Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Μετάλλαξη κορονοϊού: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα, αγγίζοντας τα 26

Μετάλλαξη κορονοϊού: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα, αγγίζοντας τα 26

 

 Στα 26 τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Π. Αρκουμανέα. 

Σε 26 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, το βράδυ της Δευτέρας (18/1).

Σε δηλώσεις (ΑΝΤ1) του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσοχή και λόγω της καταγραφής των περιστατικών αυτών, ωστόσο δε διευκρινίστηκε πότε αυτά καταγράφηκαν ή πού, ενώ περαιτέρω ενημέρωση δεν υπήρξε, μέχρι στιγμής, και από πλευράς ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους είχε γίνει γνωστό πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 6 κρούσματα παραλλαγής του στελέχους του ιού, κοντά σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Επρόκειτο για 5 Έλληνες πολίτες και έναν αλλοδαπό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όλοι τους, επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία, βρέθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ταυτοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις μολύνσεις με τη μετάλλαξη που πρώτα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο - και η οποία θεωρειται ιδιαίτερα μεταδοτική - στην Ελλάδα. ΜΜΕ μετέδωσαν πως πρόκειται για μια γυναίκα που αφίχθηκε στη χώρα μας από το Ντουμπάι, καθώς και τρία άτομα τα οποία - και πάλι - ήλθαν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι ειδικοί είχαν κάνει λόγο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο πως οι χώρες που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού ξεπερνούν, πλέον, τις 50, ενώ πολλές από αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν έχει σύνορα, όπως και το κυρίαρχο στέλεχος του, επεσήμαναν οι επιδημιολόγοι.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο πως αν το εν λόγω στέλεχος εξελιχθεί σε κυρίαρχο - όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί σε μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ - θα αλλάξει σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξάλλου, οι επιστήμονες θεωρούν πως νέα στελέχη του κορονοϊού προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων παγκοσμίως, που πλησιάζουν τώρα τα 95 εκατομμύρια, καθώς τα κράτη αποδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια ενώ πολλά λαμβάνουν και αυστηρότερα μέτρα.

Δεδομένο θεωρείται, επίσης, πως κάθε εξέλιξη από το μέτωπο των μεταλλάξεων του ιού, και δη σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του στην Ελλάδα, θα απασχολήσει την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία, εκτός απρόοπτου, θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στο ακόλουθο βίντεο:

Εξαπλώνονται τα νέα στελέχη τoυ κορονοϊού στην Ευρώπη - Τι ζητά η Κομισιόν

Αξίζει να αναφερθεί πως η Κομισιόν προέτρεψε, νωρίτερα σήμερα, τις χώρες - μέλη να κάνουν περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού ώστε να εντοπίζουν γρήγορα νέα στελέχη.

Η Επίτροπος Υγείας δήλωσε σχετικά στο Reuters: «Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να ταυτοποιήσουμε στελέχη, και να μοιραστούμε μεταξύ μας πληροφορίες. Είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά τα κράτη μέλη, με εμπειρογνωμοσύνη, με υποδομές και με χρηματοδότηση ώστε να αυξηθεί η ικανότητα στην ΕΕ», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Όπως σημειώνει το Reuters, και αναματάδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι περισσότερες χώρες της Ένωσης είτε έχουν κάνει λίγα πράγματα για την αλληλουχία του γονιδιώματος είτε καθόλου, κάτι που σημαίνει πως αν αναπτυχθούν πιο επικίνδυνα στελέχη στον πληθυσμό τους δεν είναι πιθανό ότι θα τα ταυτοποιήσουν.

Οι σχετικές προτάσεις θα είναι μέρος ενός νέου εγγράφου για την πολιτική σχετικά με την COVID-19 το οποίο θα δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία στην Ελλάδα

320 νέα κρούσματα, έναντι 237 το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε απόψε ο ΕΟΔΥ, παρά το γεγονός πως οι θετικές διαγνώσεις του 24ωρου προέκυψαν μετά τη διενέργεια μικρού αριθμού τεστ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τελευταίας καταμέτρησης έγιναν μόλις 8.173 εργαστηριακές εξετάσεις (PCR:3.712, RAPID: 4.461), λιγότερες, δηλαδή, και από όσες έγιναν χθες, Κυριακή (6.090 PCR, 4.705 RAPID).

Κατά τα παραπάνω, η θετικότητα ημέρας διαμορφώνεται στο 3,92%, παρότι ο ίδιος δείκτης είχε πέσει και κάτω από το 2% την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως απόψε ανακοινώθηκαν 322 διασωληνώσεις, με τον απόλυτο αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (320) και την πίεση στο ΕΣΥ να διατηρείται. Είναι χαρακτηριστική και η προειδοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, άλλωστε, πως η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 65%.

Επισημαίνεται, τέλος, πως άλλοι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας λόγω της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας να φτάνει πλέον τις 5.488.

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)