστών για μέτρα σε περίπτωση μη διεκπεραίωσης των αιτημάτων των ασφαλισμένων είναι που κινητοποίησαν τον πρωθυπουργό ό οποίος έδωσε εντολή για «επιστράτευση» των συνταξιούχων υπαλλήλων του ΙΚΑ προκειμένου να προωθήσουν τις χιλιάδες των αιτήσεων...

Οι πίνακες της ντροπής που κινητοποίησαν τον κ.Μητσοτάκη, και δημοσιεύει σήμερα το ieidiseis.gr, αφορούν στον αριθμό ρεκόρ των 292.713 εκκρεμών αιτήσεων στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, καθώς και η τάση αύξησης των εν λόγω αιτήσεων με ρυθμό 7.000 το μήνα. Ειδικά μέσα στην καραντίνα όπου οι μισοί υπάλληλοι δεν προσέρχονται στα γραφεία τους…

Μάλιστα ο σχετικός αριθμός των εκκρεμοτήτων αυξήθηκε μέσα στο δεκάμηνο του 2020 κατά 60.000 αιτήσεις (περίπου 232.000 στις 31/12/2019). Επιβεβαιώνοντας την πλήρη κατάρρευση του συστήματος και την αποδόμηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ανάκληση των συνταξιούχων…

Έτσι δόθηκε εντολή για ανάκληση των… αποστράτων.

Για την ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων, πολλοί εκ των οποίων αναμένουν στην «ουρά» για σύνταξη έως και πέντε έτη, επιστρατεύονται τελικά οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων που, ως εν ενεργεία υπάλληλοι, είχαν εργαστεί στην απονομή των συντάξεων. Μάλιστα οι εν λόγω υπάλληλοι θα εργάζονται χωρίς περικοπή των συντάξεων τους και θα αμείβονται με το «κομμάτι», δηλαδή με τις αιτιάσεις που θα διεκπεραιώνουν.

Ωστόσο, και παρά έκτακτες τις κατ' εξαίρεση διατάξεις, το πρόβλημα των εκκρεμοτήτων δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί, στο βαθμό που πολλά ταμεία ακόμη δεν έχουν ψηφιοποιήσει (καταγράψει ηλεκτρονικά) την ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων.

Και αντί το υπουργείο Εργασίας να προσλάβει υπαλλήλους, έστω ορισμένου χρόνου, προκειμένου να «περάσουν» την ασφαλιστική ιστορία εκάστου απασχολουμένου στους ηλεκτρονικού υπολογιστές, κυρίως δε όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση από ταμείο σε ταμείο ή παράλληλη-ταυτόχρονη ασφάλιση σε δύο ή τρία ταμεία, τελικά καλεί συνταξιούχους υπάλληλους να βγάλουν έναν αριθμό συντάξεων… χειρόγραφα. Από τις υφιστάμενες καρτέλες και με βάσει τα ένσημα. Καλούνται να «βάλλουν ένα χεράκι» δηλαδή με την διεκπεραίωση ορισμένων εκκρεμοτήτων.

Άλλα και πάλι, σε μερικούς μήνες, οι νέες αιτήσεις θα φρακάρουν την υπόθεση: «απονομή συντάξεων» καθώς και νέες αιτήσεις θα συσσωρευτούν αφού με τα κυβερνητικά ημίμετρο δεν αυξάνεται η ταχύτητα απονομής των συντάξεων.

Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων δεν λαμβάνει ούτε προσωρινή σύνταξη. Με αποτέλεσμα να κάνουν γιορτές χωρίς εισόδημα. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Πίνακας 1), το 80% των αιτούντων σύνταξης δεν λαμβάνει αποδοχές, κυρίως γιατί έχει διαδοχική ασφάλιση και ο τελευταίως ασφαλιστικός φορέας που απονέμει την σύνταξη δεν μπορεί να διαπίστωση εάν όντως έχει συμπληρωθεί ο αναγκαίο χρόνος ασφαλίσεις (π.χ. 40 έτη) προκειμένου να δώσει έως το πολύ 768 € (δύο εθνικές συντάξεις).

Πέντε χρόνια στην «ουρά»

Επίσης, 60.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση και δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης, αναμένουν αυτήν την αναπροσαρμογής από τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για Γιατρού του ΕΣΥ που έχουν ασφαλίσει δημοσίου και ΤΣΑΥ, Δικηγόρους ή Μηχανικούς του δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Και αυτό γιατί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, που άλλαξε ο υπολογισμός της δεύτερης ασφάλισης, δεν έχει εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφαλίστρων το χρόνο, σύμφωνα με τον νόμο 4387/16).

1.ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 31/10/2020

pin1

2.ΕΤΕΑΕΠ: Εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων στις 31/10/2020

pin2Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)